Havaların ısınması ve yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte son yılların popüler diyeti olan aralıklı oruç oldukça tercih ediliyor. Uzmanlar ise uyarılarda bulunarak bu programın diyetisyen gözetiminde yapılması gerektiğini vurguladı. Kişinin kendi başına kafasına göre uygulayacağı bir program olmadığını belirten uzmanlar, aralıklı oruç diyetini yapmak isteyenlerin kesinlikle diyetisyene başvurması gerektiğini ifade etti. Aralıklı oruç diyetini gazetemize değerlendiren Diyetisyen Merve Çarıklı, aralıklı oruç diyetinin faydalarını şu şekilde anlattı; “Kilo vermeyi ve yağ yakımını hızlandırmanın yanı sıra, aralıklı orucun diğer faydalarını kan şekerini düzenlemek, beyninizi korumak, kalp sağlığını korumak ve iltihaplanmayı azaltmak olarak sıralayabiliriz. Aralıklı orucun pek çok farklı yöntemi bulunuyor ve bu yöntemler farklı yaşam tarzlarına uyum sağlayabiliyor. Kilo vermeyi destekliyor.  Açlığı azalttığı için daha faydalı bir diyet türü olduğunu söyleyebilirim.”

FARKLI YAŞAM TARZLARINA UYGUN FARKLI YÖNTEMLERİ VAR

Aralıklı oruç diyetinin farklı yaşam türlerine farklı tarzları olduğunu vurgulayan Çarıklı, en iyi yöntemi bulmanın denemekten geçtiğini belirtti. Çarıklı, “Aralıklı oruç (Intermittent Fasting) aslında bir diyet programı değildir. Gün içerisinde tükettiğiniz besinlerin farklı bir düzende tüketilmesidir. Aralıklı oruç diyetini; gün içerisinde belirlenmiş zaman dilimlerinde hiçbir besinin alınmadığı ya da haftanın belirlenmiş günlerinde enerji alımında farklı kısıtlamalar yapılan bir beslenme programı olarak tanımlayabiliriz. Aralıklı oruç uygulamanın farklı yaşam tarzlarına uygun pek çok farklı yöntemi bulunuyor. En iyi yöntemi bulmanın yolu ise denemekten ve kişisel ihtiyaçlarınız ve günlük programınız en uygun olanı seçmekten geçiyor.

Yeni başlayanlar için aralıklı oruca başlamanın en kolay yolu 16/8 yani zaman kısıtlamalı oruç metodu. 16/8 yöntemini, kısaca, akşam yemeği sonrası atıştırmalıkları kesmek ve bir sonraki sabah kahvaltısını da atlamak olarak açıklayabiliriz. Eğer akşam 8’den bir sonraki gün öğlen 12’ye kadar hiçbir şey yemiyorsanız, 16 saat boyunca oruç tutuyorsunuz yani açlık penceresindesiniz demektir. Her beslenme düzeni kişiye özel ve farklı olmalıdır çünkü yaş, cinsiyet, boy, fiziksel aktivite düzeyi gibi birçok özellik kişiye bağlı değişir. Bu yüzden herkes, kendi yaşam düzenine rahatlıkla uyumlandırabileceği aralıklı oruç çeşidini seçerek kendine özel planlamalıdır. Sağlık bir diyet programı; ulaşılabilir, sürdürülebilir ve hayatımıza uyarlanabilir olmalıdır. Aralıklı oruç diyetinin birkaç çeşidi bulunur. Bunlardan yaşam tarzınıza en uygun olanı seçmeniz faydalı olur” ifadelerini kullandı.

KİMLER ARALIKLI ORUÇ DİYETİ YAPMAMALIDIR?

Sporcular ya da yoğun egzersiz yapanların, düzenli ilaç kullananların, hamilelerin, emziren annelerin, ergenlerin ve hamile kalmaya çalışan kadınların aralıklı oruç diyetini yapmasında sakınca olduğunu ifade eden Çarıklı, bu tarz özel durumu olan kişilerin doktorlarına danışması gerektiğini belirtti. Çarıklı, “Şeker hastalığı/diyabeti, kan şekeri ile ilgili problemi, düşük tansiyonu, yeme bozukluğu olanlar ve Beden Kitle İndeksi (BKİ) 18.5 ve altında olanlar aralıklı oruç diyeti yapmamalıdır. Ayrıca sporcular ya da yoğun egzersiz yapanların, düzenli ilaç kullananların, hamilelerin, emziren annelerin, ergenlerin ve hamile kalmaya çalışan kadınların aralıklı oruç diyetini uygulamaları sakıncalıdır. Her ne kadar aralıklı orucun sağlığınıza pek çok faydası bulunsa da, safra kesesi taşı, yeme bozuklukları, tiroit bozuklukları gibi rahatsızlıkları olan kişiler için aralıklı oruç en doğru beslenme düzeni olmayabilir. Örneğin kan şekeriniz düşükse, tüm gün bir şey yememek kan şekerinizi daha da düşürerek titreme, kalp çarpıntısı ve halsizlik gibi sorunlara yol açabilir. Eğer diyabetiniz varsa, aralıklı oruç uygulamadan önce doktorunuzla görüşmenizde fayda var” şeklinde konuştu.

ARALIKLI ORUÇ DİYETİNİN BİRKAÇ ÇEŞİDİ VAR

Aralıklı oruç diyetinin türlerinin detaylarını anlatan Çarıklı, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Aralıklı oruç diyetinin birkaç çeşidi var. Bunlardan en popüler olanları;

16:8 Yöntemi: 16 saat aç kalıp (uyku dahil), 8 saat yemek yeme şeklindedir. Örneğin; 11.00-19.00 saatleri arasında yemek yiyip, günün geri kalan kısmında herhangi bir besin tüketmiyorsunuz.

5:2 Yöntemi: Haftanın 5 günü normal, haftanın 2 günü çok kısıtlı kalori içerir (500-800 kcal/gün). Bu noktada kısıtlı yemek yenecek iki günün üst üste uygulanmaması sağlık açısından çok önemlidir. Kısıtlı yemek yenilen günlerde normal günlerde tüketilen besin miktarının 4’te 1’i tüketilir.

Aralıklı oruç diyeti kişinin kendi başına ve kararıyla uygulayabileceği bir diyet türü değildir. Aralıklı oruç yapmak isteyen bireylerin diyeti bir beslenme uzmanı eşliğinde, kontrollü bir şekilde, kişiye özel planlanmalıdır.”

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz