TUBİTAK’ında finansal destek sağladığı Ar-Ge Proje Pazarı’nda 6 kişilik juri ekibinin belirlediği başarılı çalışmalar yapan öğrenciler ödüllendirildi. Yarışma da 30 öğrenci projeleriyle birlikte yarıştı. Yarışma için yapılan çalışmalar KMTSO Fuaye Salonu’nda sergilendi. Yarışmada Elif Karaçam’ın ardından ‘Enerji nakil hattı’ projesiyle Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğrencisi Mehmet Cumhur Kaygılı 2. olurken, yine Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğrencisi Kubilay Sünnetçi, ‘Akıllı tarım’ projesiyle 3. oldu. Ar-Ge Proje Pazarı’nı ve projeleri değerlendiren KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Kahramanmaraş’taki sanayi sektörüyle işbirliklerinin devam edeceğini söyledi. Projelerin başarılı olduğunu gözlemlediğini vurgulayan Rektör Can, piyasanın sorunlarına yönelik projeler yaptıklarını kaydetti.

SANAYİ SEKTÖRÜYLE İŞ BİRLİĞİMİZ DEVAM EDECEK

Rektör Can, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde sanayi ile irtibatın, işbirliğinin yeni bir örneğini 9. Proje pazarında hep birlikte yaşıyoruz. Ağırlığı Mühendislik Fakültesi hocaları ve öğrencileri olmak üzere derste kazandıkları bilgi ve becerileri kendi düşüncelerini ve yaratıcı düşüncelerini de katarak teknolojiye yeni prototipler üretme çabalarını gördük. Her yıl bu proje pazarını Kahramanmaraş Sanayi ve Ticaret Odası ile işbirliği içerisinde gerçekleştiriyoruz. Pandemi döneminde aksama yaşandı, şimdi normale döndük ve etkinliklerimize devam ediyoruz. Başka üniversitelerden katılım var, ancak ağırlıklı olarak Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olmak üzere, öğrenci arkadaşlarımızın ve hocalarımızın geliştirdikleri burada görüyoruz. Bu projelerin bir kısmı, ulusal ve uluslararası yarışmalara da gönderilecek. TEKNOFEST ‘e katılacak projelerimiz de var. Umut ediyorum ki, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi projelerimiz yine dereceye girer ve yine gururlanırız. Hocalarımızla yaptığımız gözlemler sonucunda projelerin gerçekten başarılı olduğunu gördük. Buradaki fuarda da dereceye girenlere ödüller verilecek. Bu noktada Kahramanmaraş Sanayi ve Ticaret odası yönetim kurulumuza, Meclis Başkanımıza ve yönetimine teşekkürlerimi sunuyorum. Üniversitemizin teknoloji firmalarıyla ve Kahramanmaraş’taki sanayi sektöründeki firmalarla işbirlikleri devam edecek. Çok sayıda protokollerimiz var, bu protokoller çerçevesinde öğrencilerimizin araştırmaları piyasanın temel dayanağı olacak. Piyasanın ve firmaların yaşadığı sorunları bizlere intikal ediyor, bizlerde hocalar ve öğrenciler olarak tezler ve projeler hazırlıyoruz. Bu sorunları tez ve proje haline getiren arkadaşlarımıza da Bilimsel Araştırmalar Projeleri birimimizden verdiğimiz desteği yüzde 50’ye yakın bir oranında artıracağız. Bu çalışmalarımız aylarda, önümüzdeki dönemlerde de hız kesmeden devam edecektir.”

İNSAN  SAĞLIĞINA VE YAŞANTISINA KATKI SAĞLAYACAK BİRÇOK PROJE VAR

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu ise, insan yaşantısına ve sağlığına katkı sağlayacak birçok projenin bu sergide olduğunu söyledi. Balcıoğlu, “8 tanesini yaptığımız Ar-Ge Proje Pazarı’nın 9’uncusunu yapıyoruz. Pandemi dolayısıyla arada 2 tane proje pazarını yapamadık. Buradaki projelerin hayata geçirilmesini, dosyalarda kalmamasını amaçlıyoruz. Öğrencilerimizi sanayicilerle buluşturuyoruz. Bu projelere hem maddi hem de manevi ihtiyaç var. Öğrencilerin yaptığı çalışmalar üretimde çok işimize yarayacaktır. Bunlarla ilgili olarak öğrencilere burada kendilerini tanıtma imkanı veriyoruz. Buradaki projeleri yayınlayacak web sayfası da oluşturuyoruz. İnsan yaşamına, insan sağlığına katkı sağlayacak birçok proje var. Buradaki projeleri belki küçük dokunuşlarla, küçük değişikliklerle hayata geçirilmesini istiyoruz. Bu nedenle de burada projeleri sergileyip, tanıtmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

HEM KSÜ’DEN HEM ÇEVRE ÜNİVERSİTELERDEN KATILIM OLDU

 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ünsal ise proje pazarında hem KSÜ’den hem de çevre illerden öğrencilerin yarıştığını belirtti. Ünsal, “8 yıl ara vermeden gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde pandemi dolayısıyla 2 yıl ara vermek zorunda kalmıştık. Bu yıl 9’uncusunu düzenliyoruz. Bu etkinliğimizde Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası her zaman ki gibi partnerimiz oldu. TUBİTAK desteği ile bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Bugün burada 30’un üzerinde proje mevcut. Hem kendi üniversitemizden hem de çevre illerdeki çeşitli üniversitelerden gelen öğrencilerimizin hazırladıkları projeler var. Öğrencilerimiz bu projeleri sadece fikir olarak değil prototiplerini de buraya getirdiler. Hepsi burada şu anda çalışıyor. Dışarıdan ve içeriden Ticaret ve Sanayi Odamızın belirlediği toplam 6 juri üyemiz var. Bunların değerlendirmeleri neticesinde ödül töreni ile programı tamamlamış olacağız” şeklinde konuştu.

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz