Değişen ve gelişen dünyada teknolojinin her geçen gün ilerlemesine kayıtsız kalmayan, genç iş kadını Cenfa Bilgisayar Teknolojileri işletmecisi Elif Baltacı, 3 boyutlu baskı işine hobi olarak yapmaya başladıklarını, kısa zaman içerisinde öğrendiklerini ve bu işi bir süre sonra ticarete döndüreceklerini belirtti. Baltacı, “Baskı işine 2018 yılında başladık, daha öncesinde bilgisayar tamiratı işi yapıyorduk. 3 Boyutlu baskı işine hobi olarak yapmaya başladık. Yeni bir arayış içerisindeydik, 3 boyutlu baskı işi de ilgi alanımızda olan bir işti teknolojik bir işti bu işe başlarken de herhangi bir ticari amacımız yoktu. Baskı işini kendi isteğim ve çabamla öğrendim, makinelere bir merakım var, bir sempatim var, bir makine gördüğüm zaman enine boyuna inceler, imkânım varsa o makineyi söker takarım. 3 Boyutlu yazıcıları da ilk gördüğüm zaman, bunlar nasıl çalışıyor acaba diye merak ettim ve bu makineden temin ettim. Sökerek takarak, makineyi tanıdım ve zaman geçtikçe öğrenmeye başladım’’ dedi. 

BAYRAĞI DEVREDELİM

Kahramanmaraş’ta 3 boyutlu baskı işinin henüz yaygınlaşmadığını, baskı işini şuan sadece kendilerinin yaptığını, bu işte kendilerini geliştirmek istediklerini, istihdam sağlamak istediklerini ve bu işi öğrenmek isteyenlere kapılarının sonuna kadar açık olduğunu belirten Elif Baltacı, “3 boyutlu baskının amacı da hayalindekini ve kafanda tasarladığın bir şeyi maddiyata dökebiliyorsun. Bizde bunu seviyoruz zaten hayalindeki bir tasarımı yansıtabiliyorsun. Baskı konusunda yenilikler arıyoruz daha farklı nasıl baskılar yaparız diye düşünüyoruz ve bu işte kendimizi geliştirmek istiyoruz. Kahramanmaraş’ta ise bu iş bakir, bu konuyu Kahramanmaraş halkı da bilmiyorum. ‘Hem bu işi bu şehre tanıtalım, hem de bu işten istihdam sağlayalım’ dedik. Kahramanmaraş’ta 3 boyutlu baskı işini bildiğim kadarıyla bizden başka yapan yok diye biliyorum. Bu kanıya bize gelen talepler doğrultusunda vardım. Genelde baskılarımızı plastik materyaller üzerine yapıyoruz. Bizim asıl işimiz bilgisayar, 3 boyutlu baskı işini de yeni bir sektör olarak memlekete getirdik. Şuan baskı işi biraz kısır, ilerleyeceğini düşünüyorum. 3 boyutlu yazıcının ilerleyen zamanlarda bilgisayarı geri de bırakacağını düşünüyorum. Kahramanmaraş’ta 3 boyutlu yazıcılık konusunda, robotik kodlama konusunda kendimizi kanıtladık, elimizden geldiği kadar bir şeyler üretiyoruz. Özellikle üniversite öğrencilerine yönelik birçok çalışma yapıyoruz, bir şey öğrenmek isteyen varsa biz vermeye açığız. Biz belirli bir seviyeye geldik, bizden sonra ki nesil bu işi yapsın, bayrağı onlara devredelim” ifadelerini kullandı.

ESNAFLARDAKİ SATIŞLAR AZALDI

İnternet üzerinden bilgisayar satışlarının artması, esnaflardaki bilgisayar satışlarını azalttığını ve bu yüzden de yeni bir işe yöneldiklerini belirten Elif Baltacı, “Bilgisayar sektörü durağanlaşma seviyesinde, tamir olayı kalmadı desek yeridir. Bilgisayarın bir parçası bozulduğu zaman tamir edilmiyor değiştiriliyor. Bilgisayar işinin içerisine büyük web siteleri ve büyük holdingler girdiği için bir kişinin bilgisayar perakende olarak alıp satması da zorlaştı. Bir tekelleşme var, vatandaşlar bilgisayarları bizim bayiden aldığımız fiyattan daha uygun fiyata internetten alabiliyorlar. Böyle durumlar olduğu için esnaflarda bilgisayar satışı sıkıntıya girdi ve esnaflardaki bilgisayar satışlar azaldı. Bizde bunları göz önünde bulundurarak yeni bir işe yöneldik.”

BÜTÇEYE GÖRE BİLGİSAYARLAR ALINMALI

Yeni bilgisayar alacaklara da önerilerde bulunan Elif Baltacı, vatandaşlara ürüne göre para hazırlamaktansa bütçeye göre bilgisayar alınmalı tavsiyesinde bulundu. Baltacı, “Vatandaşlar bütçesine göre bilgisayar almalı, ürüne göre para hazırlamaktansa bütçesine göre bilgisayarlara bakmalı. Bilgisayarın yeni ve eski model bilgisayar olup olmamasına dikkat etmeliler. Nesil olarak bilgisayarlar her sene 2 yeni işlemci çeşidi ortaya çıkıyor. Önceden 4-5 yılda bir yeni işlemci çıkıyordu, 2 yılda bir çıkar oldu, bir yıla düştü, yılda bir çıkar oldu ve şuan 6 ayda bir yeni işlemci çıkmaya başladı. Şuan 12. Nesil bilgisayarla piyasada, bu ilerleyecek tabi ki. İşlemci konusunda İntel bu işi götürüyor. Müşteri bilgisayar alırken imkânı varsa yeni nesil ve yeni ürünler alsın. İnternette birçok bilgisayar ilanı var yeni diye satılan, fakat 15 yıl öncesinin teknolojisini satan bir sürü yer var. Bu tip ilanlarda vatandaş bilgisayarın ucuzluğuna kanıp hemen almaması gerekiyor. Markaya çok dikkat etsinler, kaliteye ve nesle dikkat etsinler. Bir ürün pahalıysa o üründen çok fazla kar edildiği için değil, kalitesindendir.  Bilgisayarın arkasında yapılan bir ARGE var, işçilik var, emek var o yüzden pahalı ve firma O bilgisayarın arkasında duruyor’’ şeklinde konuştu.

Haber: Ömer Harmankaya

Editör: Mahmut Beyaz