Bugün Kahramanmaraş’a geleli tam 1 yıl oldu. Bu 1 yıl, iyisiyle ve kötüsüyle gözümü açıp kapayıncaya kadar geçti ve geçiyor. Size Kahramanmaraş’a yolumun nasıl denk geldiğini uzun uzun anlatmayacağım. Fakat sizlere bahsetmek istediğim birkaç şey var.

Zaten buraya ilk geldiğimde yaz ayıydı. O koskoca fırın memleketimden çıkıp buraya ilk ayak bastığımda hava konusunda Kahramanmaraş 1-0 önde başlamıştı benim için. :)

Fakat beni tekrar 0 puana düşüren bir durumla karşılaşmaya başladım. Bir önceki yazımda Görünüşe Göre Yargılamak? başlıklı bir yazı yazmıştım. İçimdeki duygularımı ortaya çıkaran bir yazıydı ve şu an bahsedeceğim konu da bu..

Tarzım gereği küpe takan ve belki de diğer insanlara göre standardın dışında giyinen bir insanım. Geldiğim ilk günden o farklı bakışlar, lakap takmalar, ağıza alınmayacak laflar duydum buranın insanlarından. Kahramanmaraş’a yabancıyım, belki de bura bir erkeğin küpe takmasına alışkın değil, hala bilemiyorum. Bunları Kahramanmaraşlı dostlarıma anlattığımda “genel olarak Maraş insanı böyle, sen bu lafları mı takacaksın?” cevaplarını duyuyorum. Evet ben bunları göz ardı edebiliyorum. Ama şehir dışından ve yurt dışından gelen insanlar için Kahramanmaraş kötü bir izlenim bırakmayacak mı?

Buranın halkından iyi şeyler de gördüm/görüyorum. Misafirperverlik, gelenek ve görenek, tatlılar, çörekler vs. Kahramanmaraş’a geldiğim sıralar pastane kültürünün hala devam etmesine de iyi bir şekilde şaşırmıştım ve sürekli de gider oldum. :)

Dışarıdan gelen ve çokça il gezmiş bir kardeşiniz olarak bu şehirde sosyalliğin pek olmadığını görüyorum. Sosyallik tabii ki göreceli bir kavram lakin öğreniyorum ki Kahramanmaraşlı insanlar sosyalleşmeye, eğlenmeye ve gezip görmeye çevre illere gidiyor. Bu şehre sosyalleşmek için neler yapılabilir? diye düşünülmesinin gerek olduğunu belirtmek isterim.

Tekrar gelelim dış görünüşe göre yargılamaya. Hiçbir insanı (iç ve dış) değiştiremezsiniz. Herkes herkese saygı duymak zorunda. Burada olan şekilciliğin bırakılması ve her insanın insan olduğunun öğrenilmesi gereklidir.

Devamı Gelecek