Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, binlerce yıllık tarihe sahip Kahramanmaraş’ın tarihini geleceğe aktarmak isteyen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Solak ve Dr. Öğretim Üyesi Samet Alıç öncülüğünde birçok akademisyenle birlikte “Maraş araştırmaları” kitap serisini hazırladı. Kahramanmaraş’ın değerlerini, geçmişteki sosyal yaşamını, geçmişteki kültürünü kitap serisine yansıtan Prof. Dr. İbrahim Solak, çalışmalarının devam edeceğini belirtti. 3 yıl önce arkadaşlarıyla birlikte böyle bir çalışma yapmaya kararı aldıklarını ve şuana kadar da “Maraş araştırmaları 1”, “Maraş araştırmaları 2” ve “Maraş Araştırmaları 3” kitaplarını yayımladıklarını dile getiren Solak, 4.kitap için de çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Prof. Dr. İbrahim Solak konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.IMG_8837

DAHA ÖNCESİNDE DE KAHRAMANMARAŞ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIM OLDU

Prof. Dr. İbrahim Solak, “Doktora Tezimi 16. Yüzyılda Maraş’ın Sosyo-ekonomik kültürel yapısı üzerine yapmıştım. Bu anlamda Kahramanmaraş’ın 16 yüzyılda kayıtları olan, tahrir defteri dediğimiz,  vergilerin, nüfusun, köylerin kaydedildiği defterleri var. Bunlar Osmanlı döneminin önemli defterleri. Bu defterler aracılığı ile Kahramanmaraş’ın 16. yüzyıldaki söylediğim özelliklerini ortaya çıkardım. Bunu da daha sonra kitaplaştırdık. Bu minvalde çalışmaları ağırlıklı olarak bu bölgeye yoğunlaştırdık. Daha önceki çalışmalarım Dulkadir ile Türkmenleri üzerine oldu. Maraş’ın eyalet merkezi olması hasebiyle Dulkadirli beylik merkezi Elbistan’dan Maraş’a dönüyor. Osmanlıya ilhak edildikten sonra da Osmanlı devletinin kurduğu Maraş Eyaletinin merkezi oluyor burası.  Dolayısıyla paşa sancağı yani beylerbeyini oturduğu yer. Bundan dolayı Kahramanmaraş’ın etrafında Zamantu gibi yerler Kayseri’nin yüzde 70’ini kaplıyordu o dönem Kahramanmaraş’a bağlıydı. Malatya, Adıyaman, Gaziantep ve Kadirli bunların hepsi Kahramanmaraş Eyaletine bağlı yerler. Dolayısıyla çalışmaları bunlar üzerine yoğunlaştırdım ve Elbistan üzerine ayrıca bir çalışma da yaptık. 16 yüzyılda Elbistan diye bir kitap yazdık. Akabinde 16. Yüzyılda Zamantu Kazası, bugün Kayseri’nin ilçesi olan o dönem Kahramanmaraş’a bağlı olan ilçe.  O dönem ki kazalar ile şimdi ki kazalar arasında fark var. Dulkadirler üzerine çalışmalar yaptık onun haricinde Konya, Osmanlı Şer'iyye sicilleri var. Yani bugünkü mahkemeye intikal eden davalar o zaman kadılar tarafından Şer'iyye sicilleri dediğimiz defterlere kaydediliyor. O siciller üzerine Osmanlı sosyal, ekonomik ve kültürel hayatı ile ilgili çalışmalar yaptık.IMG_8853

NEFESİMİZ YETTİĞİ KADAR DEVAM EDECEĞİZ

Birkaç yıl önce Tarih, Edebiyat ve Coğrafya bölümündeki arkadaşlarla bir araya gelerek Kahramanmaraş üzerine ilk defa yayınlanmak üzere her hocadan bir makale olsun ve bunu da derleyip “Maraş Araştırmaları” diye ortaya çıkaralım dedik. Tarih Bölümünden, Edebiyat Bölümünden, Coğrafya Bölümünden arkadaşlarımla beraber Kahramanmaraş üzerine makaleler yazıyoruz. Her hocamız birer makale yazıyor, makaleler ilk defa bu kitaplarda yayımlanıyor. Bu makaleler birer araştırmaların ürünüdür, ortaya çıkarılan makaleler bir süzgeçten geçirilerek bir dizayn edilerek kitaplarda yayımlanıyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi de kitabımıza sponsor oldu. kitabın basımda maddi destek sağlıyorlar. Şuanda 1,2 ve 3 olmak üzere kitaplarımızı çıkardık. Her bir cildimizde ayrı ayrı makaleler var. Araştırmalar devam edecek yeni makaleler devamı gelecek bu kitapları çıkarmaya devam edeceğiz. Şuanda da 4.kitabımıza başladık, nereye kadar devam ederiz kestiremiyorum ama nefesimiz yettiği kadar bu işe devam edeceğiz.

BU ESERLER ŞEHRİMİZİN TARİHİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARACAKIMG_8849-1

Yelpazeyi geniş tutmuyoruz. İktisat Bölümü hocalarından, Tıp Fakültesi’ndeki hocalardan makale için rica etsek yapabilirler. Onlarında katkısı olur ama Tarih, Edebiyat ve Coğrafya üzerinde yoğunlaşıyoruz. Çalışmamıza her geçen yıl akademisyenlerin talebi artıyor. Önceden 2 makale veren arkadaşlarımız şimdi 2 makale vermek istiyor ya da yıl da 2 kitap mı çıkarsak diyenler var. Ben de bu kitap yazma konusundaki tecrübelerime dayanarak, kitap yazma konusunda acele etmememiz gerektiğini düşünüyorum, yazmak aceleye gelmez. Yılda bir kere bile kitap çıkarsak bu şehrin tarihine, kültürüne, edebiyatına ciddi bir hizmet olacağını düşünüyoruz. Bu amaçta çalışmaya devam ediyoruz. İleri de 10 yıl sonra 20 yıl sonra 30 yıl sonra belki 50 yıl sonra herhangi bir insan Kahramanmaraş’ın tarihi ile kültürü ile ilgili bir araştırma yapmak istediğinde belki de bizler bu dünyadan göç edip gitmiş olacağız ama bu eserler şehrimizin tarihini gün yüzüne çıkaracak. Mevcuttaki insanlara bir katkı, gelecek nesillere de bir sermaye bir kaynak bırakmış olacağız.

YENİ BİR SOLUK GETİRDİKadasdfasf

Bunları ilk defa biz yapmadık, daha önce Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, bu konu ile alakalı hazırladığı sempozyumları kitaplaştırmıştı. Bizde bu alana, bu çalışmalarla yeni bir soluk getirdik. Önümüzdeki yılın Haziran ya da Temmuz ayında kitabımızın 4.’sünü çıkarmak için çalışıyoruz, 4.kitap çıktığında da 5.kitap için çalışmaya başlayacağız. Araştırmalarımız genel olarak Osmanlı döneminin sosyal hayat, edebiyat, kültür hayatı üzerine oluyor. Kahramanmaraş’ın bin yıl öncesi, 500 yıl öncesi 100 yıl öncesine dair araştırmalarımız var. Geçmişteki kültürü, sosyal hayat gibi şeylere kitabımızda yer veriyoruz. Bizim çalışmalarımız, günümüzdeki bazı popülist Tarihçilerinki gibi “şok şok” şeklinde olmuyor. Bizlerin çalışmaları mevcut, var olan bir durumu ortaya çıkarmak ve değerlendirmek yönünde olur.  Yaptığımız ve ulaştığımız bulgular bizler için şaşırtıcı olmuyor.

KİTAPLARDA BİRÇOK KONU VARfsdfsdfgsd

Oluşturduğumuz kitapları, lisansüstü çalışma yapan öğrencilerimize veriyoruz. Son kitapta bir arkadaşımız Kahramanmaraş’ta mağara turizmini çalıştı. Ben de belediye yetkililerini bu çalışmadan bahsettim, ciddi şekilde yardımcı olacağını belirttim. Makalede neler yapılması gerektiği de anlatılıyor. Bir coğrafyacı arkadaşımız küresel ısınma bağlamında Kahramanmaraş iklimiyle ilgili bir araştırma yaptı. 1950-1960’lı yıllarda Kahramanmaraş’taki belediyecilik sorunları işlendi. Ben ve bir arkadaşım, 16.yüzyılda Maraş’ın Elbistan’ın ve Zamantu bölgesinde yaşayan insanların isimlerinin neler olduğunu araştırdım. Kitaplarda birçok konuyla ilgili makale var. Germanicia ile ilgili bu zamana kadar bir çalışma olmadı ama yeni bir çalışma olacak. Kitabımızda olmasını istediğimiz bir makale, böyle bir makalenin yayınlanmasını istiyoruz.”

Haber: Ömer Harmankaya

Editör: Didem Kayabaşı