II. Bayezid’in kayınpederi, Yavuz Sultan Selim’in annesi Ayşe (Gülbahar) Hatun’un babası ve Yavuz Sultan Selim’in de dedesi olan Alaüddevle Bozkurt Bey’in türbesi Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesi’ne bağlı Şehit Evliye Mahallesi’nin ‘Aladan’ mevkiinde bulunuyor. Kahramanmaraş halkının çok fazla bilmediği Dulkadiroğlu Devleti’nin son padişahı Alaüddevle Bozkurt Gadırhan, hiç şüphesiz kent için önemli bir değer teşkil ediyor. Ancak günümüzde türbenin ecdadıyla özdeşleşen Kahramanmaraş’a yakışır bir şekilde korunmaması ve bakımsız bırakılması hem bölge halkının, hem de kente gelen turistlerin tepkisini çekiyor. Alaüddevle Bozkurt Bey’in türbesi için yetkililerin harekete geçmesi ve şanına yakışır bir şekilde türbe inşa edilmesini isteyen vatandaşlar, bu gibi türbelerin kent turizmi açısından da önemli olduğuna vurgu yapıyor.

TÜRBESİ KENTE YAKIŞMIYOR!

En çok vakfiye yaptıran bir padişahın türbesinin bu şekildeki görüntüsü tarihi seven sevmeyen herkesi düşündürürken, çevre düzenlemesi ve Selçuklu-Dulkadirli mimarisi özelliklerine sahip bir türbenin yapılması hem kent turizmine hem de tarihi geleceğe taşımak adına yapılabilecek en güzel çalışma olacaktır. Kente, başta Elbistan’daki Alaüddevle Camii, Hatuniye Medresesi, Ulu Camii’nin yanındaki Bağdadiye Medresesi, Taş Medrese, Hatuniye Camii gibi birçok tarihi yapıyı kazandıran Alaüddevle Bozkurt Gadırhan’ın şanına yakışır bir türbe yapılması, Büyükşehir Belediyesi, Onikişubat Belediyesi ve devletinin adını alan Dulkadiroğlu Belediyesi’nin vefa borcunun ödenmesinin göstergesidir. Bu kapsamda Manşet Gazetesi olarak yetkililerimize seslenirken, çağırımıza kulak vereceklerine inandığımız yetkililerimizin bu ayıba son vererek, bu önemli tarihi şahsiyeti daha çok kentle bağdaştırmasının sağlanacağına inanıyoruz.

ALAÜDDEVLE BOZKURT GADIRHAN KİMDİR?

Alaeddin Devletlü Türbesi’nin girişinde yazan bilgilendirme yazısında şu ifadeler kullanıyor; “II. Bayezid’in kayıpnederi, Yavuz Sultan Selim’in annesi Ayşe (Gülbahar) Hatun’un babası, Yavuz Sultan Selim’in dedesidir. Bilinen 5 bin yıllık Türk tarihinin en çok vakıf kuran, vakfiye yaptıran ve döneminde ömrünü halka adamış büyük devlet adamıdır. Çıkartmış olduğu kanunnamelerle Kanuni Sultan Süleyman’a da ilham kaynağı olmuştur. Elbistan’daki Alaüddevle Camii, ümmet Baba Camii, Hatuniye Medresesi, Afşin’de Eshab-ı Kehf Medresesi, Ulu Camii yanındaki Bağdadiye Medresesi, Nebeviye Medresesi, Taş Medrese-Mescidi, eşi Şems Hatun adına günümüzde Hatuniye Camii olarak bilinen Cimnin de içinde yer aldığı cami, medrese, türbe, hamam ve çeşmeden oluşan Şems Hatun Külliyesi’de eserlerinden bazılarıdır. Ancak bilhassa Cumhuriyet Dönemi’nde bu vakıfların çoğunluğu yok edilmiştir.

MARAŞ, DÖNEMİNDE ALTIN ÇAĞINI YAŞADI!

Bugünkü Kahramanmaraş’ın mimarı olan Alaüddevle Bozkurt Gadırhan döneminin en büyük çarşılarından biri olan ve içerisinde 41 tane zanaatkâr barındıran Kapalı Çarşı ile Maraş’ı ekonomik, sosyal, kültürel ve sanatsal yönden bir cazibe merkezi haline getirmiştir. Maraş onun döneminde altın çağını yaşamıştır. Halkını hiç ayrı tutmadan, Sünnilere camiler yaptırdığı gibi Şiilere de camiler yaptırmıştır. Ona bu hizmetlerinden dolayı Maraş halkının büyük saygı ve sevgi günümüze kadar devam etmektedir. Bundan dolayı halk onu Allah dostu ve Evliyaullah olarak görmektedir. Burası dini bir makam olarak ziyaret edilmektedir. Not, Alaüddevle ismi değil ünvanıdır. Gerçek ismi Bozkurt’tur. Bu unvanı yaptırmış olduğu Kanuni ve Nizamelerinden dolayı devrin halifesi Mısır Sultanı Kansu Kavri vermiştir.

KESİK BAŞLI PADİŞAH!

1515 tarihinde Osmanlı-Zülkadiroğlu (Dulkadiroğlu) Turnadağı Savaşı’nda torunu Yavuz Sultan Selim’in Hadım Sinan Paşa komutasındaki ordusuna yenilmiş, at üstünde savaşarak şehit olmuştur. Hadım Sinan Paşa, Alaüddevle Bozkurt Gadırhan’ın kesik başını Yavuz Sultan Selim Han’a teslim etmiştir. Yavuz Sultan Selim Han’da dedesinin başını Mısır Sultanı Kansu Kavri’ye bir bal sandığı içerisinde yollamıştır. Bundan dolayı bu makama halk tarafından Kesik Başlı Padişah Türbesi de denir.”
 

Haber: Abdulsamet İspir
 

Editör: Mahmut Beyaz