Dolardaki dalgalanma, kuzeyimizdeki savaş ve birçok nedenle artan hayat pahalılığı ülkenin en önemli konularından biri olarak karşımıza çakıyor. Bu bağlamda artışın en yüksek olduğu kalemlerden biri olan akaryakıt, vatandaşları mali açıdan en çok zorlayan ihtiyaçlardan olurken, bu konuda İstiklal Otomotiv’den Alaattin Okumuş, araç kullanım sırasında ve kullanım öncesinde yapılması gereken bazı önlemlerle yakıt tasarrufu sağlamanın mümkün olabileceğini ifade etti. Bu önlemlerin neler olduğunu sebebiyle birlikte açıklayan Okumuş, dizel araç ve benzinli araç sürücüleri için ayrı ayrı uyarılarda bulundu.

DİZELDE BİRAZ DAHA YÜKSEK DEVİRLİ KULLANMAK GEREKİYOR

Okumuş, ilk olarak dizel araçlar için yaptığı uyarıda dizel aracın çok düşük devirli kullanılmaması gerektiğini söyledi. Okumuş, “Dizel arabayı kullanırken mesela çok düşük devirli kullanmamamız lazım. Sebebi ise bunun partikül üretim gücünü hesap etmek gerekirse düşük devirde dizel yakıtın molekülleri biraz daha tutucu olduğu için partikülde tıkama yapıyor. Genelde zaten hepsi şu anda Euro 4 Euro 5 Euro 6 motor olduğu için onları devirli kullanmak lazım. Biraz daha yüksek devirde kullanmamız lazım. Zaten düşük devirli kullandığımız zaman tıkama yapacağı için bu sizin yakıt miktarınızı artıracaktır. Yani dizelde biraz daha yüksek devirli kullanmak gerekiyor. Benzinli araçlarda ise buna çok dikkat etmenize gerek yok. Dizelden biraz daha farklı. Kurum tutma özelliği biraz daha zayıf olduğu için onlarda biraz daha serbest sürüşle kullanabilirsiniz” diye konuştu.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR: SABAH ARACI ISINANA KADAR ÇALIŞTIRMAK

Yakıt tasarrufuyla ilgili doğru bilinen yanlışlarla ilgili konuşan Alaattin Okumuş, “Onların arasında sabah araçlarımız ısınana kadar çalıştırmak. Bu yanlış bir kullanım şeklidir. Aracı maksimum 30-40 saniye çalıştırmak yeterlidir. Orada harcadığınız 3 dakikalık bir yakıt zamanı karşınıza para olarak geri dönecektir. Bu yapılan araştırmada da ortaya konulmuş, resmileştirilmiş bir durumdur” ifadelerini kullandı.

KLİMA KULLANIMI!

Klimalı araçlarda klimayı açmak mı daha tasarruflu yoksa camları açmak mı? Sorusunu da yanıtlayan Okumuş, “Aslında moment farkını bunun hesap edecek olursak aracın aerodinamiğiyle alakalı bir durum. Siz camlarınızı açtığınızda içeriye giren rüzgâr havası karşı kuvvet oluşturacaktır. Arabanın çekişini düşürecektir. Siz de tepki olarak gaz vereceksiniz, yakıtınız artacak. Aslında bunun en doğru yolu klimayı doğru bir şekilde, içerinin soğukluğuna göre kullanmak olacaktır sizin için. Bu konuda camları açmak hiç mantıklı değil. Buna dikkat edilmesi lazım.”

YAĞ BAKIMI!

Araç bakımıyla ilgili konuşan ve yağ bakımına dikkat çeken Okumuş, “Araç bakımları hem yazlık hem kışlık olarak ayrılır. Araç bakımlarında en çok şuna dikkat etmek gerekiyor. Yakıt olarak hesap edecek olursak bunu; Yağ bakımlarını mesela günü yaklaşınca günü geçince araçların ortalama yakıt tüketimi artar sebebi de sürtünme olayıdır. Yeni yağdaki sürtünme olayında motor daha rahat döneceği için buradaki yakıt tasarrufunu en yüksek seviyede tutmanızı sağlıyor. Yağ bakımını ötelemenin sizin cebinize tekrardan zarar olarak geri dönüyor. Hatta hatta bin kilometre 2 bin kilometre daha erken değiştirirseniz zaten yakıt tasarrufu olarak size tekrardan geri döneceğini siz de göreceksiniz” şeklinde konuştu.

LASTİK HAVA BASINCI

Okumuş: “Yakıt tüketimini düşürmek için lastik hava basınçlarına da dikkat etmeniz gerekiyor. Lastik hava basınçlarınızın seviyesi düşük olduğu zaman yine moment farklılığı olduğu için lastikler yere daha serilmiş olacaktır, bu defa yine gaza ihtiyacınız olacaktır. Aslında aracı kullanım şekliyle sizin yakıt tüketiminiz biraz daha orantılı gidiyor.”

ENJEKTÖR BAKIMI

Alaattin Okumuş, konuşmasının devamında şu bilgileri sundu: “Araçlarda bulunan püskürtme sistemi, filtre sistemi var. Hem bu filtreyi değiştirip bir de dizellerde dizel enjektör dediğimiz olay var. Benzinli araçlarda benzin enjektörlerimiz var, dizel araçlardaki zaten enjektörler yaklaşık maksimum 50 binde temizlenmesi lazım. İçerisindeki tıkanma, kurumlama aracınızın hem duman olarak tepki gösterecektir, aracınızın arkasından duman çıkış şekline renk olarak bakarsanız anlarsınız. Siyah duman çıkması bu bir yakıt hava oranı farklılığıdır. Biraz daha teknik bir konu. Enjektör bakımı dediğimiz olay var. Yaklaşık 50 bin kilometrede bunun yapılması var. Aslında bu çok göz ardı edilen bir konu.

HAVA FİLTRESİ TEMİZLİĞİ

Yakıt fitrelerine dikkat edilmesi lazım. Özellikle yağ değiştiremiyoruz diyelim, hava filtresini sık sık siz de temizleyebilirsiniz. Hava filtresini sökün plastik bir malzemenin üzerine vurun, çırpın geri takın. Bu da size tekrardan yakıt tasarrufu olarak dönecektir. Bu söylediklerimiz genellikle araç bakımlarına giriyor.

BENZİNLİ ARAÇTA BUJİ DEĞİŞİMİ!

Bu faktörlerden faydalanaraktan kendi tasarrufunuzu sağlayabilirsiniz. Benzinli araçlarda özellikle buji yakıt konusunda çok etkendir. Buji ateşlemeyi sağladığı için ateşleme artı yanma oranı bujileri sık sık 30 bin-40 bin kilometrede bir değiştirmek gerekiyor. Tüplü araçlarda özellikle daha çabuk bozulduğu için sık sık değiştirmek lazım. Bu da benzinli araçlar için yakıt tasarrufudur.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz