Kahramanmaraş’ta 35 yılı aşkındır faaliyet gösteren Bankalar Taksi Durağının emektarı olan Haydar Yeşil, araç yakıtlarına gelen zamlardan dolayı kar oranının düştüğünü ve maliyetlerinin artmasından dolayı zor bir dönemden geçtiklerini belirtti. Haydar Yeşil, “Yakıt fiyatları biz taksicilerin belini büküyor, kar oranımız düştü. Kahramanmaraş’taki tüm taksiciler yakıta çalışıyor desek yeridir. 50 Lira 40 lira para alıyorsun, aldığın paranın yarısından fazlasını yakıta veriyorsun. Geri kalan parayı şoför payına mı, arabanın eskime payına mı ya da taksini kira parasına mı verelim, nasıl yapalım, nasıl kar edelim? Zaten şehre yabancı girmiyor, para da girmiyor. Akşama kadar 3 tane işe gidiyorsun, 3 iş 40 liradan 120 lira yapar. 60 Lirasını burada şoför kendisi yiyor, öğlen yemeği 40 lira olmuş yesen dert yemesen dert, çok zor durumdayız yani. Yakıt zamlarından dolayı taksimetreleri ayarlattık, Türkiye’de neredeyse tüm Belediye Başkanları fevkalade zamlar verdi taksiye ve taksiciye, duyarlı oldu ama bizim Belediye Başkanımız ise bu zam konusunda istediğim şekilde zam yapmadı. En son bir zam oldu taksimetreleri ayarlattık, her taksi için taksimetreye bin 250 lira para harcadık fiyat değişikliğinden dolayı, 5 gün içerisinde yakıta yine zam geldi verdiğimiz paralar boşa gitti. İleriyi düşünerek bir şeyler yapsalar daha iyi olacak. İndi bindi fiyatı 30 lira, bu rakam da bizi kurtarmıyor çünkü yakıt fiyatları çok pahalı. Yaklaşık bir hafta önce yakıt fiyatları 22 lira civarındaydı şimdi yakıt fiyatları 28 liranın üzerinde, daha artar diye tahmin ediyorum’’ ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ’TA TAKSİ KÜLTÜRÜ YOK

Kahramanmaraş’a yabancı girmediği için taksi kültürünün olmadığını, şehirde askeri birliğin ya da polis okulunun olması bile bu şehre yabancı getirmeye yeteceğini dile getiren Haydar Yeşil, “Kahramanmaraş’ta taksi kültürü maalesef yok. Bunu defalarca dile getirdik, ilgililer bunu görüyor, biliyor, duyuyor, sizlerin vasıtasıyla okuyor. Kahramanmaraş’ın içinden geçen bir otoban, bir yol yok. Yol medeniyet demek, tren hattımızda yok, havalimanımız işlevsiz, Kahramanmaraş’a inmesi gereken uçaklar Gaziantep’e iner. Kahramanmaraş’ın ve Kahramanmaraşlının kazanması gereken parayı Gaziantep ve Gaziantepli kazanıyor. Deniz yok, tatil için bu şehre turist gelmez. Acemi askeri birlik yok, polis okulu da yok. Acemi askeri birliği veya polis okulu olsa ayda bir, askeri birlikte yemin töreni olur, şehir de dolar taşar. Bu söylediklerim olsa, sadece taksiciler değil, tüm esnaflar iş yapar. Şehre para girmiyor, bunları daha öncesinde de söylemiştik, bu söylediklerimi Kahramanmaraş Valisi okuyor, Belediye Başkanlarımız okuyor, Milletvekillerimiz okuyor, memleketin önde gelen iş insanları okuyor ama bu konularla ilgilenen olmuyor bu şehre hizmet gelmiyor. Gelmediği için de taksi kültürü de olmuyor ve böyle olduğu sürece de taksi kültürü de olmayacak, çünkü şehre yabancı girmiyor” şeklinde konuştu.

ŞEHİRDEKİ TRAFİK SORUNU

Kahramanmaraş’taki trafik sorununa da değinen Taksici Haydar Yeşil, “Emniyetimiz bu konu da iyi davranıyor, trafik polisleri gayet olgun bir şekilde hareket ediyor. Biraz yollarımızda anormallikler var. Trafik ışıklarındayım bana yeşil yanıyor sağ tarafa dönmem gerekiyor, sağ dönüyorum yayaya yeşil yanıyor. Çok enteresan bir durum yani, Kahramanmaraş’ın birçok yerinde bu böyle.” Kahramanmaraş’ta şuan korsan taksinin çok az sayıda olduğunu, ancak daha öncesinde otogarlarda korsan taksicilik yapıldığını belirtti. Yeşil, “Kahramanmaraş’ta korsan taksi olayı çok az sayıda olsa da var yine de. Önceden otogarlarda oluyordu, adam simsar taksi arayan birini denk getirirse kendi arabasıyla götürüyordu” dedi.  

TAKSİLER OTOGARA GİRMELİ

Otogara taksilerin girme yasağını tuhaf bulduğunu ve taksilerin otogara girmesi gerektiğini vurgulayan Haydar Yeşil, “Diyelim ki bir hanımefendi geldi, hanımefendini kucağında bir bebek var, bir de elinde çocuk, iki tane de valizi var. Otogara gitmek istiyor, otogara gittik sivil araçların ve de taksilerin içeri girmek yasak. Dışarı da indirirsen bu hanımefendi ne yapsın, bu hanımefendi nasıl taşısın bu valizleri? Bu durum karşı duyarlı olmaları lazım yetkililerin. En azından taksileri içeri alsınlar, bir zaman koysunlar 10 dakika 20 dakika her neyse taksi veya sivil araç çıkmazsa ücret alsınlar. Başka şehirlerde otogarlara taksiler girebiliyor biz de ise yasak, çok tuhafıma gidiyor bu durum.’’

Öte yandan Kahramanmaraş Valisi ve Emniyet Müdürüne teşekkürlerini ileten Yeşil, “Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun ve Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu birçok kez esnaf ziyaretinde bulundu, buraya da geldi, bizlerin dertlerini sıkıntılarını dinledi. Bizler onlara minnettarız umarım hem Valimiz hem de Emniyet Müdürümüz Kahramanmaraş’ta uzun yıllar görev yapar’’ ifadelerini kullandı.  

Haber: Ömer Harmankaya

Editör: Mahmut Beyaz