Son 10 gündür yer yer sarsıntıların yaşandığı Doğu Anadolu Fay hattı üzerindeki Kahramanmaraş’ta dün merkez üssü Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Tevekkelli Mahallesi’nde 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kent genelinde hissedilen depremde neyse ki can ve mal kaybı yaşanmazken, depremin ardından oluşan artçı depremler ise dikkatlerden kaçmadı. Kahramanmaraş’ın depremden kaçınılmaz gerçeğini tekrar hatırlatan bu 4.6’lık depremi gazetemizin YouTube ve Facebook hesaplarından yaptığımız canlı yayınla değerlendiren Jeoloji Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Volkan Dalyan, “Yapılan yanlışların tekrarlanmaması gerekiyor. Deprem konusunun Kahramanmaraş’ta ince detaylı olarak ele alınması gerekiyor” uyarısında bulundu.  

BU DEPREM OLABİLECEK DAHA BÜYÜK BİR DEPREMİN ORTAYA ÇIKARACAĞI VAHİM DURUMUN HABERCİSİ OLARAK ALGILANMALI

Depreme karşı kurum-kuruluş ve insanları daha sert tedbirlere yöneltmesi gerektiğini söyleyen Dalyan, “Aldığımız bilgilere göre herhangi can kaybının ve yaralanmanın yaşanmaması sevindirici bir haberdir. Doğu Anadolu Fay Hattı’nın üzerinde yer alan Kahramanmaraş’ta, bugün yaşadığımız 4,6 büyüklüğündeki deprem, olabilecek daha büyük bir depremin ortaya çıkaracağı vahim durumun habercisi olarak algılanmalı, ilgili kurum-kuruluş ve insanları daha sert tedbirlere yöneltmesi gerekmektedir” diye konuştu. 

7’NİN ÜZERİNDE OLMASI BEKLENMEKTEDİR

Dalyan: “Doğu Anadolu Fay Hattı Türkoğlu-Gölbaşı segmentinin deprem tekrarlama aralığı 400 yıl olmasına rağmen yaklaşık 510 yıldır deprem üretmemekte ve 110 yılı aşkın zamanda daha fazla birikmiş bir enerjiden bahsedilmektedir. Türkoğlu-Gölbaşı segmentinde meydana gelen tarihsel depremler incelendiğinde deprem büyüklüğünün 7’nin üzerinde olması beklenmektedir. Bu 100 yıllık gecikme hemen şu anda deprem olacağı anlamına gelmemekle birlikte belki bir 100 yıl daha olmayabilir. Fakat 10 saniye sonra da olabileceğini göz önünde bulundurmamız gerektiğini unutmamalıyız.”

DEPREM ÖNCESİ, ANI VE SONRASI İÇİN GEREKLİ TEDBİRLERİ ALARAK HAZIRLIKLI OLMAK ZORUNDAYIZ

Konuşmasının devamında Dalyan şunları söyledi: “İnsanoğlunun depremi önleme ya da önceden tahmin edebilme gibi bir teknolojiye sahip olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu noktada da geçmişten aldığımız dersler neticesinde deprem öncesi, anı ve sonrası için gerekli tedbirleri alarak hazırlıklı olmak zorundayız. Vatandaşlarımızın öncelikle kendi tedbir ve emniyetlerini sağlaması adına yaşadığı ve bulunduğu yerlerde hasar tespitlerini, kontrollerini yaparak yetkililere bildirmelerini ya da panik yapmadan gündelik yaşamlarına devam etmelerini tavsiye etmekteyiz.

TARAMALARININ YAPILMASI ÇOK ÖNEMLİDİR

Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nde yaşanan ve meydana gelen hasarlar ile ilgili gelen haberler üzücü ve bir o kadar ders çıkarılması gereken bir durumdur. Bilinen ve tespit edilmiş bir fay hattının yakınına yapılan bu hastane göz göre göre riskleri hiçe saymaktır. Duyumlarımıza göre hastanede hasar ve çatlaklar olduğu söylenmektedir. Bu haberlerin doğru olmadığını diliyoruz, fakat hastane ve bu bölgede bulunan yapıların özellikle kontrolden geçmesi, taramalarının yapılması çok önemlidir.

AÇILAN HENDEKLER NETİCESİNDE ONİKİŞUBAT İLÇESİNDE DİRİ FAYLARIN KONUMLARI NET OLARAK BELİRLENMİŞTİR

Kahramanmaraş Fay Zonu olarak adlandırılan şehir merkezinden geçen birçok diri fay bulunmaktadır. Onikişubat Belediyesi ve KSÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü ortak çalışması ile diri fayların konumunun tespiti ile ilgili paleosismolojik çalışmalar kapsamında hendekler açılmıştır. Açılan hendekler neticesinde Onikişubat ilçesinde diri fayların konumları net olarak belirlenmiştir. Yapılan çalışmada MTA diri fay haritasında belirtilen fayların konumlarının farklı olduğu ortaya konmuştur. Büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerince paleosismolojik çalışmalar üzerinde önemle durulması gerektiği konuların başında gelmelidir.

HER TÜRLÜ DESTEĞE, BİLİMSEL ÇALIŞMAYA KATKI SAĞLAMAYA HAZIRIZ

Tüm dünya da bilimsel çalışmalarda kabul görmüş paleosismolojik çalışmalar da açılan hendeklerin sadece bir “Çukur”dan ibaret olmadığını düşünen, bilimsel bakış açısına sahip yöneticiler ile çalışmayı umut ediyoruz. Jeoloji Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilciliği olarak her türlü desteğe, bilimsel çalışmaya katkı sağlamaya hazırız. Şehrimize tekrar geçmiş olsun diyoruz.”

Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz