Türkiye’de yaklaşık 10 yıldır uygulanan kanunla trafiğe kayıtlı araçların egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırması gerekiyor. Böylece araçların küresel ısınmaya etkisini azaltması hedeflenirken, aynı zamanda bu durum araçların daha sağlıklı ve tasarruflu olmasını sağlıyor. Bu çerçevede 2022 yılında Kahramanmaraşlı vatandaşların egzoz gazı emisyon ölçümüne ilgisini anlatan Egzoz gazı emisyon ölçüm İstasyonu Yetkilisi Mehmet Tepebaş, araç sahiplerine muayene günleri bitmeden emisyon muayenelerini yaptırmalarına dikkat çekti. Ayrıca Tepebaş, bu yıl egzoz gazı emisyon ölçüm fiyatının 110 TL olduğunu da sözlerine ekledi.

ARAÇLARI DAHA SIHHATLİ HALE GELMİŞ OLUYOR
Tepebaş, “Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmak isteyenler istasyonumuza geliyorlar, vatandaşlar muayene konusunda gayet ilgili. Zaten Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan araç kullananlara günü bittiği zaman mesaj geliyor, mesajı takiben vatandaşlar egzoz emisyonlarını yaptırıyorlar. Egzoz gazı emisyon ölçümünün aracın yakıt tasarrufunda da gayet önemi var, araçları daha sıhhatli hale gelmiş oluyor” dedi.

ÖLÇÜM YAPTIRMAK BU YIL 110 TL

Ölçüm fiyatına yılda bir kere zam geldiğini ve bu yıl ölçüm fiyatının 110 TL olduğunu söyleyen Tepebaş, “Yılda bir kere yılbaşında zam gelir, bu yıl 110 TL olarak devam ediyoruz. Yılbaşına kadar da aynı şekilde geçerli. Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmak isteyenlere uyarıda bulunmak istersek şunları söyleyebiliriz: Egzoz emisyon ölçümünün zamanını geçirmesinler, bir denetime denk geldikleri zaman, cezaları ağırdır, bu cezaya maruz kalmasınlar. Bu ölçüm araçların sıhhati ve tasarrufu için de önemli bir şey” diye konuştu.

EGZOZ EMİSYON PULU ALABİLMEK İÇİN ARAÇLARDA KATALİZÖR OLMASI GEREKLİDİR

Egzoz emisyon pulu almadan önce araçların katalizör ve konvektörlerinin kontrol edilmesi gerektiğini belirten Tepebaş, şunları söyledi: “Egzoz emisyon pulu almadan önce araçların katalitik konvektörlerinin kontrol edilmesi gerektiğini araç kullanıcıların bilmesi lazım. Onun haricinde egzoz emisyon kontrolüne girilmeden önce egzoz emisyon kontrolü için egzozculara gidip katalizörlerinin sağlam olup olmadığının kontrolü yapılması lazım. Egzoz emisyon pulu alabilmek için araçlarda katalizör olması gereklidir. Katalizör olmayan araçlarda ise tekrardan katalitik konvektörün takılması mecburidir.
 

ARAÇLARDA KATALİTİK KONVEKTÖR MECBURİYETİ SUNULMAKTADIR

Şu anda yasalarda egzoz emisyon pulu alırken araçlarda katalitik konvektör mecburiyeti sunulmaktadır. Olmayan araçlarda dahi şimdiki yeni egzoz emisyon yönetmenliğinde bulunması gerektiği mecburiyeti var. Benzinli ve dizel araçlara göre ayrılmaktadır bu parçalar kontrolünün yapılması her zaman çevre ve bizim için önemlidir. Egzoz emisyon pulu alabilmek için aracınızın modelinin durumuna göre katalitik ve konvektör bulunması gerekiyor.”

 

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz