Pandeminin etkisi, dolar kurunun haraketliliği ile artan fiyatlardan telefoncularda nasibini aldı. Sıfır telefon satışlarının düşmesiyle ikinci el telefon alımına yönelim daha da arttı. Bu durumu değerlendiren DEKA Grup telefon mağazası Müdürü Âdem Aydoğan, ‘’Pandemiden başlayan ekonomik buhran ve dolar kurundaki dalgalanmalara bağlı olarak telefon satışlarımız, özellikle sıfır telefon satışlarımız yüzde 30 yüzde 50 arasında düştü. Ellerindeki telefonu satıp daha düşük model telefon alanlar oluyor. Bizler telefon satın alırken, her gelenden telefon almıyoruz. Telefonunu satmak isteyen de ilk baktığımız şey, yaşının 18’i doldurmasıdır. 13-15 yaşındaki bir çocuğun satmak istemesine mi itimat edersiniz, yoksa olgun birisinin telefonunu satmak istemesine mi itimat edersiniz? Tabi ki olgun birisine itimat edersiniz. Daha önce çok kez Annesinin Babasının telefonunu gizlice alıp satmak isteyenlerle karşılaştık’’ dedi.

Adem Aydoğan ayrıca her gelen müşteriden cihaz satın almadıklarını, cihazı alırken çok dikkatli olduklarını dile getirdi. Aydoğan ayrıca ‘’Cihazın elektronik olarak aksanına, arızası olup olmadığına bakıyoruz, ardından Bilgi Teknoloji Kurumunun sayfasından bize satılmak istenen cihazın ülkeye hangi yollarla girdiği, İthal mi edilmiş, kaçak mı değil mi bunları kontrol ediyoruz. Cihazın teknik kontrollerini yaptıktan sonra herhangi sorun yoksa satış sözleşmesini telefonunu satmak isteyen müşterimizle karşılıklı olarak imzalayıp satış işlemini sonlandırıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN APPLE

Tüm dünyaya kendini kanıtlamış olan Apple Kahramanmaraş’ta da en çok tercih edilen telefon markası olmaya devam ediyor. Aydoğan, ‘’Apple’ı söylemeye gerek yok. Dünyadaki birçok insan Apple’ın dünyanın en iyi telefon markası olduğunu kabul ediyor. İPhone’nun son model telefonları hep çok satılan telefonların başında yer alıyor. Son modelin yeni çıktığı zaman değiştiren birçok müşterimiz var. Ardından en çok tercih edilen markalar ise Samsung ve Oppo diyebiliriz.’’ Aydoğan ayrıca, ikinci el telefon alacak vatandaşlara da tavsiyede bulundu. Kendilerinin telefonu alırken dikkat ettiği hususlara vatandaşlarında dikkat etmesi gerektiğini dile getirdi. Aydoğan, ‘’Telefon alacaklıların, en başta dikkat edeceği konu telefonu alacağı işyerinin, güvenilir olup olmamasıdır. Sattığı cihazın arkasında durup durmamasıdır, her satılan ikinci el cihazın garantisi ve faturası olmuyor’’ şeklinde konuştu.

Editör: Mahmut Beyaz