Sıcak yaz günlerinin ve soğuk kış günlerinin hayat kurtaran cihazlarından biri olan klimalar, doğru kullanıldığında hem verimi artırıyor hem de elektrikten tasarruf sağlıyor. Bu kapsamda mevsim normalleri gereği artan hava sıcakları nedeniyle değeri daha da artan klimalarından azami verim alınması için neler yapılması gerektiğini anlatan Klima Servis Yetkilisi Metin Tekdöş, bakım yaptırmanın önemine dikkat çekti. Yılda iki defa klima bakımının ehli kişiler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Metin Tekdöş, “Klima bakımı öyle kafamıza göre değil, belli periyodlar dâhilinde yapılmalı. Bu bakımlardan bir tanesini mart nisan ayları gibi yapıyoruz ki, yaz ayına hazır olsun. Diğerini de eylül ayında yapıyoruz kışa hazır olsun diye” ifadelerini kullandı.

FİLTRE ISLAK ISLAK TAKTIĞIMIZ ZAMAN BAKTERİ OLUŞUMUNA SEBEP OLUR!

Filtre bakımının önemine de vurgu yapan Tekdöş, “Filtrelerimizi mutlaka evde kullanıyorsak en geç 10 gün iş yerlerinde de haftada 1 defa mutlaka çıkartılıp yıkadıktan sonra güneşte kurutulup öyle takılacak. Islak ıslak taktığımız zaman bakteri oluşumuna sebep olur” diye konuştu.

KONFOR SICAKLIĞIMIZ 24 DERECEDİR

Tekdöş, “Cihazın derecesini 18’e alayım buz gibi etsin, çok çabuk soğutsun mantığı yanlıştır. Bizim 18 derece dediğimiz ortam sıcaklığı, konfor sıcaklığı değil. Konfor sıcaklığımız 24 derecedir. O yüzden dolayı ilk önce cihazlarımızı 18’e değil 24 derecede çalıştırmak insanlar için daha sağlıklı olur. Bizim normallerde klima keşfi yapmamız lazım. İnsanlara klima verirken ortamın ne kadarda büyüklükte olduğu, kaçlık klima gerekli olduğu keşfi mutlaka yapılması gerekiyor. Ama insanlarımız kendi kafasına gidiyor, ‘Ben buraya büyük alayım ki, daha çabuk soğutsun’ mantığıyla gidiyor. Mutla ve mutlaka bir teknisyen tarafından odanın metrekaresi, alanı, içerideki ısı kayıplarının bütün hepsinin keşfi yapıldıktan sonra klimanın kaçlık olduğun değerlendiriyoruz” dedi.

BAKIM MUTLAKA EHLİ TEKNİK SERVİSLER TARAFINDAN YAPILMASI LAZIM

Klima bakımı yapılmadığı takdirde olacaklardan bahseden Metin Tekdöş, “Klimanın bakımını yaptırmazsak cihazımızın evabı dolduğu için cihaz kendi içerisinde soğutma varmış gibi hissedip, kendini durduruyor. Veya bu ortam soğumadı diyerekten cihaz devamlı kendini en yüksek performansta çalıştırıyor. Bu defa ne olacak? Elektrik tasarrufu sağlamış olacağımıza tamamen zarara gireceğiz. O yüzden birincisi mutlaka bakım yaptıracağız, ikincisi yeterli alana mevcut klimamız var mı yok mu ona bakacağız. Dediğimiz gibi klima bakımı yapılırken mutlaka ve mutlaka ehli teknik servisler tarafından yapılması lazım ki cihazımız ömür boyu çalışsın” şeklinde konuştu.

Editör: Mahmut Beyaz