33 yıl önce kendisine hediye edilen kömürlü ütü ile antika hayranlığı başlayan Cahit Altıgöz, açtığı antikacı dükkanı ile 2 binin üzerinde nostaljik antika araç gereçlerini sergiliyor. Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesi Demirciler Çarşısı’nda antika eşya satan Cahit Altıgöz, dükkânında tarihsel ve sanatsal değerini günümüze yansıtan şamdan, ahşap masa ve ayna, avize, saat gibi birbirinden farklı eski eşyaları alıcısıyla buluşturuyor. Altıgöz, “Bu işi mutfağından öğrenmeniz gerekir. Eşyanın, tahtanın dokusunu bilmeniz lazım. Malzemeyi tanımadan bu işi yapamazsınız” şeklinde konuştu.

“İŞÇİLİK DE EŞYAYA DEĞER KATAR”
Eşyanın değerini artıran faktörün o eşyanın yılı ve işçiliği olduğundan bahseden Altıgöz, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Eşyanın bir dönemi vardır. O dönem eşyaya değer biçer. Örneğin 17. yüzyıl ile 18. yüzyıl dönemi arasında ciddi fark vardır ve bu fark, eşyaya yansır. Mesela Fransız akımı, eşyaya kendi döneminin özelliğini yansıtır. Bu nedenle her eşya kendi dönemine göre değer görür. Ayrıca işçilik de eşyaya değer katar. Derin ve ince işçilik, bir eşyanın değerini gösteren en önemli özelliklerdendir. Antikada kalıplaşmış bir moda yoktur. İnsanların tercih ettiği ürünler değişir. Herkes kendi görsel zevkine göre ürün beğeniyor. Kimi insan fincan takımlarını beğenirken kimi büyük avizelere ilgi gösteriyor. Kimi de ahşap aynaları beğenebiliyor.

“BİRBİRİNDEN FARKLI DEĞERE SAHİP MALZEME VAR”
Kahramanmaraş birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent ve bu medeniyetlerin bıraktığı izler çok kıymetli. Dolayısıyla Kahramanmaraş’ta birbirinden farklı değere sahip malzeme var. Tabii yeter ki bizler bu malzemeleri bulalım, insanlara ulaştırabilelim. İnsanların da zevklerine vakit ve bütçe ayıracak alım güçleri olabilsin.

“İNSANLARIN MADDİ KAYGILARI ARTTI”
Gümüş eşyalara ilgi var ama eskiden kullanılan ahşap objeler, ahşaptan masalar, büyük avizeler bugünün insanının yaşam biçimine hitap etmemeye başladı. İnsanlar yaşam alanlarını küçülttükleri için bu eşyalara ilgi de azalıyor. Kullanılabilir eşyalar ve tarihten günümüze gelen bu eşyalar, alıcıyla birlikte yaşamaya devam ediyor ama artık günümüzde bu eşyalara ilgi göstermek ve onlara sahip olmak zorlaştı. İnsanların maddi kaygıları arttı. Günümüzde insanlar beğendiği, kullanmak istediği eski bir eşyaya bin liralar vermek istemiyor. Bundan 25 yıl öncesinde durum daha farklıydı. Piyasada ürün bulamazdık. O zamanlar insanlar sanatı sever ve sanata ilgi gösterip bütçe ayırabilirlerdi. Günümüzde sanata bütçe ayırmak giderek zorlaşıyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz