Kahramanmaraş’ın el sanatların birçoğu yavaş yavaş yok olmaya doğru gidiyor. El sanatlarını sürdürecek yeni çırakların gelmemesi, yapılan işlerin maliyetlerinin artması el sanatlarının adeta sonunu getiriyor. Bu el sanatlarından birisi olan kasketçiliği Kahramanmaraş’ta icra eden Şükrü Erşan, metrekarelik dükkanında müşterilerinin isteklerini yerine getirip, burada yaptığı kasketleri satarak geçimini sağlamaya devam ediyor. Diğer pek çok el sanatı gibi Kapalıçarşı’da kasketçiliğin de son temsilcisi olarak kalan Erşan, gazetemize mesleğinin son durumunu ve tecrübelerini anlattı.

BABAM KIYAFET KANUNU’YLA KASKETÇİLİĞE BAŞLADI

Kasketçiliğin baba mesleği olduğunu belirten Erşan, babasının mesleğe Atatürk’ün çıkardığı Kıyafet Kanunu sayesinde başladığını söyledi. Erşan, “Bu meslek babamın mesleği. Atatürk, ilk Kıyafet Kanunu’nu çıkardığında babamlar bu işe başlamış. Ben de ortaokulu bitirdim. Sonrasında devam etmedim. Baba mesleği olaraktan işe girdim. 10 yaşından beri burada çalışıyorum. İlk olarak çıkartım. Baba mesleği olaraktan devam ettiriyoruz. Bu zamana kadar Allah’a şükür ekmeğimi yedim. Benim yaptığım kasketler zaten piyasada fazla bulunmuyor. Kep tarzı şapkalar sıklıkla kullanılıyor. Benim yaptığım kasketleri özellikle çiftçiler kullanıyor. Kahramanmaraş ziraat memleketi olduğu için sıklıkla kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

KIŞIN İLGİ FAZLA OLUYOR

İmal ettiği kasketlerin kışın soğuktan koruduğunu dile getiren Erşan, bu nedenle kış aylarında ilginin daha fazla olduğunu belirtti. Erşan, “8 köşeli kasket, 5 köşeli kasket, düğmeli kasket bunları üretiyorum. Eskiden ilgi daha fazlaydı. Şimdi de kötü diyemem. Kendisine farklı tarz yapmak isteyen gençlerde gelip tercih ediyor. Aksesuar olarak gelip alıyor. Gurbetçiler geldiğinde yanında birkaç tane şapka götürüyor. Sahil kesimlerinden isteyen oluyor. Onlara gönderiyorum. Kışın bilhassa ilgi çok oluyor. Soğuktan korumaya birebir yardımcı oluyor” şeklinde konuştu.

ÇİN MALI ŞAPKALARLA REKABET EDEMEDİK

Daha önceden şapkada ürettiğini ifade eden Erşan, Çin malı şapkaların yaygınlaşmasıyla beraber o alanda rekabet edemediğini vurguladı. Erşan, “Çin malı şapkalar sıklıkla tüketiliyor. O tarz şapkalardan bizden yapıyorduk ama Çin malıyla rekabet edemedik. O tarz şapka yapmayı bıraktım. Normal kasket yapıyorum. Yaptığım kasketlerin fiyatları kalitesine göre değişiyor. 40 TL’ye, 50 TL’ye, 60 TL’ye kasketler var” diye konuştu.

ÜNLÜ MÜZİSYEN HÜSNÜ ŞENLENDİRİCİ’YE KASKET YAPTIM

Ünlü müzisyen Hüsnü Şenlendirici’nin Kahramanmaraş’ı ziyaret ettiğinde ona kasket yaptığını belirten Erşan, internet üzerinden yurtdışına da satışlar yaptığını söyledi. Erşan, “İnternet üzerinden yurtdışına da satış yapıyorum. Azerbeycan’a gönderdim. Hollanda’ya gönderdim. Almanya’dan işçilerimiz geldiği zaman 3’er, 5’er tane alıp gidiyor. Oralarda bulunmuyor. Kıbrıs’a gönderiyoruz. Ünlü müzisyen Hüsnü Şenlendirici’de Kahramanmaraş’a geldiğinde gelip benden kasket aldı. Geldi burada ölçülerini aldım. Yedi Kuyular’da da verdim” ifadelerini kullandı.

Kendilerine artık çırak gelmediğini ve bu durumda son temsilci kaldıklarını ifade eden Erşan, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Ben bu mesleğe başladığımda 4 tane sivil kasket yapıp satan vardı. 2 tane de resmi şapka yapan vardı. O zaman bazı okullarda şapka zorunluluğu vardı. Şu anda tek ben kaldım. Bu kasketleri imal etmek çok zorlaştı. Benim de yaşım müsait değil. Yine de maliyetlerini müşteri karşılıyor. Çırak gelmiyor. Herkes memuriyet olma derdinde. Bazen Suriyeliler geliyor. Onlarda haftalık soruyor. Verebileceğim parayı söylediğimde beğenmeyip gidiyor.”

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz