Araçların daha verimli ve daha sağlıklı işlevsellik göstermesi için mevsimsel bakımların önemi araba ile ilgilenenlerin bilgisinde. Yaz mevsiminde sıcaklıkların bir hayli arttığı bu dönemde araç sahiplerine ve sürücülere, yaz mevsimi için araç bakımlarını yaptırmalarını tavsiye eden, 20 yıldır Kahramanmaraş’ta Oto Sanayi Sitesinde hizmet veren İstiklal Otomativ işletmecisi, Alaaddin Okumuş, Araçlarda mevsim olarak kışın aşırı soğuklardan, yazın aşırı sıcaklardan kaynaklanan arızalar meydana gelebilir. Yazın daha çok arıza olabilir ya da kışın daha çok arıza olabilir diye kesin bir yargıya varmayız, her iki dönemde birbirine eşittir. Şuan yaz mevsimindeyiz havalar aşırı sıcak, bundan ötürü de araçlarda arızalar meydana gelebiliyor. Özellikle uzun yola çıkıldığında araca dikkat edilmeli. Bakımlar, arabalar için çok önemli. Aşırı sıcaklardan ötürü araçlarda kusurlar oluşabiliyor. Bu kusurların ve hasarların oluşmasını önlememiz bakımlarla mümkün. Bu yüzden araç sahiplerine ve sürücülere araç bakımlarını yaptırmayı öneriyorum. Yapılacak çok basit kontrol ve bakımlarla büyük masraflardan kaçınılır” şeklinde konuştu.

LASTİKLERDE YARILMALAR MEYDANA GELEBİLİR

Araç lastiklerinde çürümelerin olmasının lastiklerde yarıklara neden olabileceğini söyleyen Alaaddin Okumuş, “Havalar aşırı sıcak olduğu için araç lastiklerine dikkat edilmeli, asfaltın sıcaklığından kaynaklı olmak üzere lastiklerde hava kaybı olabiliyor, çürüme var ise yarılma olabiliyor. Kış mevsiminden ziyade, yaz mevsiminde lastik yarılmaları daha çok görülüyor. Lastik konusunda en çok dikkat edeceğimiz şey hava basıncıdır. Yaz aylarında uzun yola çıkılacaksa petrollerden ya da en yakın lastikçiden lastiklerin kontrol edilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

AKÜLERE DİKKAT

Akünün önemine dikkat çeken Okumuş, “Aküler konusunda da dikkat etmemiz gereken kısımlar var. Sulu hücreli aküler, su eksiltmesi yapabiliyor. Bu aküler bakımlı akülerdir, bakımı da çok basittir. Bakımını yapmadığımız zaman yolda kalmamıza sebebiyet verebilir. Bakımlı aküde akünün sadece suyuna bakılması lazım. Aküdeki su buharlaştığı için su kaybı oluyor. Aküde suyun eksilip eksilmediğini kontrol etmekte fayda var. En önemlisi tabi ki uzun yola çıkmadan da bakımlı akü kullanıyorsanız, aküyü kontrol etmelisiniz. Bakımsız aküler var onların bakımına gerek her hangi bir işlemine de gerek yok. Bu aküler hem kendi kendini tamir edebiliyor, bozulduğu zaman ya da kullanım ömrü bittiği zaman değişim yapmak zorunda kalınıyor” diye konuştu.

ARAÇTA ANTİFRİZİN KESİNLİKLE BULUNMASI LAZIM

Antifriz hakkında da bilgi veren Tamirci Ustası Alaaddin Okumuş, “Sıcak yaz aylarında kontrol edilmesi gereken diğer önemli konulardan biride motordaki antifrizdir. İnsanların antifrizi sadece kışın motor suyunun donmamasını sağladığını bilir ancak bunun yaz mevsimi faktörü de vardır. Antifriz, yaz mevsiminde ise motordaki suyun kaynamamasını sağlayan bir alettir.

Normal şartlarda suyun kaynama noktası 100 derecedir, antifrizde ise kaynama noktası daha yüksektir. Antifriz motorun ömrünü de korur. Antifriz, yaz mevsiminde araçta harareti önlemek için kesinlikle bulunması lazım” dedi.

ARABA HARARET YAPTIĞINDA RADYATÖR KAPAĞI KESİNLİKLE AÇILMAMALI

Okumuş, yaz aylarında arabalarda oluşabilecek en yüksek ihtimalli hasarlardan birisi olan hararet konusunda şunları ifade etti: “Olası bir hararet durumda şoförün yapabileceği pekte bir şey yok aslında. Hararet durumunda yapılan yanlış bir hareket ciddi bir yaralanmalara sebebiyet verebilir. Araç hararet yaptığında radyatör kapağı kesinlikle açılmamalı, çünkü içerisindeki kaynayan su buhar basıncıyla beraber patlama meydana gelir. Bu da vücutta 4. Derecede yanıklara sebebiyet verir. Düdüklü tencereyi düşünelim kapağı birden açtığınızda ne oluyorsa burada da sonuç aynısı olacaktır. Uzun yola çıkmadan tedbirinizi alırsanız bu tür durumlara maruz kalmazsınız. Hararet durumunda aracı hemen stop ettirmemeniz gerekir, mümkünse aracın radyatör kısmına su döküp soğutmanız ve sonra aracı stop ettirmeniz lazım ki kaynama noktasını düşürüp motor kısmına zarar vermemeniz lazım. Bence bu konudaki en ciddi olay, kapağın açılmaması olası bir yanma durumunda sağlığınız tehlikeye girebilir. Maddi hasar çok kolay yolla telafi edilebilir ama sağlık telafi edilemez. Hararet durumunda aracınız su eksilttiği için radyatör kapağını mecbur kalıp açmak zorunda kaldığımızda kapağı büyük bez parçası ile ya da havlu ile içerideki basıncı alarak zaten buhar sesi duyulur yavaş yavaş açmalısınız. Su eksilttiği durumda radyatörü açmak zorunda kalabiliriz ama dikkatli olmamız lazım.”

YAZ AYLARINDA KLİMAYA İHTİYAÇ DUYULUYOR

Klimaya da vurgu yapan Alaaddin Okumuş, “Aslında bu durum Türkiye’nin bulunduğu iklimle alakalı. Akdeniz İklimi ile alakası var. 2033’e kadar beklenen sıcaklıkların üzerinde sıcaklık bekleniyor. Yaz aylarında klimaya ihtiyaç duyuluyor. Klimanın zararları da var. Bazı bilinmeyen hastalıklara da sebep oluyor. Bizim meslek hastalığı dediğimiz hastalıklara da sebep oluyor. Klima sisteminin içerisinde polen filtresi var. Eğer ki bu filtreyi zamanı gelince değiştirmezseniz insan vücudunda omurilikte tıkanmalara neden oluyor. Yaz aylarında sıklıkla polen filtresinde değişiklikler yapılmalı. Zaten maliyeti de yüksek değil. Bakım yaptırırken; motor yağı olsun, antifriz olsun, bunlar araç için yapılıyor. Polen fitresi ise tamamen insanın sağlığı için yapılıyor. Bu durum araç sürüş tekniklerine de yansır. Klima bakımı, yağ değişiminde yağ değişimine yapılır. Ancak tozlu yollarda çok fazla kullanılmışsa biraz daha dikkat edilmesi gerekir. 7 bin kilometrede bir polen filtresinin değiştirilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

KLİMAYI AÇMANIN MALİYETİ DAHA AZ

Uzun yolda camlar açık iken seyahat edildiğinde aracın daha fazla yakıt yakacağını ve klima açmanın daha az maliyeti olacağını belirten Okumuş, “Uzun yolda Camlar açık şekilde seyahat edildiğinde daha fazla yakıt gider. Bunun sebebi de, camlar açık şekilde seyir halindeyken aracınız çok yakmaya başlayacak. Sebebi de camlar açıkken içeri giren rüzgârdır. Bu rüzgâr araca yavaşlama tepkisi verirken, sürücü gaza basma tepkisini verecektir. Bu nedenle camları kapatıp, klimayla seyir halinde devam edilirse yakıt masrafında da azalma oluyor. Klimayı açmanın maliyeti daha az” dedi.

YAĞ BAKIMI YAPILMAYAN ARABA FAZLA YAKIT YAKAR

Motor yağ bakımından bahseden Alaaddin Okumuş, “Aracı yağ bakımına getirmenin hep faydası olur. Yağ bakımı yapılıp, yağ değiştirildiği zaman sürtünme azalır. Sürtünme azalınca, yakıt tasarrufu oluyor. Araçların yağ bakımı, insanların kan tahliline benzer. İnsan vücudundaki kanda hafiften bir kirlenme olsun, vücut hemen tepkimeye giriyor. Motor yağı da öyledir. Yağ bakımı yapılmayan araba hem sesli çalışır, hem de fazla yakıt yakar. Yeni yağ bakımında aracın sürtünme oranı minimum seviyeye düştüğü için yakıtı az yakar. Günü geldiğinde aracın yağ bakımının yapılması gerekir” ifadelerini kullandı.

10 BİN KİLOMETRE YAĞ DEĞİŞİMİ YAPILMASI GEREK

Yağ bakımın belirli bir kilometrede değişmesi gerektiğinin altını çizen Okumuş, “Yağ bakımı yapılmazsa araç egzozdan yağı atar. Bu seferde motorun yağsız kalma durumu meydana gelir. Motorun içerisinde yağlama ile dönen sistemler mevcut. Motor yağsız kalınca içerisi çok büyük zarar görecektir. Bunun dışında yakıt konusunda da zararlı olduğunu söylemiştim. Yağ bakımı araca göre değişir ama konulan yağa göre, 10 bin kilometrede bir 15 bin kilometrede bir yağ bakımının yapılması gerekir. Motorun içerisinde yağ ile çalışan metal parçalar var. Piston, krank, mili, şarj dinamosu gibi parçalar var. Yağsız kaldığında bu parçalar dakikada bin tur rölantide döner. Dolayısıyla içerisinde yağ olması gerekir. Yoksa çok ciddi masraflara yol açar” diye sözlerini tamamladı.

Haber: Ömer Harmankaya

Editör: Mahmut Beyaz