Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü’nde düzenlenen hediye takdim törenine Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, Onikişubat Kaymakamı Serkan Keçeli, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Harika Fatma Açıksarı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Kaya, şehit aileleri, gaziler ve aileleri ve diğer ilgililer katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, açılış konuşmalarıyla devam etti. Törende konuşma yapan Aile ve Sosyal Hizmet İl Müdürü Mutlu Kaya, çocuklara hitap etti. Muhabbet kuşlarının tatilde çocuklara arkadaşlık edeceğini belirten Kaya, hediyeleri için Ornitoloji Derneği’ne teşekkür etti.

HAYVAN BESLEMEK ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAR

Hayvan beslemenin çocuklara sorumluluk bilinci katacağını ve gelişimlerine katkı sağlayacağını ifade eden Kaya, “Bu hafta sizler için önemli bir hafta. Bütün sene, emek harcadınız, oyunlarınızdan feragat ettiniz, derslerinizle ilgilendiniz. Yarından itibaren bol bol dinlenebileceğiniz, ailenizle vakit geçirebileceğiniz sürece giriyorsunuz. Bugün Valimizin himayesinde sizlerin karne heyecanına ortak olmak adına, tatilde sizlere arkadaşlık edebileceğini düşündüğümüz bir hediyeyi sizlere vermek üzere bir arada bulunmaktayız. Çocuklarımızın bir hayvana sahip olması; sevgiyi yaşayıp hayatında da buna yer vermesine, dostluk kurmasına, sorumluluk almasına, sosyalleşmesine ve sakinleşmesine sahip olur. Bu nedenle küçük yaşlarda kolaylıkla yaşayacağı bu deneyimler, çocuğun gelişimine olumlu katkılar sağlar. Beslediği, ilgilendiği hayvan onunla bir yandan oyun oynarken, diğer yandan sadık sevgisiyle çocuğun ruhunu besler. Ruhu beslenen çocuk; paylaşımcı, kendisiyle barışık, kendine güvenen, empati kurabilen, dışa dönük yetişkin bir birey olur. Bu sebeple bugünkü hediyemizin onların gelişimine katkı sağlayacağını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

ARTIK SİZLERİ EVİNİZDE BEKLEYEN BİR ARKADAŞINIZ OLACAK

Muhabbet kuşlarının çocuklara arkadaşlık yapacağını belirten Kaya, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Sizler, aile değerlerinizin, kültür ve medeniyetin taşıyıcısı, ülkemizin ve milletimizin geleceğisiniz. Sizlere sahip çıkmakta bizim görevimizdir. Şehitlerimizin kıymetli emanetleri ve gazi evlatları olarak, sizlerin hayatta karşılaşacağı bütün zorluklarda, önemli günlerde ve başarılarınızda daima yanınızda olmaya devam edeceğiz. Sizlere hediye edilecek olan kuşlarımız, artık evlerinizin misafirleri oluyor. Bir hayvana bakmak, ona sahiplenmek sizler için heyecan verici bir Dünya’nın kapılarını açıyor. Artık sizleri evlerinizde bekleyen yeni bir arkadaşınız olacak. Bugün burada karne sevincini bizimle paylaştığınız için çok mutluyuz. Gerçekten sizlerle her zaman gurur duyuyoruz ve gurur duymaya da devam edeceğiz. Hayallerinizi gerçekleştireceğinize; vatanınıza, milletinize faydalı insanlar olarak yetişeceğinize canı gönülden inanıyor, hepinizi tebrik ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerken; Valimize ve Ornitoloji Derneğimize bu güzel hediyeleri için teşekkür ediyorum.”

ÇOCUKLARIMIZIN EVCİL HAYVANLARA İLGİSİNİN ARTMASINI HEDEFLEDİK

Törende konuşan Kahramanmaraş Ornitoloji Derneği Başkanı Nusret Sapsız ise, kafes kuşları yetiştirmenin bir hobi olduğunu ve bu hobiyi yaygınlaştırmak için Kafes Kuşları Yetiştiricileri Derneği’nin çalıştığını belirtti. Sapsız, “Daha önceleri kişisel bir hobi olarak emek verdiğimiz kafes kuşları yetiştiriciliği, günümüzde evrensel bir faaliyet haline geldi. Dünya’da Kafes Kuşları Yetiştiricileri Konfederasyonu, ülkemizde ise Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Yetiştiricileri Federasyonu bu hobinin gelişmesi ve yayılması için önemli faaliyetlerde bulunmaktadır. Malumunuzun çocuklarımızın bilgisayar, telefon ve tablet başında çokça zaman geçirdiği bir dönemdeyiz. Çocuklarımızın ekrana olan bağlılıkları, ev içerisinde yaptıkları aktiviteleri giderek azalmaktadır. Çocuklarımızı ekran dışındaki etkinliklere yöneltmek, hepimizin sosyal sorumluluğudur. Bu sorumluluk bilinci ile çocuklarımızın evcil hayvanlara olan ilgisini artırmayı hedefledik. Bu şekilde hem bir canlının sorumluluğunu alıyorlar hem de zamanlarını daha kaliteli bir şekilde geliştiriyorlar. Evde bulunan hayvanlar çocuklar için bağ kurduğu bir canlı haline gelir. Eğer size ve koşullarınıza uygunsa evcil hayvan beslemek, çocuğunuzun gelişimine birçok katkısı olabilecek bir faaliyettir” diye konuştu.

EVCİL HAYVAN BESLEMEK ÇOCUKLARIN SOSYALLEŞMESİNE YARDIMCI OLUR

Hayvan beslemenin çocukların sosyalleşmesine katkı sağlayacağını ifade eden Sapsız, törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Evcil hayvan beslemenin ilk katkılarından birisi canlının kendine ihtiyaç duyduğu bu bağ ile yaşamını sürdürebildiğini bilmesi durumunda çocuğun özgüveninin artması olasıdır. Beslediği hayvanın ihtiyaçlarını gidererek, bir şeyler vermenin, yardım etmenin zevkini ve tadını, onu sahiplenerek bağlılık duygusunun tadına varabilir ve sosyalleşmeye bir adım atmış olur. Evcil hayvan beslemesi çocuğun sorumluluk duygusunu tanıyabilmesi için önemlidir. Ayrıca her canlının yaşama hakkı olduğunu unutmayalım. 50 yıllık kanarya severim. 30 yıldır profesyonel olarak yarışmalara katılırım. Uluslararası yarışmalarda dahi böyle bir organizasyonu yaşamadım.  Bu organizasyonda bizler destek veren Valimiz Ömer Faruk Coşkun’a ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz Mutlu Kaya’ya federasyonumuz adına teşekkür ediyor, çocuklarımıza hediye ettiğimiz kuşlarımız hayırlı olsun diyorum.”

Törende yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri, şehit ve gazi çocuklarına karne hediyeleri olan muhabbet kuşlarını tek tek takdim etti. Çocuklara hediyelerinin verilmesinin ardından törene katılanlar Ornitoloji Derneği’nin açtığı Kafes Kuşları Sergisi’ni gezdi.

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz