Tarihi Demirciler Çarşısı’nda dedesinin ve babasının mesleği tuzculuğu devam ettiren Talip Yasavul, gazetemize değerlendirmelerde bulundu. 70 yıldır tuzculuk yaptıklarını kaydeden Yasavul, insanların gün geçtikçe kaya tuzunun sağlığa faydalarını öğrendiğini ve bu nedenle kaya tuzu satışlarının arttığını kaydetti. İngiliz tuzu, Himalaya tuzu gibi tuz türleri hakkında da bilgiler veren Yasavul, gelen taleplere göre ellerinde her türlü tuz çeşidini bulundurduklarını kaydetti.

TANSİYON VE BÖBREK HASTALARI KAYA TUZUNU TERCİH EDİYOR

Özellikle tansiyon ve böbrek hastalarının kaya tuzunu tercih ettiğini ifade eden Yasavul; “Doğdum doğalı bu işi yapıyorum. Bu meslek bana babamdan ve dedemden kaldı. Hala da sürdürüyorum. Bu dükkan yaklaşık 70 yıllık dükkan. 70 yıldır tuz işiyle uğraşıyoruz. Üretim, satış ve pazarlama aşamasında devam ediyoruz. Bu yelpaze içerisinde göl tuzu, kaya tuzu, deniz tuzu, kaynak tuzu gibi bulunan tüm tuz çeşitlerini bulundurmaya çalışıyoruz. Şu an kaya tuzu çok revaçta. Son 3-4 yılda kaya tuzunun sağlık açısından faydaları bilindikçe kullanımı daha çok artıyor. Kaya tuzunun diğer tuzlardan farkı; içerisinde insan ihtiyacı olan 84 mineralin bulunmasıdır. Bundan dolayı tansiyon hastaları, böbrek hastaları bu tuzları kullanmaya biraz daha gayret ediyor. Satışlar gün geçtikçe artıyor” şeklinde konuştu.

GÖL TUZU MİNERAL AÇISINDAN O KADAR ZENGİN

Göl tuzunun mineral açısından zengin bir tuz türü olmadığını söyleyen Yasavul, “Göl tuzu satıyoruz, deniz tuzu satıyoruz. Mineral açısından göl tuzu o kadar zengin değil. Göl tuzları açık olduğu için dışarıdan gelen pislikler, kanalizasyon sularının katıldığı sularda oluyor. Tabi ki üretim aşamasında bu pisliklerden eser kalmıyor ama insanın aklında değişik düşünceler oluşuyor. Göl tuzu ucuz olmasına rağmen çok tercih edilmiyor. Deniz tuzu içinde aynısını söyleyebilirim. En sağlıklı tuz kaya tuzu” diye konuştu.

TOPAKLANAN TUZ DA KATKI MADDESİ YOKTUR

Tuzda katkı maddesinin olup olmadığının nasıl anlaşılacağı konusunda da bilgiler veren Yasavul, topaklanan tuzda katkı maddesinin olmayacağını belirtti. Yasavul, “Vatandaş bu kaya tuzunu her yerde bulamaz. Saf kaya tuzunu bulabilmeleri için Demirciler Çarşısında bizi bulmaları icap ediyor. Bakkal ve marketlerde rafine tuz bulabilirler ancak rafine tuzun mineralleri azaltılmış oluyor. Has kaya tuzunda 84 mineral varken rafine halde ki tuz da bu rakam 30’a kadar düşüyor. Tuzlarda katkı maddesi olup olmadığını anlamanın yolu şudur; vatandaş tuza baksın. Eğer tuz topaklanıyorsa tuz da katkı maddesi yoktur. Eğer topaklanmıyor ve akıcı halde ise hele de rengi parlaksa katkı maddesi vardır” ifadelerini kullandı.

İYOT TUZA SONRADAN EKLENEN KİMYASAL MADDE

İyotun kimyasal bir madde olduğuna ve sonradan eklendiğine dikkat çeken Yasavul, “İyot tuzun içerisinde olan bir etken değil. Tuza sonradan katılan kimyasal madde. İyotun insan vücuduna faydası tuz üzerinden konuşacaksak biraz muamma. Çünkü uçucu madde olduğu için hemen uçuyor. Sağlığa da faydası olmuyor. Bu nedenle herkes saf ve katıksız tuz yemek istiyor.

Çamaşır makinesi için veya bulaşık makinesi için satılan, bakkal ve marketlerde ambalajlarda bulunan tuzlarda yenilebilir tuz grubunda. Diğer firmalar marka yapmış. Biz burada daha ucuza aynı tuzu sattığımız için onlara da rağbet var” dedi.

İNGİLİZ TUZU DETOKS İÇİN KULLANILIYOR

İngiliz tuzunun detoksta kullanıldığını ifade eden Yasavul, “İngiliz tuzu, aslında tuz değil; magnezyum sülfat olarak geçer. Bu tuz, detoks yapmak için kullanılıyor. Himalaya tuzu, o da bir nevi kaya tuzu. Bakır minerali fazla olduğu için bakır rengini almış. Günümüzde Çin tuzu olarak isimlendirdiğimiz Mono Sodyum Glutamat var. Bunlar tamamen tatlandırıcı. İhtiyacı olan alıyor, bizde satıyoruz” şeklinde konuştu.

İMALATTAN PAKETLEMEYE VE HALKA ARZA KADAR BAŞTAN SONA HER İŞLEMİ YAPIYORUZ

İmalattan, paketlemeye, paketlemeden halka arza kadar bütün aşamları yaptıklarını kaydeden Yasavul, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bizim sloganımız; “Sağlığınız için kaya tuzu tüketin.” Detaylı olarak Kahramanmaraş’ta bizden başka tuz satan esnaf yok. İmalattan, paketleyip halka arza kadar yapıyoruz. Ham tuzu alıp işliyoruz. Bizim kendi oluşturduğumuz markalarımız var. Martuz, Aksu Tuz, Diamond Tuz diye markaları oluşturduk. Bu markalar altına paketleyip satıyoruz. Göl tuzunu Şereflikoçhisar ve Cihanbeyli’den tedarik ediyoruz. Kaya tuzunu Çankırı’dan tedarik ediyoruz. Deniz tuzunu da İzmir’den tedarik ediyoruz.”

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz