KSÜ Rektörü Niyazi Can, kentteki basın mensuplarıyla KSÜ Avşar Kampüsü'nde iftar yemeğinde bir araya geldi. Düzenlenen iftar yemeğine KSÜ Rektörü Niyazi Can, yardımcıları ve kentte görev yapan basın mensupları katıldı. Üniversitedeki yapılan hizmetleri basın mensuplarına anlatan Rektör Can, Kahramanmaraş’ın herhangi bir problemi konusunda üniversite olarak gündemlerine aldıklarını ve bu sorunları tezlerine ve projelerine konu edinen öğretim üyelerine yüzde 50 destekte bulunduklarını söyledi. Öğrencilerin kampüste daha fazla vakit geçirmeleri için kültür ve sanat etkinliklerini artırdıklarını ifade eden Can, KSÜ bünyesinde İklim Değişikliği Enstitüsü kuracaklarını belirtti.

ÜNİVERSİTEMİZ İÇİN ANKARA’DA BİRÇOK GÖRÜŞMELERDE BULUNDUK

Rektör Can, şunları kaydetti: “Her birimiz değişik meşguliyetlerle bu memleket için çalışıyoruz. Bu üniversitenin rektöründen sınıflarımızın, koridorlarımızın temizliğini yapanlara kadar herkes önemli iş yapıyor. Üniversitemiz için gücümüz yettiğince gayret gösteriyoruz. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın “Tarih ve Perspektifler 1915 Olayları” konferansına katıldım. Ankara’ya gittiğimizde aynı zamanda üniversitemizin işlerini de takip ediyoruz. Orada Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile 10 dakika sohbet ettik. Aynı toplantı da TRT Genel Müdürümüz ile 5 dakika sohbet ettik. Üniversitelerin koordine makamı YÖK’tür. YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özdağ ile üniversitemizin meselelerini tartıştık. Yine Ankara’da Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ı ziyaret ettim. Bor Madenleri Araştırma Enstitüsü Başkanı ile görüştüm. Kendileri bayramdan sonra üniversitemize gelecek. Üniversitemizde bor madeni ile ilgili nasıl çalışmalar yapılabilir, nasıl katkı sağlayabilir bunu görüşeceğiz. Bir buçuk günlük Ankara ziyaretimizde üniversitemizin meseleleri çözümünün daha da hızlandırılması için birçok görüşmede bulunduk.

ŞEHRİMİZİN HANGİ SORUNU VARSA ÜNİVERSİTE OLARAK O SORUNA EL ATIYORUZ

Üniversitemizde 2 bin 500 yabancı uyruklu öğrencimiz var. Afrika’dan ve Türkiye Cumhuriyetlerinden gelenler var. Öğrencilerimiz annesinden, babasından, ailesinden uzakta oldukları için iftar programlarına katılıyoruz. Bu çocukları bizim memleketimize emanet çocuklar olarak görüyorum. Şehrimizin hangi sorunu varsa bizde üniversite olarak o soruna el atıyoruz. Kahramanmaraş tekstil şehridir. Tekstil bölümlerimize son yıllarda öğrenci gelmiyordu. Ticaret ve Sanayi Odası ile bir protokol yaptık ve burs bağladık. Bundan sonra tekstil bölümlerimize öğrenci gelmeye başladı. Yine Ticaret ve Sanayi Odası ve Kuyumcular Odası ile işbirliği yaparak 4 milyon EURO’luk laboratuvar malzemeleri getirdik. Takı tasarım alanında birkaç seneye kadar İstanbul’un önüne geçeceğiz. Şehrimizde deprem sorunu var. Üniversitemizdeki deprem araştırma enstitüsünü harekete geçirdik. Kahramanmaraş edebiyat şehridir. Biz geldiğimizde edebiyat bölümünde 5 tane yardımcı doçent vardı. Yüksek lisans Gaziantep’le ortak yürütülüyordu. Hoca sayısını şu anda doçentlerle ve profesörlerle birlikte 10’un üzerinde çıkardık. Yüksek lisansı olmayan edebiyat bölümünde şu anda doktora programı var. ‘EDEM’ isimli Edebiyat Araştırmaları Merkezi’ni kurduk. ARGE merkezleri olan firmalarla protokol imzaladık. ARGE merkezlerindeki yöneticiler ve mühendisler yüksek lisans yapmak istiyor. 40 – 50 yaş üzerindeki insanların ALES’ten yüksek puan alması zor. Ancak gelip kendilerini lisansüstü eğitimde geliştirmek istiyor. Biz o protokole o maddeyi de koyduk. Öğrencilerimizle firmaları eşleştiriyoruz. Ticaret ve Sanayi Odası’yla birçok anlaşmamız var. Halk arasında ‘naylon staj’ olarak tabir edilen şeyi kaldırdık. Öğrencilerimize en az bir dönem staj yapma yollarını açtık. Öğrencilerimiz orada hem pratiği öğreniyorlar. Yabancı uyruklu öğrenciler için Türkiye’nin fahri elçileri protokolünü imzaladık. Bu öğrencilere Ticaret ve Sanayi Odası artı destek oluyor. Bunları YÖK Başkanımızla paylaştık. Bu tarz çalışmalarımız devam ediyor. Kongre merkezimizi müteahhidimizle görüşerek bir yıl öncesinden bitirdik. Biz göreve başladığımızda bu şehirdeki kurum ve kuruluşlardan sorunların bize bildirilmesini istedik. Bize Bin civarında sorun geldi. Bunları web sitemizde yayınladık. Hocalarımızdan da bu sorunları tez ve proje haline getirmelerini istedik. Bu sorunları tez ve proje haline getirenlere yüzde 50 daha fazla destekte bulunduk. Kahramanmaraş’ın hangi meselesi varsa üniversitemizde gündeme almaya çalışıyoruz.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENSTİTÜSÜ’NÜN KURULMASI İÇİN YÖK’E TEKLİF YAPTIK

İklim Değişikliği Enstitüsü’nün kurulması için teklif yaptık. İskoçya’daki bir üniversiteye Türkiye’den 4 kişi bildiri sundu. Bunlardan birisi de bizim hocamızdı. Türkiye’de hiç olmayan İklim Değişikliği Enstitüsü için YÖK’e teklif yaptık. Bu konu zaten Dünya’nın gündeminde olan bir konudur. İklimler, mevsimler değişiyor. Bununla ilgili olarak tedbir alınmazsa büyük afetler meydana gelebilir.

ÖĞRENCİLERİMİZİ GERÇEKTEN BİZE EMANET OLARAK GÖRÜYORUZ

Öğrencilerimizi gerçekten bize emanet olarak görüyoruz. Öğrencilerimiz ders saatleri dışında kampüs içinde vakit geçirmesi için kültür ve sanat etkinliklerimizi artırdık. 15 günde 6 konser düzenlediğimiz oldu. Biz bahar şenliklerini beklemeden her hafta 1-2 tane konser etkinliği düzenliyoruz. Gençlerimiz bizim kontrolümüzde eğlensin, bizim kontrolümüzde dersine çalışsın. Kütüphanede bizim kontrolümüzde araştırmalarını yapsın. Bu anlamda da üniversitemiz çok güzel imkanlara kavuştu. Bölgenin en büyük konferans salonu üniversitemizde bulunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığımızla yaptığımız gençlik merkezinde öğrencilerimiz ders çalışıyorlar. Ücret ödemeden çay ve kahve içiyorlar. Gençlik ve Spor Bakanlığımızla gençlik otağını açtık. Öğrencilerimiz buraları çok seviyor. Gençlerimizin kampüste kalmaları için gerekli ortamı hazırladık. Yarı olimpik yüzme havuzumuzdan hem şehrimiz hem de öğrencilerimiz faydalanıyor.

ÜNİVERSİTE MEMLEKETİMİZİN ORTAK DEĞERİDİR

Her meseleyi istişare ederek yürütmeye çalışıyoruz. Hep birlikte üniversitemizi daha güzel noktalara getirmeye çalışıyoruz. Üniversite hepimizin ortak değeridir. Bu değeri hep birlikte güçlendirmemiz gerekiyor. Memleketlerin gelişmesi ve büyümesi üniversitelerdeki araştırmalarla mümkün oluyor. Üniversiteler bütün Dünya’da memleketlerin ortak değeridir.”

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz