Önemli ölçüde ormanlık olana sahip olan Türkiye’de yangın sezonunun başlaması Orman Genel Müdürlüğüne bağlı kurumları harekete geçirdi. Meydana gelebilecek orman yangınlarının en kısa sürede ve en az hasarla atlatılması için tatbikatlara start veren ilgili kurumlar, gerçeği aratmayan tatbikatlarıyla personellerini olası bir yangına hazırlıyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri de yeni sezon için tatbikatlarına bir yenisini daha ekleyerek Kapıçam Mevkiinde gerçeği aratmayan yangın söndürme operasyonuna imza attı. Senaryo gereği ilk olarak meydana gelen yangını tespit eden İHA’lar durumu merkeze bildirdi. İHA’dan alınan koordinatlar arazözlere bildirilmesiyle ekipler hemen yangın yerine intikal etti. Harekete geçen kara ekiplerinin müdahalesi sürerken bölgeye sevk edilen helikopter havuzdan aldığı suyla yangına müdahale etti. Yangın kontrol altına alınmasıyla soğutma çalışması yapıldı ve böylece tatbikat tamamlanmış oldu. Ardından ise orman ekipleri arasında hortum çekme yarışması düzenlenirken, yarışmada yangına en hızlı hortumu ulaştıran ekibe hediye verildi.

Gerçekleştirilen tatbikat sonrası gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, Müdürlük olarak envanterlerinde 2 tane uçak, 6 tane helikopter, 8 tane İHA olduğuna dikkat çekti. Bunun yanında 18 ekibin yangına karşı 7/24 esasına dayalı olarak hazır bir şekilde beklediğini ifade eden Koç, “Tatbikatlarımız bundan sonra da devam edecek. Yangın sezonuna girdiğimiz için biz bu yangın tatbikatlarını arkadaşlarımızı diri tutma adına ve daha iyi mücadele etme adına sık sık yapacağız” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ’TA 18 TANE YANGINA İLK MÜDAHALE EKİPLERİMİZ VAR

2022 yılının tatbikat yılı olduğunu anımsatan Koç, “Orman yangınları konusunda sık sık tatbikat yapıyoruz. Bugün de bunun bir güzel örneğini yaşadık. Arkadaşlarımız oluşturulan yangına hızlı bir şekilde müdahale ettiler. Tabii ki bu ilk tatbikatımız değil, bundan sonra da devam edecek. Yangın sezonuna girdiğimiz için biz bu yangın tatbikatlarını arkadaşlarımızı diri tutma adına, daha iyi mücadele etme adına sık sık yapacağız. Bu tatbikatta arazözlerimiz kara ekiplerimiz vardı, bir de helikopterimiz müdahalede bulundu. Türkiye çapında bu sene 55 tane helikopterimiz var, geçen yıl 39 taneydi. Geçen yıl 3 uçak vardı bu yıl 20 uçağa çıkartıldı. Bizim bölgemizde Adana ve Hatay bölgesinde yaklaşık 5-6 tane helikopterimiz var, 2 tane de uçağımız var, bunlar Allah göstermesin bir yangın olduğunda hepsi beraber hareket edip yangını kısa zamanda kontrol altına almak amaçlı konuşlanmış durumdalar. Kahramanmaraş’ta 18 tane yangın ilk müdahale ekiplerimiz var. Bu 18 ekip de 7-24 saat usulüyle hazır vaziyette bekliyor. Tabii gönlümüzden geçen yangının çıkmaması ama biz yangın çıkma ihtimaline karşı Orman Genel Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü olarak hazır bir vaziyette bekliyoruz” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’TA YAKLAŞIK 2 BİN KİŞİYE YANGIN GÖNÜLLÜSÜ EĞİTİM VERDİK

Koç, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bu bütün hazırlıklarımızı biz kış boyunca devam ettirdik. Eksiklerimiz varsa bunları giderdik, eğitim çalışmaları noktasında özellikle kırsal mahallelerde yaşayanlarla, öğrencilerimizle bir araya geldik bunlara yangın duyarlılığını artırmak için, orman yangınlarının çıkmaması için, çıktığı anda neler yapmaması gerektiği konusunda bilgilendirme toplantıları yaptık. Hala da yapıyoruz. Bu sene bilindiği üzere yangın gönüllüsü eğitimi veriyoruz, Kahramanmaraş’ta da yaklaşık 2 bin kişiye yangın gönüllüsü eğitim verdik ve bunlara da devam ediyoruz.

VATANDAŞIMIZ BU KONUDA DUYARLI

 Bilindiği üzere yangınların yüzde 90’ı insanlar aracılığıyla çıkıyor. Vatandaşlarımızın biraz daha duyarlı olması gerekiyor. Ormanlık alanlarda ateşle ilgili yaklaşımı olmamalı. , ormanlık alanlarda ateşle ilgili yaklaşımı olmazsa, sigara sağlığa zararlı ama içenimiz varsa bile sigara izmaritimizi mutlaka yere atmamamız, piknik yaparken dikkatli olmamız gerekiyor. Kahramanmaraş Valiliğiyle ortaklaşa ormanlara giriş çıkış ve ateşli piknik yapılması yasaklandı. Ekiplerimiz gece gündüz geziyor. Vatandaşımız da bu konuda duyarlı. O yüzden vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Özellikle ricamız bunlara dikkat etmeleri. Ama erken müdahale edebilmemiz açısından yangın çıktığında da özellikle 112’ye haber vermeleri gerekiyor.

TATBİKATLARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ

8 tane İHA’mız var, bu 8 tane İHA’mızdan 1 tanesi bölgemizde 24 saat usulü geziyor. En ufacık duman veya yangın gördüğünde hemen bize haber veriyor, verdiği koordinatı biz merkezden arasözlerde bulunan tabletlere giriyoruz, o koordinat direk yangına giden yolu gösteriyor, arasözlerimiz de hızlı bir şekilde hareket edip, hızlı bir şekilde müdahale etmeye çalışıyor. Biz burada müdahale süremizi kısaltmaya çalışıyoruz amacımız bu, bu doğrultuda da tatbikatlarımıza devam edeceğiz.”

Bu arada, tatbikat öncesi kentteki basın mensupları Bölge Müdürlüğüne ait helikopterle şehir merkezini havadan gözlemledi. Ardından gazetecilere Yangın Komuta Aracı tanıtılarak yangınlarda sağladığı katkı anlatıldı. Tatbikatın yapılması akabinde ise basın mensuplarına yangın gönüllüsü eğitimi verildi.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz