25 yıllık tecrübesi ile geçtiğimiz aylarda faaliyete giren Nişantaşı Kliniğin kurucusu Opr. Dr. Ahmet Hakan Bayazıt, klinikte tüp bebek tedavisinin yapıldığını, son yıllarda tüp merkezlerinin sayısının artması tüp bebek hastalarına avantaj sağladığını, tüp bebek tedavisi olmak isteyenlerin şehir dışına çıkmalarına gerek kalmadığını ve tüp bebek maliyetlerinin geçtiğimiz dönemlere göre azaldığını belirtti. Dr. Bayazıt, “Son yıllarda Kahramanmaraş’ta Tüp Bebek Merkezleri arttı bu da hastalarımıza avantaj sağladı. Bundan 20- 25 sene öncesine kadar, tüp bebek tedavisi İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapılıyordu. Şimdi ise Tüp Bebek Merkezleri çoğaldığı için fiyatlarda düştü. Eskiden ilaç fiyatı 4’te 1’di, bin lira ilaç üç bin lira tüp bebek tedavisiydi. Günümüzde ilaç maliyetleri arttı, ortalama ilaç maliyeti 10 bin lira, tüp bebek 14 bin 500 lira. Neredeyse yarı yarıya geldi, yarısı ilaç maliyeti oldu, yarısı da tüp bebek tedavisi oldu. Bu da ülkemizde tüp bebek uzmanı doktorların kendilerinden feragat edip, kardan düşüp bunu hastaya yansıtmalarından kaynaklanıyor. İlaçlar ithal olduğu için ilaç fiyatlarının düşme şansı yok. Tüp bebek tedavisine başlayacağımız hastalar ilk kez buraya geldiğinde, söyledikleri şeyler ‘kimseye soramadık da, çok yıprandık, burada siz tüp bebeğe hasta hazırlıyormuşsunuz bilmiyorduk, böyle bir rahatlık varken başka şehirlere taşındık oralarda tedavi olduk’ diyorlar. Tüp bebek tedavisi, çok meşakkatli ve titizlik isteyen bir iş, günlük takip yapmamız gereken hastalarımız oluyor bazen. Bir karı-koca işini gücünü bırakıp günlük Adana’ya, Gaziantep’e, Kayseri’ye gidemez gitse bile sonuçta yıpranıyor bu aile’’ ifadelerini kullandı.

SORUN HEM KADINDA HEM ERKEKTE

Opr. Dr. Ahmet Hakan Bayazıt, tüp bebek tedavisinin ne olduğunu ve tüp bebek tedavisini nasıl gerçekleştiğini, çiftlerin bebek sahibi olamaması sorunun sadece kadında ya da sadece erkekte olmadığını, eşit şekilde hem kadında hem de erkekte olduğunu vurguladı. Dr. Bayazıt, “Kadın yumurta hücresiyle, erkek sperm hücresinin dış ortamda bir araya getirilmesi, döllenmesi ve onun belli bir aşamaya kadar, 8-10 hücreli olunca kadar dışarıda bekletilip kadın rahmine transfer edilmesine tüp bebek diyoruz. İnfertil dediğimiz, çocuk olmama problemi, halk arasında kısırlık da deniyor benim hiç sevmediğim bir kelimedir. Çocuk olmama durumunda aşağı yukarı, kadında yüzde 33, erkek 33 ve hem erkekte hem kadında sorun olması yüzde 33’dür. Kesin olarak şunu söyleyebilirim, genel olarak kadın da veya erkekte sorun oluyor diyemeyiz, sorunlar eşit’’ dedi.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNİ GİZLEYEN BİRÇOK HASTAMIZ VAR

Opr. Dr. Ahmet Hakan Bayazıt, Kahramanmaraş’ta tüp tedavisi yaptırıp çevresindeki insanlardan çekindikleri için söyleyemeyen ve tüp bebek tedavisine gelip de gebelik takibi için buraya geldiğini söyleyen birçok hastanın olduğunu belitti. Dr. Bayazıt, “Kahramanmaraş maalesef kapalı bir toplum, kapalı bir toplum olduğu için tüp bebek yaptırıp çevresindekilerden gizleyen bir sürü hastamız var. Bizde zaten hasta mahremiyeti çok önemli, hele ki tüp bebek konusunda daha da hassas davranıyoruz. Hasta buraya geliyor ama buraya gelme amacının gebelik takibi için buraya geldiğini söyleyen hastalarımızda mevcut. Bir tüp bebek tedavisi Ahmet Hakan Bayazıt’a geldiğini kimseye söyleyemiyor.

Bu da bizim tanınmamızı bir nebze olsun engelliyor, bu durum sadece bizim için değil diğer Tüp Bebek Uzmanı Doktorlar içinde geçerli. Tüp bebek hala böyle gizli kapaklı yapılan tedavilerden birisi maalesef ki Kahramanmaraş’ta. Tüp bebek çok özel bir tedavi, böyle kapalı toplumlarda hasta tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi oldu ve çevresindekilere tüp bebek yaptırdığını söyleyemedi. Herkes o hastaya ‘senin çocuğun tüp bebekle oldu, sen bir çocuk bile doğuramıyorsun’ böyle yaklaştıkları gibi çift bir kez tüp bebek tedavisi yaptırıyor olmuyor, ikinci kez yaptırıyor olmuyor, tıbbi sebeplerden dolayı tabi ki olmayabilir. Biz zaten tüp bebek tedavisinde yüzde 100 olumlu sonuç garantisi vermiyoruz, bu sefer hastanın çevresindekiler ‘sen tüp bebek yaptırıyorsun yine çocuğun olmuyor’ diye hastayı kıskaca alıyorlar. Bu yüzden, bu tip kapalı toplumlarda tüp bebek hastaları kimseye söylemiyor ve söylememekte haklılar. Çok zor bir durum bu, hem çift için hem de doktor için. Mesela büyük şehirlerde bir doktor bir çifti tüp bebek tedavisinde başarılı oluyor ve çift çocuk sahibi oluyor, bunu herkes kutluyor. Bizde böyle bir şey yok, biz kendi aramızda gizlice kutluyoruz bu sevinci’’ şeklinde konuştu.

KADINLARDA YAŞ ÖNEMLİ

Tüp bebek tedavisinde kadın yaşının önemine vurgu yapan Bayazıt, “Tüp bebek tedavisinde erkekte yaş önemli değil ama kadında yaş çok önemli. 90 yaşında bir erkeğin tüp bebek tedavisiyle çocuğu olur. Kadınlarda bu durum böyle değil, kadınlarda 40 yaşından sonra gebelik şansı son derece azalıyor, kadının yaşını kaçırmamak gerekiyor. Çocuk isteyen anne adayı kadınlar yaşlarını ciddiye alsınlar, yaş konusu çok önemli. Kadınların bu işi, 35 yaşından önce bu işi bitirsinler. Tüp bebek tedavisi masraflı bir tedavi ama yarın bir gün dünya kendilerinin olsa 40 yaşından sonra çocukları olmayabilir.’’

TEST YAPTIRILABİLİR

Çiftlerin evlenmeden önce yaptıracağı testlerle çocuk sahibi olup olmayacağını test yaptırarak öğrenebileceğine değinen Opr. Dr. Hakan Bayazıt, “Çiftler evlenmeden önce çocuğunun olup olmayacağını öğrenme şansı var. Erkek sperm testi yaptırır, spermi nedir, hemen çocuğu olur mu, tedavi ile mi olur, olmaz mı, imkânı var mı bunu öğrenebilir. Kadında bir kadın doğum uzmanına gidip oradan güzel bir muayene tenkit ile çocuğunun olup olmayacağını öğrenebilir. Günümüzde sebebi izah edilemeyen İnfertil durumu var, bu durumda erkekte de kadında da hiçbir sorun olmasa bile çocuk olmayabiliyor, tıbbın gücünün yetmediği yerler var. Çocuk düşünen bir ailenin yaptırması gereken testlerden birisi Talasemi ve SMA testidir. Zaten SMA testi yaptırmak evlilik öncesi zorunlu hale geldi. İki SMA taşıyıcısı bir çift hasta bebek dünyaya getirebilir’’ şeklinde konuştu. 

DR. ABDÜLKADİR GÖĞREMİŞ HASTA KABULÜNE BAŞLADI

Öte yandan, son olarak Marash Life Hastanesinde hasta kabulü yapan, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdülkadir Göğremiş, Nişantaşı Klinik Özel Muayenesinde hasta kabulüne başladı. Göğremiş, “Ortak muayenemizde Ahmet Hakan Beyle beraber aynı klinikte işimizi, görevimizi ifa edeceğiz. Tüm hastalarımızı kliniğimize bekliyoruz, hizmet için hazırız’’ dedi.

Haber: Ömer Harmankaya

Editör: Mahmut Beyaz