3 milyon 243 bin 425 öğrencinin girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, öğrenciler 27 Temmuz-3 Ağustos arasında üniversite tercihlerini yapacak. Tercih yapacak öğrenciler, tercihlerde nelere dikkat etmesi gerektiği yönünde kararsız kalırken, uzmanlar ise öğrencilere birçok etkeni gözeterek tercih yapmasını öneriyor. Gazetemize öğrencilerin nelere dikkat etmesi konusunda önerilerde bulunan Simya Kurs Merkezi Rehber Öğretmeni Ayben Reyhanlı, öğrencileri yapmak istedikleri meslekleri daha iyi şekilde öğrenecekleri, staj yapma fırsatının olduğu şehirlerdeki üniversiteleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Bazı mesleklerin bazı şehirlerde daha iyi öğrenileceğine vurgu yapan Reyhanlı, bu nedenle öğrencilerin bu etkene dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Kendi kurumunun üniversite sınavlarındaki başarılarına da değinen Reyhanlı, “Biliyorsunuz, üniversite sonuçlarımız açıklandı ve Simya Kurs Merkezi adına birçok başarımız var. Türkiye 177.miz var, Türkiye 307.miz var, Türkiye 1031.miz var. Öğrencilerimiz başarılı bir süreçten geçti. Öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin gayretiyle güzel bir başarı elde ettik. Eğitimimizi Uygar Koleji ile birlikte yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

MUTLAKA BİR UZMANLA TERCİHLER YAPILMALI

Mutlaka bir uzmanla tercihler yapılması gerektiğini ve uzmanlarla yapılan tercihlerin daha iyi ve daha doğru olacağını altını çizen Reyhanlı, “Bu yılki sınavımız geçen yılki sınava göre biraz kolaydı. Bu yıl yoğunlaştırılmış şekilde yığılmamız oldu. Yığılma olduğu için öğrencilerimiz tercihlerde başarı sıralamasına dikkat etmesi gerekiyor. Eğer bir öğrencimizin sıralaması 300 binlerdeyse, 300 bine yakın dereceleri tercih yapması gerekir. Bir öğrencimiz tercih yaparken dikkat etmesi gereken en önemli şey karar vermesidir. Öğrencilerimiz sonuçlar açıklandıktan sonra birçok mesleği araştırıyor ve yönelebiliyor. Örneğin, bir öğrencimiz tıp fakültesi okumak istiyorsa ama sıralaması ve puanı yetmiyorsa diş hekimliği, eczacılık ve mimarlık gibi bu gibi bölümlere kayabilirler. Öğrenci tercihini oluştururken okuyacağı şehre çok dikkat etmesi gerekiyor. Başarı sıralamasına göre şehir belirlemesi gerekiyor. Örneğin, öğrencimiz gastronomi istiyorsa gastronomi bakımından zengin bir şehirde okumasını tavsiye ediyorum. Çünkü staj imkanı, okunulan şehirde iş bulmak imkanı gibi şeylere de dikkat edilmesi gerekiyor. Örneğin, öğrencimiz gastronomi okumak isterse ben öğrencimize Gaziantep’te okumasını öneririm. Gaziantep, gastronomi açısından ilk sıralarda yer alan bir şehrimiz. Dolayısıyla öğrencimiz Gaziantep’te gastronomi okursa çok daha kolay bir şekilde kendisine staj imkanı bulacak. Okunulan şehrin öğrencimize kazandırması gereken şeylerin olması gerekiyor. Öğrencimiz ileride icra edeceği mesleğini belirledikten sonra önce bölümünü, daha sonra da o bölüm sayesinde kendisine değer katacağı şehri belirleyecek. Daha sonra üniversitedeki öğretim üyelerinin kalitesine ve üniversitenin eğitim kalitesine bakması gerekiyor. Öğrencimiz Ankara’da okumaya karar vermişse ve Ankara’da seçtiği meslekte daha iyi ilerleme kaydedeceğini düşünüyorsa; okulunu bitirdikten sonra o şehirde iş bulma imkanını da araştırması gerekiyor. Çünkü bazı öğrencilerimiz okuduğu şehirde kalmak istiyor. Öğrencilerime bir de şunu öneriyorum; artık bütün üniversitelerin sosyal medya platformlarında hesapları, web siteleri oluyor. Oradaki yorumlara bakabilir, oradan insanlara ulaşıp fikir alış verişinde bulabilir. En son olarak da o şehirdeki konaklamayı, kalacağı yer imkanlarını araştırması gerekiyor. Çünkü bunlar öğrenci için çok önemlidir. Tabi ki gidilecek şehrin pahalı olup olmadığı da araştırılmalıdır. Yani tercih edilecek şehrin ekonomisini de göz önünde bulundurmasını isterim. Öğrencilerimiz, tercih döneminde mutlaka bir uzmanla tercihlerini yapmasını öneriyorum. Uzman tarafından yapılınca öğrencilerin aklında soru işareti kalmıyor. Uzmanla yaptığı zaman daha iyi ve doğru tercihleri yapmış oluyor” şeklinde konuştu.

ÖNE ÇIKAN BÖLÜM YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ

Yazılım mühendisliği bölümünün son yıllarda öne çıktığını ve mühendislik okumak isteyen öğrencilere kesinlikle yazılım mühendisliği bölümünü önereceğini kaydeden Reyhanlı, “Her yıl olduğu gibi bu yılda öğrencilerime bazı meslekleri özellikle sunacağım. Önümüzdeki yıllarda bunların daha da ilerleyeceğini düşünüyorum. Mühendislik isteyen öğrencilerime ilk olarak yazılım mühendisliğini önereceğim. Gerek kız öğrencilerime, gerekse erkek öğrencilerime yazılım mühendisliğini önereceğim. Zaten yazılım ve kodlama öğrencilerimizin ilgi odağı oldu. 10 öğrenciden 5’i yazılım mühendisliğini tercih etmek istiyor. Bunun yanı sıra yazılım mühendisliği dışında bilgisayar mühendisliğini öneriyorum. Yazılım ve bilgisayar mühendisliğine ilginin önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

İSTEDİĞİ BÖLÜM GELMEYEN ÖĞRENCİLERE SIRALAMASI TUTANA İŞ İMKANI EN YÜKSEK BÖLÜMLERİ ÖNERECEĞİM

Reyhanlı, “Diyelim ki; öğrencimiz hukuk fakültesi okumak istiyor ama sıralaması buna yetmiyor ama öğrenci tercih yapıp mezuna kalmadan üniversite okumak istiyor. O zamanda yakın sıralamalarda olup, yine iş imkanı olan bölümleri önereceğim. Hukuk fakültesi okumak isteyip de sıralaması buna yetmeyen öğrencilere okul öncesi öğretmenliği ve özel eğitim öğretmenliği bölümlerini önereceğim. İllaki hukuk okuyacağım diyorsa da mezuna kalmasını ve tercih yapmamasını önereceğiz. Çünkü tercih yapıp üniversiteye gitmezse bir sonraki yıl ek puandan faydalanamayacak” ifadelerini kullandı.

MEZUNA KALAN ÖĞRENCİLER KESİNİLKLE KURS MERKEZLERİNE GİTMELİ

Mezuna kalıp, sınava yeniden hazırlanacak öğrencilerin disiplinli ve düzenli ders çalışması için kesinlikle kurs merkezlerine gitmesi gerektiğini ifade eden Reyhanlı, “Mezuna kalıp, üniversite sınavlarına yeniden hazırlanmak isteyen öğrencilere kesinlikle bir kurs merkezine gitmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü öğrencimiz mezuna kalmışsa belli bir düzeni olmuyor. Belli bir çalışma düzeni oluşturması gerekiyor. Disiplinli çalışma ve düzen için kurs merkezine gitmesini öneriyorum. Sistemli ve düzenli olmak öğrencileri başarıya götürecektir” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLER İÇİN EĞLENCENİN VE İYİ EĞİTİMİN BİR ARADA OLDUĞU ŞEHİRLER

Öğrencilerin sonuçta genç olduğunu ve eğlenmek, hoş vakit geçirmek isteyeceğini ve bunun yanında iyi bir eğitim almak isteyeceklerini belirten Reyhanlı, böyle düşünen öğrencilere bu 2 etkenin bir arada olduğu şehirleri önereceğini söyleyerek sözlerini şu şekilde tamamladı: “Eğer ki bir öğrencimiz gezmeyi, eğlenmeyi, konserlere gitmeyi ve yaratıcılığı seviyorsa şu 5 şehri önereceğim; başta İstanbul, Ankara, Eskişehir, Antalya ve İzmir’i önerebilir. Bu 4 şehirde öğrencilerimiz hem kaliteli eğitim alabilir hem de gençliğini doyasıya yaşar.”

Haber : Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz