KİÜ KAGEM, YKS 2022 tercih sürecinde, üniversite aday öğrencilerine haftanın 5 günü rehberlik hizmeti sağlayacak. KAGEM Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Emre Emrullah Boğazlıyan, tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken konuları anlatarak, öğrencilerin, sevmeyecekleri, başarılı olamayacakları bölümleri tercihleri arasına koymamaları gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi’nin de hayallerinin peşinden koşan gençleri, KİÜ çatısı altında buluşmaya davet ettiğini ifade eden Boğazlıyan, şöyle konuştu:

“Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, ülkemizin ve kentimizin ihtiyaç duyduğu aynı zamanda mezunlarını da kısa sürede istihdama kazandıracak alanlarda bölüm ve programlarla eğitim hayatını sürdürüyor. Bu bağlamda lisans düzeyinde Psikoloji, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile İslami İlimler Fakültemiz bünyesindeki bölümlere lisans düzeyinde öğrenciler alıyoruz. Aynı zamanda Elbistan Meslek Yüksekokulu, Elbistan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, ve Türkoğlu Meslek Yüksekokulu’nda da önlisans düzeyinde öğrencilerimiz bizleri tercih edebilecek. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü çatısı altında da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanında yüksek lisans yapmak isteyen öğrenciler üniversitemize başvuru yapabilecek KİÜ olarak, mavi ve yeşilin buluştuğu, doğanın kalbinde yükselen Kahramanmaraş’ta, hayalini kurdukları yeni dünyanın kapılarını aralamak isteyen tüm öğrencilerimizi, üniversitemize bekliyoruz.”

TERCİH SÜRECİNE KOMPLE HAKİM OLMALILAR

Öğrencilerin tercih süreciyle ilgili önerilerde de bulunan Boğazlıyan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrenciler öncelikle tercih sürecine ve tarih aralıklarına hakim olmalılar. Süreç hakkında tüm bilgileri adayların rahatlıkla ulaşabilmeleri için ÖSYM kendi internet sitesi üzerinden yayınlamaktadır. Bu bilgilere ulaşabilmek için ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresini kontrol edebilirler. Okumayı düşündükleri bölümlerin bir listesini hazırlayıp bu bölümler hakkında bilgi edinmeliler. Tercih sürecinde okumak istenilen bölümlerin bir listesini oluşturarak o bölümler hakkında yeterli bilgi edinmeliler. Çünkü, üniversitelerin hangi tür (devlet, vakıf, yabancı vs.) olduğunu araştırmak bölümlerin tüm özellikleri (burs, ücret, özel koşullar vb.) hakkında bilgi sahibi olmak, üniversitelerin erasmus ve çift anadal programları hakkında bilgi sahibi olmak, bölümlerin sunacağı derslere göz atmak, bölüm hocalarını araştırmak, o bölümlerde eğitim görmüş kişilere danışmak ve hem avantajlarını hem de dezavantajlarını araştırmak, seçim yapmayı kolaylaştıracaktır.  Seçtiğiniz bölümlerin iş olanakları hakkında bilgi edinmek unutulmamalıdır. Tercih edilmesi düşünülen bölümlerin mezun olduktan sonraki iş olanakları hakkında bilgi sahibi olmak için araştırmalar yapmalılar. "Acaba kolay şekilde iş bulur muyum?" sorusunun yanında "Acaba bu işi yapmak ister miyim?" sorusunun cevabını da bulmalılar. Bu yüzden seçilen bölümün görev ve sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olmanız önemli. Bölümlerin, istediğiniz üniversitelerdeki puan ve sıralama aralıklarını araştırılmalıdır. Tercih edilecek bölümlerin puan ve sıralama aralıkları üniversitelere göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden güvenilir bir kaynak olan YÖK Atlas'ın Tercih Sihirbazı sayfasından üniversitelerin puan ve sıralamaları hakkında bilgi edinilebilir. Tercih edilecek bölümlerin özel yetenek sınavına girmek gerektiriyorsa, sınav koşullarını ve sınav tarihlerini araştırılmalıdır. Üniversitelerin bazı bölümleri özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul etmektedir. Özel yetenek sınavlarının tarihleri için üniversitelerin resmi internet sitelerini takip ederek tarihleri kontrol edebilirler.

“TERCİHLERDE DOĞRU SIRALAMA YAPMAK ÇOK ÖNEMLİ”

“Öğrenciler, puanlarına ve ideallerine uygun olan, üniversitelerin ilgili bölümlerinden oluşan bir tercih havuzu oluşturmalılar. Tercih etmek istedikleri bölüme karar verip üniversiteler hakkında da araştırmalar yaptıktan sonra tercih listesine kesinlikle koymak istedikleri bölümleri bir araya getirip kontrol etmeliler. Bu listeye bakarak yeni seçenekler oluşturmak ve elemeler yapmak kolaylaşacaktır. Tercih havuzunu oluşturduktan sonra hedeflerine uygun ve risksiz bir sıralama yapmalılar. Tercihlerinde doğru sıralama yapmak da oldukça önemli. Girebileceğiniz bir üniversiteye doğru sıraya yazmamak üniversiteye girememenize neden olabilir.  Ya da doğru sıralama yapmak giremeyeceğinizi düşündüğünüz bir üniversiteye girmenizi sağlayabilir. Bu düşünceyle garanti olarak gördükleri üniversiteleri yazmalılar. Fakat listenin risksiz olabilmesi için sıralama ve puanınızın altında kalan üniversiteleri de (okumak istiyorsanız eğer) listelerine eklemeliler. Tercih listesinde okumak istemedikleri bir bölümün ya da gitmek istemedikleri bir üniversitenin yer almamasına dikkat edin. Tercih kararınızı aceleyle ya da mecburiyetle vermeniz ya da sadece üniversite kazanmış olmak için listenizde yer vereceğiniz tercih, istemediğiniz bir bölüm ya da üniversiteye gitmenize sebep olabilir. Söz konusu öğrencilerin kendi geleceği olduğundan dolayı yapamayacakları bir bölümü ya da sevmeyecekleri üniversiteyi tercihleri arasına almamalılar.”

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN BURS VE İNDİRİM KOŞULLARI İNCELENMELİ

“Öğrenciler vakıf üniversitelerini tercih etmeyi düşüyorlarsa burs ve indirim koşullarını araştırmalılar. Vakıf üniversiteleri, tüm bölümlerinin burslu ve burssuz ücretlendirme detaylarını resmi internet sitelerinde paylaşmaktadır. Ödeyecekleri ücretin yanında bursluluğun devam etmesi için gerekli koşullar, bazı üniversitelerde ilk tercihlere verilen ekstra indirimler vb. gibi detayları öğrenmelerinde fayda var. Şehir değiştirmeyi gereken bir tercih yaptılarsa, gitme ihtimalleri olan şehirleri ve yurt/öğrenci evi koşullarını araştırmalılar. Gidecekleri üniversitenin yurt koşullarını, özel yurtları, eğer evde kalmayı düşünüyorlarsa kampüs çevresinde kira koşullarını araştırıp bilgi sahibi olunmalı. Aynı zamanda şehrin öğrencilere sunduğu diğer olanaklarına da göz atılmalıdır. Tercih listesindeki üniversitelerin danışma hatlarıyla ve rehber öğretmenleriyle iletişime geçebilirler.”

TERCİH İŞLEMLERİ SON DAKİKAYA BIRAKILMAMALI

“İstedikleri üniversiteyle ve bölümlerle alakalı kafalarındaki soru işaretlerinden kurtulmak için bu konuda deneyimli olan üniversitelerin danışman hatları ve rehber öğretmenlerle görüşebilirler. Sorularını sormaktan ve yardım almaktan çekinmemeliler. Listelerindeki üniversitelerin kampüs yaşantısı ve sosyal faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmalılar. Bazı öğrenciler içim kampüs hayatı ve sosyal etkinlikler çok önemliyken bazıları için pek de önemli değildir. Üniversite tercihi yapmadan önce öğrenciler için ne önemliyse bu konuda önceden bilgi sahibi olunarak tercihlerinizi şekillendirebilirler. Üniversite eğitiminin kendi çabalarıyla zenginleşen bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Üniversite eğitimi, neyi ne kadar öğrenmek isterseniz o kadarını öğrenebileceğiniz bir süreçtir. Üniversitenin yalnızca derse girip çıkmakla, sınavlardan geçmekle ilerleyebileceğiniz bir yer olmadığını, kişisel gelişimleri için sınırlarını kendi başlarına çizeceğiniz bir süreç içerisine gireceklerini bilmeliler. Oluşabilecek aksaklıklara karşı tercih işlemlerini son ana bırakmamaya çalışmalılar. Tüm bu süreçleri araştırıp inceledikten sonra verdikleri kararı artık gerçekleştirme zamanı. Tercih işleminiz sırasında oluşabilecek aksaklıkları göz önünde bulundurarak son ana bırakmamaya özen göstermeliler. Son anda oluşabilecek olumsuzluklar stres yaşamalarına sebep olabilir. Mümkünse erken davranmalarında fayda var.”

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz