MHP Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, 8 Kasım 2021 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) mesleki eğitim merkezleri ile ilgili bir soru önergesinde bulunmuştu. Aycan soru önergesinde;

“Mesleki eğitim ülkemizin sanayi üretimi için son derece önemlidir. Bu kapsamda Mesleki Eğitim Merkezlerinin ayrı yeri ve önemi vardır. Sanayi kuruluşlarının ciddi bir usta, kalfa ihtiyacı vardır.

Bu kapsamda;

Ülkemizde kaç tane Mesleki Eğitim Merkezi vardır? Her il ve ilçemizde yeteri kadar

Mesleki eğitim merkezi var mıdır?

Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitimi devam eden kişi sayısı nedir? Mesleki Eğitim

Merkezine başvuran her kişi kabul edilmekte midir?

Mesleki Eğitim Merkezlerinde kaç meslekte eğitim verilmektedir? Yeni alanlar

açmayı planlıyor musunuz?

Mesleki Eğitim Merkezleri ile sanayi kuruluşları arasında nasıl bir işbirliği vardır?” ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Özer, Aycan’ın sorularına yanıt verdi. Bakan Özer, Bakanlıkları bünyesinde 351 adet bağımsız, 524 adet mesleki teknik Anadolu lisesi veya çok programlı lise olmak üzere toplam 875 adeta mesleki eğitim programı uygulandığını belirtti.

Bakan Özer, Milletvekili Aycan’ın soru önergesine şu şekilde yanıt verdi: “Bakanlığımızda 351 adet bağımsız, 524 adet ise mesleki teknik Anadolu lisesi veya çok programlı lise bünyesinde olmak üzere toplam 875 kurumda mesleki eğitim merkezi programı uygulanmaktadır. Her ilde yeteri kadar mesleki eğitim merkezi bulunmakta olup ihtiyaca göre yenileri de açılmaktadır. 20.11.2021 tarihi itibariyle mesleki eğitim merkezi programına kayıtlı 159 bin 527 öğrenci bulunmaktadır. Mesleki eğitim merkezi programına; 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 10’uncu maddesinde belirtildiği gibi en az ortaokul/imam hatip ortaokulunu bitiren aynı zamanda bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olan herkes kayıt olabilmektedir. Mesleki eğitim merkezi programında 33 alan altında 181 meslek dalında eğitim ve öğretim yapılmaktadır. Talep gelmesi halinde yeni alan ve dallar açılabilmektedir. Mesleki eğitim merkezlerine hizmet ve üretim sektörleri başta olmak üzere diğer sektörlerden de öğrenci kaydı yapılmaktadır. Mesleki eğitim merkezi programında kayıtla öğrenciler haftada bir veya iki gün okulda teorik eğitim, üç veya dört gün ise işletmede uygulamalı eğitim almaktadır. Eğitim sonunda öğrencilerin yüzde 88’i eğitim aldığı meslek dalında çalışmaktadır. Bu sayede sanayi kuruluşlarının ihtiyacı olan nitelikli insan kaynağı yetiştirilmiş olmaktadır. Bunun yanında Bakanlığımız ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında 18 Kasam 2021 tarihinde imzalanan iş birliği protokolü ile 251 organize sanayi bölgesinde, 251 mesleki eğitim merkezi irtibat bürosu kurulacak olup bu sayede organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin ihtiyacı olan insan kaynağının mesleki eğitim merkezleri tarafından yetiştirilmesi sağlanacaktır.”

Editör: Mahmut Beyaz