Kahramanmaraş’ta 2017 yılından bu yana madde bağımlılarına ve ailelerine danışmanlık hizmetleri veren çeşitli farkındalık etkinliklerini de gerçekleştiren Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu, gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Uyuşturucu maddeye başlama yaşı küçüldükçe kişinin hayatındaki tahribin arttığını vurgulayan Hacıbebekoğlu, tedavi sonrasında rehabilitasyonun önemine vurgu yaptı. Tedavi sürecinden bahseden Hacıbebekoğlu, bağımlı kişinin tedavi sonrası topluma kazandırmanın önemine değindi. Hacıbebekoğlu, birçok ilde rehabilitasyon merkezi olduğunu ancak Kahramanmaraş’ta rehabilitasyon merkezi bulunmadığını söyledi ve yetkililerden Kahramanmaraş’a rehabilitasyon merkezi yapılmasını istedi.

ARINDIRILMA SONRASI TEDAVİ BIRAKILMAMALIDIR

Hacıbebekoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Maddeye başlama yaşı küçüldükçe, kullanıcının yaşamının her alanı ağır biçimde tahrip olur. Bugün gelinen noktada madde bağımlılığı tedavisinin başarılı olabilmesi için kişinin hayatındaki tüm kayıplarının üzerinde çalışmak ve empati yapmamız gerekiyor. Bu doğrultuda tedavide kişiye biyolojik, psikolojik, sosyolojik aile ve tüm iş hayatını kapsayacak bütüncül bir modelle yaklaşıp tüm kayıpları, yıkımları ya da eksikleri kapsayacak modeller kullanılmaktadır. Tedavi de kullanılacak modellerde rehabilitasyonu öne çıkıyor. Tam da burada rehabilitasyon kavramı ortaya çıkıyor, rehabilitasyonun tanım olarak; kişinin yaşadığı hastalıklardan dolayı ortaya çıkan kayıpların telafi edilmesi ve topluma sağlıklı bir birey olarak geri dönülmesi için gereken tüm enstrümanların kullanılması anlamına gelmektedir. Bu anlamda madde bağımlılığının gerçek tedavisi rehabilitasyondur.  Ne yazık ki hem madde bağımlıları hem de halkımız arasında kişilerin maddeyi bıraktıkları dönemde ortaya çıkan yoksunluk tablosunun tedavi edildiği arındırma dönemi tedavi olarak düşünülmektedir. Bunu tedavinin sadece birinci basamağı olduğu ve tek başına asla yeterli olmadığı unutulmamaktadır. Eğer kişi arındırma dediğimiz aşamada tedaviyi bırakırsa madde kullanmaya başlaması kaçınılmaz olur. Asıl tedavi bundan sonra başlar ve rehabilitasyon kişinin tekrar madde kullanmaya dönmemesi için gerekli tedavilerin bütünüdür. Bu anlamda rehabilitasyon hizmetleri tedavi sürecinde büyük önem taşır.

TEDAVİ SÜRECİNDE SABIR GEREKLİDİR

Madde bağımlılığı tedavisi uzun bir süreçtir. Minimum bir yıl sürmesi gerekmektedir. Rehabilitasyonu yani tedaviyi ayakta veya yatarak olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Tedavi ve rehabilitasyonun ilk basamağı detoksifikasyon yani arındırma dediğimiz yoksun kuk dönemi ile başlar genellikle bu dönemde hastaların yoksunluğuna bağlı fiziksel ve psikolojik sıkıntılar olduğundan ilaçlardan kaynaklı şikâyetlerin gerilemesine yönelik tedaviler yapılır. Tedaviye genellikle ayakta başlanır ve hastanın içinde bulunduğu koşullar göz önüne alarak yatarak tedaviye yine birlikte karar verilir. İster ayakta olsun ister yatarak olsun her iki tedavi içinde kullanılan standart terapi teknikleri bulunmaktadır. Bu sebeple günümüzde bizde ve tüm dünyada uygulanan tedaviler bireyselleştirilmiş tedavilerdir. Bireysel programlar yapmakla birlikte kullandığımız teknikler benzerdir. Rehabilitasyon merkezlerinde rehabilitasyon hizmetleri anlamında psiko eğitim grup terapileri, iş uğraş terapileri, eğitime dönüş aile terapileri, meslek edinme terapileri gibi kapsamlı tedavi basamaklarını kapsayan kişinin hayatındaki tüm önemli alanları içine alan tedavi modellerini benimsemiştir.

KAHRAMANMARAŞ’A REHABİLİTASYON MERKEZİ YAPILMALIDIR

Türkiye’de birçok ilde rehabilitasyon merkezleri bulunmaktadır. Ancak Kahramanmaraş’ta böyle bir merkez bulunmuyor. Yetkililerden rehabilitasyon merkezi konusunda bizlere yardımcı olmasını istiyoruz. Kahramanmaraş’a rehabilitasyon merkezi yapılmalıdır. Rehabilitasyon için Kırıkkale’de Kırıkkale Valiliği tarafından destekli 85 dönüm arazi üzeri kurulu bir merkez var. Gaziantep’te ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edilen 15 dönüm arazi üzerine kurulu rehabilitasyon merkezi var. Isparta’da 55 dönüm arazi üzerine kurulu Isparta Valiliği tarafından finanse edilen bir rehabilitasyon merkezi bulunmaktadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edilen Lokman Hekim Üniversitesi Özgür Koy Arındırma Merkezi bulunmaktadır. Diyarbakır’da ise Bağımlılıkla Mücadele Danışma Merkezi, Sağlık İl Müdürlüğü tarafından finanse edilmektedir.

NEDEN BAĞIMLI OLUNUR?

Kullanılan bir maddeye kişinin daha önceden değer verdiği diğer uğraşlardan ve nesnelerden belirgin olarak daha yüksek bir öncelik tanıma davranışına bağımlılık denir. Neden Bağımlı olunur? Merak, arkadaş etkisi, aile, sosyal çevre ve psikolojik etkiler başlıca nedenleridir. Bağımlılık sonrası; topluma adapte olamayan kişilikler, toplumdan dışlanma, sağlıksız, sorunlu nesil, topluma fayda sağlayamama, maddi açıdan çöküntü, para bulma çabasıyla suç işlemeye müsait kişilik, bozuk psikoloji ve kötü örnek özelliklerini taşıyan bireyler oluşur. Ailemizden veya çevremizden kişilerin madde bağımlısı olmasını istemiyorsak; güzel ve pozitif aile ilişkileri oluşturmalıyız. Demokratik aile ortamını sağlamalı ve ailelerinin çocuklarının çevreleri ile ilgili olmasını anlatmalıyız. Bireyin eğitimi desteklenmeli ve çevre hayat içerisinde minimum stres olmasını sağlamalıyız. Sosyal desteğin fazla olmasını sağlamalıyız.”

Bu arada, Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği, İl Özel İdare Binasında hizmet veriyordu. Ancak binanın yıkılması dolayısıyla Onikişubat İlçesi Yunus Emre Mahallesi’nde, 76014. sokakta, Yunus Emre Taziye Evi arkasında, Sosyete Pazarı’nın yanına taşındı ve yeni yerinde hizmet vermeye başladı.

Burak ALKAYA

Editör: Mahmut Beyaz