Kurtuluş Savaşında Kuvay-i Milli Birlikleri ile kendi bağımsızlığını kazanan ve geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kahramanmaraş’ın birçok eseri olduğu bilinmektedir. Kahramanmaraş’ın Tarihi Demirciler Çarşısında Antikacılık yapan ‘Maraş Antika’ işletmecisi Antikacı Cahit Altıgöz, geçmişte birçok anısı olan eserleri gelecek nesillere aktarmaya hedeflediklerini belirtti. Antikacı Cahit Altıgöz, “Geçmişe ve antikaya olan merakım sayesinde çok seyahatler yaptım. 2001-2022’ye kadar şehir şehir gezdim, Sosyal medyaların ortaya çıkmasıyla internet üzerinden satın alıp Kahramanmaraş ile ilgili olan her şeyi şehrimize kazandırmaya çalıştım. Bizim burada asıl yaptığımız iş; antika ve nostaljik eser alıp satıyoruz ama Kahramanmaraş’ın kendi kültürel değerlerini Ata yadigarlarını,  mazisi olan objelerini, bir annenin, bir ninenin, bir babanın hikayesi olan, sosyal yaşamda kullandığı nesneleri alıp bunların bakımını yapmak bunları kurtarmak, restorasyonunu yapmak ve gelecek nesillere aktarmak için köprüyüz burada. Başka hiçbir amacımız yok. Kahramanmaraş ile ilgili birçok proje yaptık sadece ve sadece kendi şehrimize, doğduğumuz büyüdüğümüz, aşını ekmeğini yediğimiz Atamızın dedemizin yaşadığı memleketimizde güzel bir etnografya müzesi, ruhu olan, anlamı olan her türlü malzemeyi geleceğe aktarıp bu işi sonlandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

KADİM ŞEHİR KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş’ta birçok değerin olduğunu ve bu değerleri gelecek nesillere aktarmak istediklerini vurgulayan Altıgöz, “Saklı değerlerin şehri Kahramanmaraş diyoruz, Kadim şehir Kahramanmaraş diyoruz ama yok olmaya yüz tutmuş eserlerin olduğu bir şehir, kendi kendini kurtaran dünyada ilk ve tek şehir burası. Büyük ulemaların yaşadığı, büyük kahramanların olduğu, büyük şairlerin olduğu, sanatkarların çıktığı, demircilikte bakırcılıkta, atlarla ilgili, yaşamla ilgili bütün malzemelerin toplandığı bir şehir burası. Gerçekten ustaların yetiştiği bir şehir Kahramanmaraş. Bundan dolayı bizde şehrimizle alakalı her şeyi bu zamana kadar topladık, muhafaza ettik. Bunları artık uyuyan sandıklarından çıkarıp bütün nesillerin gördüğü, şehrimize giren turistlerin, bu şehirden gurbete gidenlere, bu şehirden yurt dışına gidenlerin dönüp en sonunda emekli olup Kahramanmaraş’a gelenlere, geçmişte anısı olan eserleri onlara aktarmak ve onları mutlu etmek istiyoruz. 2000 sonrası doğan kardeşlerimize çocuklarımıza, Ata teberiklerini tutmak muhafaza etmek için, müze veya sanat evi gibi bir alan yaratıp bu işi noktalamak istiyoruz. 2000 sonrası doğan çocuklarımız maalesef teknolojiye zamana yenildiler ama yaşanmışlığa yok olmuşluğa yenilmediler. Bizler geçmişteki güzel eserleri onlara aktarmak istiyoruz” dedi.  

KAHRAMANMARAŞ’IN BU COĞRAFYADA ÇOK ÖNEMLİ BİR ŞEHİR OLDUĞUNU GÖSTERMEK İSTİYORUZ

Altıgöz, Kahramanmaraş için “Herkesin tanıdığı ortak eserler var. Onlar güncel olduğu için bulunabiliyor. Bir de bulunamayacak eserler var. Bizde bulunamayacak eserler var. Mesela Kurtuluş Savaşında kullanılmış eserlerimiz var. 1915’te ahşap kızaklarla, yağlı kızaklarla kullanılan top güllesi var. 

Burada yine bakırcıların kullandığı bakır eşyalar var, dokuma kilimler var, halılar var. Bu memlekette özellikle ahşap ve ceviz oymacılığı ön planda, onlarla ilgili olan malzemeler var. Sayamayacağım yüzlerce eserler var. Bunları aldık muhafaza ettik, restore ettik, bakımını yaptık. Bunları da nasip olursa EXPO 2023’te sergilemeyi hedefliyoruz. Ülkemize, şehrimize gezmeye gelen turistlerimize teşhir etmek istiyoruz. Kahramanmaraş’ın da bu coğrafya da çok önemli bir şehir olduğunu, Akdeniz bölgesinde kalan ama bütün iklimleri barındıran, bütün güzellikleri barından doğayı, el emeği göz nuru sanatını olduğunu herkese göstermek istiyoruz.”

KAHRAMANMARAŞ’IMIZ KÜLTÜREL ANLAMDA KENDİNİ GELİŞTİREMEDİ

Kültürel anlamdaki eksikliğe de değinen Cahit Altıgöz, “ Kültürel anlamda çalışmalarımız eksik. Kahramanmaraş’ımızın kültürel anlamda özünü gelenek değerlerini örf adedini nasıl anlatabiliriz, nasıl ifade edebiliriz diye, düşünmedik çalışmadık. Maalesef kent olarak böyle bir eksikliğimiz var. Türkiye birçok ilde birçok proje yaptık, bu çalışmaları şehrimizde yapamadık bu bizim içimizde uhde kaldı. Kahramanmaraş’ımız kültürel anlamda kendini geliştiremedi, ileriye taşıyamadı. Bizler kültürel anlamda bu şehri ileriye götürebilmek için bir vatandaş olarak, bir esnaf olarak, bir Kahramanmaraş sevdalısı olarak elimizden geleni yapacağız ve yapmaya da hazırız. Bunun için biz biriktirdiğimiz koleksiyonları biriktirdiğimiz eserleri hibe etmeye hazırız. Yeter ki bize alan gösterilsin. Maddi olarak hiçbir beklentim yok. Nasip olursa şehrimizin en büyük tanıtımını EXPO 2023’te yapacağız. Bu çalışmayı Onikişubat Belediyesinin desteği ile yapacağız. EXPO alanına yaşayan Kahramanmaraş temalı bir yer açacağız. Orada kültürel çalışmalarımızı icra edeceğiz Kahramanmaraş’ımızı orada tanıtacağız” şeklinde konuştu.

GEÇMİŞTEKİ ESERLERİN KIYMETİ BİR BAŞKA

Günümüzdeki ürünlerin çoğunun seri üretim olduğunu ancak geçmişteki eserlerin insan eliyle üretildiği için daha kıymetli olduğunun altını çizen Antikacı Cahit Altıgöz, “Geçmişteki eserlerin değeri bir başka çünkü insan eli değmiş. Çağımızda bütün ürünler fabrikasyon üretimi, seri üretim. Neredeyse tüm ürünler seri üretimle üretiliyor. Bizdeki ürünlerin hepsi, Osmanlı’dan yana, birebir elde yapılmış ürünlerdir. Sevgisini katmış, gönlünü katmış, alın terini katmış. Bundan dolayı bu malzemelerin bizim için ayrı ayrı önemleri var. Bunları, Kültürel tarihimizi, bozulmamış, değişiklik göstermemiş, kuşaktan kuşağa aktarılmış objelerimizi mutlaka ve mutlaka gelecek nesillere aktarmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÜNLÜLERİN KULLANDIĞI ESERLER DE VAR

Geçmişteki ünlülerin kullandığı eserlerinde olduğunu söyleyen Cahit Altıgöz, “Eski plakları ve eski film afişlerimiz var bunları alıp satıyoruz ve ticaretini yapıyoruz. Münir Nurettin’in bütün taş plak arşivi var. Zeki Müren’in plakları var aynı zamanda Zeki Müren’in sahne ayakkabıları, gözlüğü var. Yılmaz Güney’in cezaevi arkadaşından aldığımız bir kemeri var. Cüneyt Arkın’ın film afişleri var. Bu şehirde yetişmiş birçok büyüğümüzün aile hatıraları var. Doktor Sait Emre Mahmutoğlu’nun Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde kullanmış olduğu koltukları var. Boyacı küpü var elimizde, Cumhuriyet Döneminde kullanılan posta pulları var elimizde, Cumhuriyetin ilk pulları. Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk hattat takımlarından birisi var. Kurtuluş savaşında kullanılmış tüfekler var. Osmanlı zamanından kalmış mühürlerimiz var. 1. Dünya savaşında kullanılmış dili Osmanlıca olan Kahramanmaraş haritası var. Saraydan çıkmış bindallılarımız var” diye konuştu.

Haber: Ömer Harmankaya

Editör: Mahmut Beyaz