İlçesinde bulunan bütün okullara giderek EXPO 2023 projesini anlatan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, bu kez Şehit Ali Rıza İşbilir Anadolu Lisesi ve Mükrime Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenciler ile buluştu. Kahramanmaraş’ın en büyük eksiğinin tanıtım olduğunu vurgulayan Onikşubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, EXPO Alanı’nın içerisinde bulunacak uğur böceği ve kelebek bahçesi için yılda 500 bin kişinin gelmesini hedeflediklerini ifade etti. EXPO 2023’ü gelecek Nisan 2023’te açmayı planladıklarını belirten Başkan Mahçiçek, EXPO’nun etrafında 150 bin kişinin yaşayacağı yeni yerleşim yerleri oluşturacaklarını söyledi.

KAHRAMANMARAŞ’IN BİR ŞEYİ EKSİK O DA TANITIM

Başkan Mahçiçek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “EXPO’yu önümüzdeki 2023’ün 23 Nisan’ında açmayı planlıyoruz. TRT Genel Müdürlüğü her 23 Nisan’da aileleriyle beraber başka ülkelerden çocukları getiriyorlar. TRT Genel Müdürü ile konuşup onları Kahramanmaraş’a almayı düşünüyoruz. Kahramanmaraş’ı uluslararası arenaya taşımak için özel projelerin olması gerekiyor. Kahramanmaraş’ın dondurması, biberi her şeyi var. Mükemmel bir tabiatı var. Kahramanmaraş İstiklalin başkentidir. Çünkü Kurtuluş Savaşı Kahramanmaraş’tan başlamıştır. Kahramanmaraş’ın Akdeniz Bölgesi’nde olduğunu bile bilen sayısı çok az. Kahramanmaraş Güneydoğu’da küçük bir il gibi anılıyor. Kahramanmaraş muazzam bir sanayi memleketidir. Kahramanmaraş Türkiye’deki iplik üretiminin 3’te birini üretiyor. Kahramanmaraş Türkiye’deki çelik mutfak eşyaları üretiminin yüzde 64’ünü tek başına üretiyor. Kahramanmaraş Türkiye’deki dokuma üretiminin yüzde 17’sini üretiyor. Kahramanmaraş Türkiye’deki enerjinin yüzde 12’sini üretiyor. Kahramanmaraş’ta her şey var. Kahramanmaraş’ın bir şeyi eksik o da tanıtımıdır.

UĞUR BÖCEĞİ VE KELEBEK BAHÇESİ İÇİN HEDEF YILDA 500 BİN KİŞİ

Bizim ön görülerimize göre, açılışta EXPO’ya 50 ülke katılacak. 2 milyon civarında insan Kahramanmaraş’a gidip gelecek. Sadece 6 aylık dönemle bu işe yetinelim dersek bu yanlış olur. Bunun sürekliliğini sağlamamız gerekiyor. İçine serpiştirdiğimiz projelerle buraya sürekli insan gelmesini sağlamamız gerekiyor. Bunun için uğur böceği ve kelebek bahçesi yapıyoruz. Türkiye’de uğur böceği odaklı bahçe yok. Kelebek bahçesi ise sadece Konya’da var. Oraya bir yılda 400 bin kişi gelmiş. Bizim yıllık hedefimiz 500 bin kişi olacak. İçerisindeki AVM’ye binlerce insan gelecek. 70 bin metrekare büyüklüğünde kocaman devasa bir havuz var. Üstünde kayıklarla gezilebilecek. Su bisikletleri ile eğlenilebilecek. Kahramanmaraş’ın yöresel ürünlerinin satılacağı ‘Arasta’ isimli çarşımız olacak. O çarşının üst katında da musiki gibi, tiyatro gibi sanat çalışmaları olacak.  Böylelikle EXPO dönemi sonrasında da Kahramanmaraş’a her yıl bir milyon kişinin gelmesini sağlayacağız. Ayrıca Kahramanmaraş’ın da içinde yer aldığı turizm koridoru oluşturmaya çalışacağız. Turizm şirketleri ile konuşacağız. Şanlıurfa’da Göbeklitepe, Gaziantep’te Zeugma, Kahramanmaraş’ta Germanica, Germanica’dan sonra da Kapadokya olacak şekilde turizm koridoru yapmak için çalışacağız. Böylelikle Kahramanmaraş’ı bir dünya kenti yapacağız.

62 ÜLKENİN OY BİRLİĞİYLE BU PROJEYİ ALDIK

Türkiye’de EXPO’yu bir Antalya aldı, bir de Hatay aldı ama Hatay’ın öyle büyük organizasyonu olmadı. 2 tane bahçe yapıldı. Kahramanmaraş’taki esas EXPO projelerinde 2.si bizim EXPO projemiz olacak. Artık kaldırım belediyeciliği, yol düzenleme belediyeciliği yok. Artık Kahramanmaraş marka şehir olma yolunda olmalıdır. Biz EXPO’ya 2018 yılında talip olduk. Birçok lobi çalışması yaptık. Birçok ülkeye gittik. Bu organizasyon 62 ülkeyi kapsıyor. 2018 yılında İtalya’da oyladılar ve 62 ülkenin oy birliği ile bu organizasyonu aldık. Böylelikle Kahramanmaraş’a bir dünya projesi kazandırdık.

İLK KEZ GAZİANTEP’İN ÖNÜNE GEÇME FIRSATINI YAKALADIK

Kahramanmaraş’ın marka değerini, tanınırlığını inşallah çok üst düzeylere çıkaracağız. Kahramanmaraş’a Dünya’nın her tarafından iş adamları gelecek. Kahramanmaraşlı iş adamlarıyla onları buluşturacağız. Ortak yatırım alanları oluşturacağız. Yeni iş demek yeni istihdam demek olacaktır. Uluslararası nitelikte bu tarz başka proje yok. Uluslararası projelere baktığımızda genelde spor organizasyonları olduğunu görüyoruz. EXPO tarzı şehirlerin ve ülkelerin tanınırlığını artıracak projeler yeni başladı. Biz bu projeyi alarak öne geçtik. Belki de ilk kez Gaziantep’in önüne geçme fırsatını yakaladık. Gaziantep böyle bir projeyi alamadı.

HAVAYOLU ŞİRKETİ KURMAMIZ GEREKİYOR

En iyi şartlarda Kahramanmaraş’tan Ankara’ya bir otobüs 7-8 saatte gidiyor. Uçak ise 50 dakikada gidiyor. Fiyatlarda birbirlerine yakın oluyor. Zamanla yarışılıyor. Otobüsçülüğün artık sonuna geliniyor. Peki, Kahramanmaraş’a uçak inişini nasıl çözeceğiz? İLS isimli bir alet var. O aleti alacağız. Uçak her zaman iniş yapamıyor. Bazen otomatik iniş yapması gerekiyor. İLS isimli cihaz uçağı otomatik şekilde indiriyor. Türk Hava Yolları her memlekete sabah gelsin akşam gitsin şeklinde sefer koyamaz. Türk Hava Yolları Dünya’da 160 noktaya uçuyor. Bu durumda uçak sorununu aşmamız gerekiyor. Bir havayolu şirketi kurmamız gerekiyor. 5-6 uçak kiralamamız gerekiyor. Uçuşların saatini de biz belirleyeceğiz. Her yerde yolcusu olacak. Antalya, İzmir, Van, Erzurum gibi noktaların yanı sıra yurtdışına da gidecek. Biz bunu sağlayamazsak, ön alamazsak başkaları ön alır ve bizim önümüze geçer. Başkaları kurar ve bizim yolcularımızı onlar alırlar.

EXPO ETRAFINDA 150 BİN KİŞİNİN YAŞAYACAĞI YENİ BİR ŞEHİR OLACAK

Klavuzlu Köprüsü’nün altında sular çekildiği zaman kötü görüntüler oluşuyordu. Adeta bir çevre felaketi oluşuyordu. Sinekler bu noktaya doluyordu. Bu çevre felaketini önlemek için bir projemiz var. Öncelikle o alanı temizleyeceğiz. Sonra o bölgeye set yapacağız. Suyu 434 kotta tutacağız. Orada bir deniz oluşacak. Orada 4 milyon metrekare bir deniz olacak. Bu denizin etrafına kat sayısı fazla olmayan yerleşim yerleri kuracağız. Bir marina kuracağız ve tekneler oraya yanaşacak ve suyun üzerinde gezinti yapılabilecek. Yine o bölgede çok güzel piknik alanları ve rekreasyon alanları çıkacak. Yürüyüş alanları ve bisiklet yolları çıkacak. Bu denizin üzerinde sportif aktiviteler yapılacak alanlar olacak. 150 bin nüfusun yaşayacağı yeni bir şehir olacak. Kahramanmaraş’ta artık deniz olacak.

KAPI ÖNLERİNE ÇÖP KOYULMAMALI

Artık mahalle çöpçülüğü kavramını da kaldıracağız. Bu insan onuruna da uygun değildir. Artık insanlarımızın çöplerini kapının ağzına koyuyor. Daha sonra kedi, köpek gelip çöpleri parçalıyor. Sonradan resmi çekilip bana atılıyor. Konteynıra koyulsa bunlar olmayacak. Bu çöpleri artık apartman önlerine değil, konteynıra koyulmalıdır. Çöpler konteynıra koyulursa bir sıkıntı olmayacak. Belediyemizin arabaları da gelip alacak. Bu bir kültür işidir. Sizlerde bu konunun öncüsü olmalısınız.

IŞIKLAR TRAFİĞİ DÜZLEMEZ AKSİNE YIĞAR

Bir diğer konumuz ise trafik düzenlemesi olacak. Işıklar trafiği düzenlemez. Aksine trafiği yığar. Esas olan trafiği akıtmaktır. Yaya geçitlerinin kullanımını artırmalıyız. Bir kaza oluyor. Bizden yaya geçidi yapılması isteniyor. Yapıyoruz ama o geçitten geçilmiyor. Sonrasında da kullanılmıyor. Buraların kullanılması trafiği düzleyecektir. Yolların kuralı değil, kuralı olur. Kurallara dikkat etmeliyiz. Kurala uyarsak bir sıkıntı olmayacak. Çöp işi ile trafiği çözecek bir diğer etken ise vatandaşlardır. Sadece devlet ve belediyeler bunu çözemez. Kendi sorumluluğumuzu yerine getirirsek trafik kazalarının önüne geçmiş oluruz.

TÜRKİYE KENDİ COVİD-19 AŞISINI ÜRETEN 8 ÜLKEDEN BİRİSİ

Türkiye kendi Covid-19 aşısını üreten 8 ülkeden birisi oldu. Yakın zamanda ilaçları da yapmaya başlayacağız. Ankara’da sağlık vadisi kuruluyor. Hıfzısıhha Endüstrisi’ni yeniden kuracağız. Aşılardan tutun, bütün ilaçlara kadar orada yapılacak. Bu ülkenin çocukları bunları yapacaktır. Eğer sizler bu ülkeyi bizden daha iyi yönetemeyecekseniz hiç okumayın. Hepimizin bir hedefi ve amacı olması gerekiyor. Biz şu noktalara geleceğiz denmesi gerekiyor.

ARTIK TÜRKİYE BÜYÜK ÜLKE STATÜSÜNDEDİR

Artık Türkiye büyük ülke statüsündedir. Dünya’da son bir ayda Türkiye’ye gelmeyen devlet başkanı kalmadı. Almanya’dan tutun, Hollanda’ya, İsraile kadar bütün devlet başkanları Türkiye’ye geldiler. Çünkü artık sözüne itibar edilen, haklı olarak hareket eden bir Türkiye var. Dolayısıyla hepsi Türkiye’ye gelip minnet etmeye başladılar. Türkiye’nin şu anda Dünya’da 14 yerde askeri üssü var. Askeri üssünüzün olması demek, güçlü olmanız demektir. Sizler çalışarak bu ülkeyi daha iyi yerler taşımalısınız.”

Programın ardından öğrenciler Başkan Mahçiçek’e kendilerine hediye ettiği kitapları imzalattı. 

Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz