İlçesinde bulunan bütün okullara giderek EXPO 2023 projesini anlatan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, bu kez Altınşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Gülizar Şamil Aktaş Anadolu Lisesi’nde öğrencilerle bir araya geldi. Bu okullarda öğrencilere hitap eden Başkan Mahçiçek, EXPO projesinin sürdürülebilir olması gerektiğine vurgu yaptı. Kahramanmaraş’ta Onikişubat Belediyesi organizatörlüğünde düzenlenecek olan EXPO 2023 projesine şimdiye kadar 25 ülkeden başvuru aldıklarını belirten Başkan Mahçiçek, hedeflerinin bu sayıyı 50 ülkeye tamamlamak olduğunu söyledi.

KAHRAMANMARAŞ TANITIM KONUSUNDA OLDUKÇA EKSİK

Başkan Mahçiçek şunları kaydetti: “EXPO projesini 6 aylık dönem için aldıysak harcanan para israf ve yapılan emekler israf olur. Bu projenin sürekliliğini sağlayabilirsek, proje daha anlamlı hale gelir. ‘Kahramanmaraş’ımızın her şeyi var’ diyoruz. Edebiyatı var, mükemmel bir tabiat güzelliği var, mükemmel bir sanayisi var. 500’ün üzerinde fabrikası var. Ancak, Kahramanmaraş’ın eksiği tanıtım. Tanıtımla ilgili eksiğimiz var. Bunları somutlaştıracak olursak; Kahramanmaraş, Türkiye’deki ipliğin 3’te 1’ini üretiyor. Kahramanmaraş, Türkiye’deki dokuma üretiminin yüzde 17’sini üretiyor. Kahramanmaraş, Türkiye’deki çelik eşyanın yüzde 64’ünü üretiyor. Enerjinin yüzde 12’sini üretiyor. Çimentonun yüzde 12’sini üretiyor. Türkiye’deki düşünce alanındaki insanların çok önemli kısmı Kahramanmaraşlıdır. Neden Kahramanmaraş edebiyatın başkenti diyoruz? Çünkü Türkiye’nin ufkunu açan yazarlar, mütefekkirler Kahramanmaraşlıdır. Kahramanmaraş istiklalin başkentidir. Çünkü ülkemizin İstiklal Mücadelesi Kahramanmaraş’ta başlamıştır. Kahramanmaraş böylesine güzel bir memlekettir. Her şeyi var. Ancak tanıtım konusunda oldukça eksik durumdadır.

HER YIL BİR MİLYON İNSAN GELECEK

Peki bu tanıtımı nasıl sağlayacağız? ‘Her yıl 8-10 tane konferans düzenleyelim, seminerler düzenleyelim’ diyoruz. Ancak bu organizasyonlara kaç kişi gelecek. Ancak EXPO’ya sırf açılışta 2 milyon insan gelecek. Ondan sonraki yıllarda da bizim öngörümüze göre her yıl bir milyon insan gelecek. Peki, bunu nasıl sağlayacağız? Bu proje kuru bir proje değil. İçine serpiştirdiğimiz başka projelerimiz de var. Bir tanesi uğur böceği ve kelebek bahçeleri olacak. Türkiye’de uğur böceği bahçesi zaten yok. Kelebek bahçesi ise sadece Konya’da var. O kelebek bahçesine de bir yılda 400 bin kişi gelmiş. İçeresinde açık AVM olacak, her gün 3-5 bin insan gelecek. Yine içerisinde Kahramanmaraş’ın özel ürünlerinin tanıtılıp satılacağı ‘Arasta’ isimli çarşı var. İçerisinde nikâh sarayı olacak. 250’nin üzerinde hobi evi olacak. 70 bin kare büyüklüğünde devasa bir havuz var. O havuzun üzerinde bulunan kayıklarla ve su bisikletleriyle gezip eğlenebileceksiniz. İşin sürekliliği bu şekilde sağlanacak.

YILLIK BAKIM MASRAFI 7-8 MİLYON TL OLACAK

Bizim öngörülerimize göre bu alanın bize yıllık bakım masrafı 7-8 milyon TL olacak. Ancak belediyemizin buradan edeceği gelir 15 milyon TL olacak. Sistem kendi kendisini döndürecek. Eğer sürdürülebilirlik sağlanamazsa bu para israf olur. Bu proje daha önce Antalya’da yapıldı. Şu anda bakımını yapamıyorlar. Çünkü işin sürekliliğini sağlayacak başka projeler yoktu. Bu tarz projeleri almak kolay değil. Peki, biz bu projeyi nasıl aldık? Uluslararası organizasyonlar genellikle sportif nitelikli oluyor. Örneğin, Avrupa Futbol Şampiyonası, Dünya Futbol Şampiyonası’nı bunda sayabiliriz. Yine 4 yılda bir yapılan olimpiyatları buna örnek gösterebiliriz. Bunların hepsi sportif nitelikli ama bu EXPO’lar yeni konsept organizasyonlar oluyor. Bu EXPO düzenlemeleriyle memleketimizi hem ulusal hem de uluslararası ölçekte tanıtmış olacağız. İnşallah önümüzdeki yıl açacağız ve öngörülerimize göre 2 milyon insan gelecek. Bunun yanı sıra turizm koridoru oluşturacağız. Şanlıurfa’da Göbeklitepe, Gaziantep’te Zeugma, bizde de Germanicia, buradan da Kapadokya olacak şekilde turizm şirketleri ile anlaşarak, bir turizm koridoru oluşturmaya çalışacağız. O zaman Kahramanmaraş’ımızın tanınma diye bir eksiği kalmayacak.

2023 YILINDA TRT ÇOCUK ŞENLİĞİNİ KAHRAMANMARAŞ’TA YAPMAYI PLANLIYORUZ

Bu projeyle bu tanınma eksikliğimizi gidermiş olacağız. Kahramanmaraş’a en az 50 ülkeden insan gelecek. Türkiye’nin içerisinde bulunanlar dışında 50 ülkeden insan gelecek. 25 ülke katılacağız diye başvurdu. İnşallah bunu 50’ye çıkaracağız. Cumhurbaşkanımız geçenlerde Kahramanmaraş’a gelmişti. Belediye başkanları olarak Cumhurbaşkanımızla beraberdik. Bana, “ Hanefi Bey, sen ne istiyorsun?” dedi. Ben de o ortamda kendisini en eski tanıyanım. Çünkü kendisinin başlattığı harekete katılan ilk belediye başkanı bendim. Ondan da bir yaş büyüğüm, bana da “ağabey” der sağ olsun. Kendisine, “ bir şey istemiyorum” dedim. “ Ne istiyorsun söyle bakalım” dedi. “Bizim bir EXPO projemiz var. Onu himayenize alın” dedim. “Peki” dedi. Bir hafta sonra bize büyükelçi tayin etti. O büyükelçi, devletimiz adına EXPO projesinin uluslararası davetlerini yapıyor.

Böyle bir projeyi bir ilçe belediyesinin aldığı hiç görülmemiş. Geçmişte İzmir alamamıştı. Herkes hayret ediyor ama biz çalışıp aldık. Nasıl aldık? Ben en az 30 ülkeye gittim. Gidip lobi çalışması yaptım. EXPO organizasyonu ile ilgili olarak “biz bu işi yaparız” yaparız diyerek kendimizi anlatmaya çalıştık. 2018 yılında da müracaat ettik. EXPO’yu düzenleyen bir AIPH diye bir kuruluş ve onların genel kurulu var. Biz onlara müracaat ettik. 2023’ü niye seçtik. Çünkü 2023 Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılıdır. Projeyi daha anlamlı hale getirmek için bu tarihi seçtik. Bugüne kadar devletten de bir TL almadık. Bütün masrafları belediyemiz karşılıyor. Şu ana kadar yüzde 70’ini yaptık. Antalya bu proje için 2 buçuk milyar TL harcamış. Ancak Onikişubat Belediyesi devletten Bir TL bile almadı. İnşallah EXPO’yu 2023 yılında açacağız. Yakın zamanda TRT Genel Müdürü ile görüşeceğim. TRT’nin 23 Nisan’da uluslararası çocuk şenliği var. Çocuk şenliğinin 2023 yılında Kahramanmaraş’a alınmasını isteyeceğiz. Onu da alırsak, projemiz çok daha güzel ve anlamlı hale gelecek.

BAZI SIKINTILARIN OLDUĞUNU KABUL EDİYORUZ

Birtakım sıkıntılarımız var. Bunu kabul ediyoruz. Piyasaları görüyorsunuz, biraz sıkıntı var. Bir kısım müteahhitler işi bırakıp gidiyor. Müteahhit gelip diyor ki “ Başkanım sizde 2 milyon TL teminatım var. Ben bunu yakacağım. Çünkü projeye devam ederse 15 milyon TL zarar edeceğim” diyor. İhaleyi iptal edip, yeniden ihaleye çıkıyoruz. 30 milyon TL’lik işi, 60 milyon TL’ye yaptıramıyorsunuz. Böyle bir tablo var. Allah’ın izniyle zamanında yapacağız. 2018’in Eylül ayında 62 ülke toplanıp, oybirliği ile bu projeyi aldık. Bir tane bir karşı çıkan olmadı. Daha sonra çok şaşırdılar. Bir ilçe belediyesinin böylesine uluslararası projenin altından nasıl kalkacağı konusunda hep hayrete düştüler. Demek ki çalışırsanız, gayret ederseniz alıyorsunuz. Kahramanmaraşlılar olarak hep Gaziantep’in bizden önde olduğunu söyleriz. İlk defa Gaziantep’in önüne geçtik. EXPO’yu biz aldık. EXPO’yu gidip gezebilirsiniz. Bir kısmı bitti. Örneğin oradaki 70 bin metrekarelik havuzun sürekli mavi olması için Şili’den bir firmayla anlaştık. Proje tamamlandığında oranın üzerinde teknelerle ve kayıklarla gezebileceksiniz. Bütün bunlar Kahramanmaraş için yapıldı. Artık kaldırım belediyeciliği yok. Bu zamana kadar yeterince yaptık. Memleketi değiştirip, dönüştüreceğiz. Daha yaşanabilir hale getireceğiz. Memleketin marka değerini daha üst noktalara taşıyacağız. Bu memleketi uluslararası alana taşıyacağız. Bu memlekete uluslararası yatırımcılar taşıyacağız. Bu memlekete uluslararası yatırımcılarla beraber bizim yatırımcılarımızla buluşturup, yeni yatırım alanları oluşturacağız. Yeni istihdam alanları yaratacağız.

KAHRAMANMARAŞ’A DENİZ GELECEK

Kılavuzlu Köprüsü’nün altında yazın sular çekince çevre felaketi oluşur. Bu çevre felaketini önlemek için bir proje gerçekleştirdik. Ceyhan Nehri’nin aktığı en dar yere set çekeceğiz. Suyu 434 kotonda sürekli tutacağız. Yaz-kış orada su olacak adeta orada deniz olacak. Kirli kısmı önceden temizleyeceğiz. Orada 4 milyon metrekarelik bir deniz olacak. Denizin etrafında yeni yerleşim alanları olacak. Güzel dinlenme ve rekreasyon alanları o denizin çevresinde olacak. Yürüyüş ve bisiklet yolları orada olacak. Denizin üzerinde sportif aktivite alanları olacak. Kahramanmaraş’a deniz gelecek.”

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz