Kahramanmaraş’ın özellikle eski mahalleleri olan Fevzipaşa, Mağralı, Serintepe, Yörükselim, Kümbet, Dumlupınar, Yusuflar, Sakarya, Namık Kemal gibi yerleşim yerlerinde bulunan metruk binalar hem kent estetiğini bozuyor hem de uyuşturucu/uyarıcı madde temini ve kullanım alanları oluyor. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı metruk binaların yıkılması için harekete geçmiş ve metruk binaların yerleşim yeri olarak gösterilmemesi ve yıkılması hususunda yaklaşık 5 ay önce 81 ile genelge göndermişti. Genelgenin gönderilmesinden aylar geçse de Kahramanmaraş için ciddi sorun oluşturan metruk evlerin hala yerinde durduğu, yetkililerin yıkım için hiçbir girişimde bulunmadığı göze çarpıyor. Kahramanmaraş Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla ortadan kaldırılması beklenen metruk binaların yıkılmadığı her gün kent için tehdit oluştururken, vatandaşlar bu konuda yetkililerin daha duyarlı olmasını talep ediyor.

30 GÜN İÇİNDE ORTADAN KALDIRILACAK

3194 sayılı İmar Kanununun Yıkılacak derecede tehlikeli yapılar başlıklı 39’uncu maddesinde yapılan değişiklikle, genel güvenlik ve asayiş bakımından tehlike arz ettiği valiliklerce tespit edilen metruk yapıların; tebliğinden itibaren yapı sahibince 30 gün içinde ortadan kaldırılması gerektiği, bu yapılmadığı takdirde tehlikenin giderilmesi için belediye veya valilikçe yıkım işlerinin yapılması ve bu masrafın yüzde 20’den fazlasının yapı sahibinden tahsil edilmesinin hüküm altına alındığı belirtilmişti.

YERLEŞİM YERİ OLARAK BİLDİRİLMEYECEĞİ BELİRTİLMİŞTİ!

Metruk binaların, usulüne uygun tebligat yapılmasından kaçınanlar ile okul kaydı ve benzeri özel nedenlerle yerleşim yeri adresi olarak gösterilmesine son verilmesi için valiliklere gönderilen genelgede şöyle denilmişti: “Valilik veya belediye tarafından metruk bina olduğu tespiti yapılan yapıların, yerleşim yeri adresi olarak bildirilmesine (tespit tarihinden sonra) müsaade edilmeyecek. Bu doğrultuda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce, Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) ve Adres Kayıt Sistemi’nde (AKS) yapı ve bina katmanlarına ‘metruk bina’ kayıt ve açıklama alanı eklendi. Böylelikle metruk bina olduğu tespit edilen yapılara ilişkin bilgiler yetkili idarelerce (il özel idaresi ve belediye), MAKS ve AKS üzerinden gecikmeksizin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bildirilmesi sağlanacak. Valilikler ve belediyeler tarafından yapının metruk olduğu bilgisinin MAKS ve AKS’ye işlenmesiyle, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce metruk yapılara adres bildiriminin yapılması elektronik ortamda engellenecek.”

Haber: Abdulsamet İspir

 

Editör: Mahmut Beyaz