Kentte faaliyet gösteren 24 esnaf odası ile ilçelerdeki 16 esnaf odalarında Ocak, Şubat ve Mart aylarında yapılan kongrelerle seçim süreci tamamlandı. Odaların seçimlerinin tamamlanması sonrası gözler, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanlığı seçimine çevrildi. Genel Kurulun gerçekleşmesi için ilan çıkılırken, ilanda kongrenin 8 Mayıs Pazar günü Hünkâr düğün salonunda saat 11.00’de yapılacağı belirtildi. Belirlenen tarihte çoğunluğun sağlanamaması halinde kongre, 15 Mayıs Pazar günü aynı yer ve saatte gerçekleştirilecek.

BAŞKANLIK İÇİN 2 ADAY YARIŞACAK

17 yıldan bu yana KMESOB Başkanlığı görevini başarıyla sürdüren Ahmet Kuybu, yeni dönemde de birlik başkanlığı için aday oldu. Kuybu’nun karşısına ise rakip olarak mevcutta Kunduracılar Odası Başkanlığı yapan Ali Köfte çıktı. Kongreye 25 günlük bir süre kalırken, şimdilik başkanlık için Kuybu ve Köfte isimleri yarışacak.

KUYBU VE ÖZ ARASINDA SORUNLAR YAŞANMIŞTI!

Girdiği her seçimden zaferle çıkan Ahmet Kuybu, yıllarca Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Öz ile omuz omuza vererek çalıştı. Mustafa Öz, aynı zamanda Kuybu’dan sonra Birlik Başkanlığında ikinci adam rolünü üstlendi. Ancak geçtiğimiz yıl Kuybu ve Öz arasında birtakım sorunlar baş göstermesi nedeniyle ikili arasında ayrılık yaşanırken, Mustafa Öz, Birlik Başkanvekilliği görevinden de istifa etti. Bu gelişmeler üzerine kamuoyunda Mustafa Öz’ün Birlik seçimlerinde Kuybu’ya rakip olacağı konuşulmuştu. Şu ana kadar Mustafa Öz cephesinden adaylık için herhangi bir girişim söz konusu olmadı. Ali Köfte’nin adaylığı ise birçok kesim tarafından sürpriz olarak nitelendirildi. 

AK PARTİ SİYASETİ BAŞKANIN BELİRLENMESİNDE ROL OYNAYACAK MI?

2000’li yılların başında Şoförler Odası Başkanlığı serüveni ile yola çıkan Ahmet Kuybu, aynı zamanda 2005 yılında da Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığına seçilmişti. Seçildiği günden bu yana AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen Kuybu, aynı zamanda gelmiş geçmiş siyasetçilerle de güçlü bir iletişim bağı oluşturdu. Kuybu, bu iletişim bağını ise halen sürdürüyor. Ali Köfte de yıllardır Kunduracılar Odası Başkanlığını yürütürken, AK Parti siyasetinde de aktif rol alan isimlerin başında geldi. Köfte, AK Partide İl Başkan Yardımcılığı olmak üzere çeşitli kademelerde görev yaptı. Birlik Başkanlığına adaylığını açıklayan Köfte, aynı gün partideki görevinden de istifa etmişti. Ahmet Kuybu ve Ali Köfte adaylığında gerçekleşecek seçimde AK Parti siyaseti başkanın belirlenmesinde rol oynayacak mı? Sorusu büyük merak uyandırıyor.

BU ODA BAŞKANLARI KUYBU’NUN DESTEKÇİSİ OLARAK BİLİNİYOR

8 Mayıs Pazar günü yapılması planlanan kongrede, 313 kişi oy kullanacak. Mevcuttaki Esnaf Oda Başkanlarından Attarlar Odası Başkanı Cuma Güler, Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy, Berberler Odası Başkanı Ahmet Özkömeç, Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, Hazır Ayakkabıcılar ve Saraciyeciler Odası Başkanı Cafer Tepe, Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran, Sandalyeciler ve Oymacılar Odası Başkanı Mehmet Geçkil, Kabzımallar ve Komisyoncular Odası Başkanı Halit Orhan, Lokantacılar ve Pastaneciler Odası Başkanı Erdal Kanbur, Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muhlis Akkurt, Marangozlar Odası Başkanı Enver Çelebi gibi isimler Ahmet Kuybu’nun destekçisi olduğu bilinirken, bu isimlerden bazıları da Kuybu’nun şu anki mevcut yönetiminde yer alıyor.






 

Editör: Mahmut Beyaz