Edebiyatın başkenti olan Kahramanmaraş birçok okur – yazar kadrosuna ev sahipliği yapıyor. Kendisi de iyi bir okuyucu olan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürü Ayşe Sofioğlu, şubesinin faaliyetlerini gazetemize anlattı. Kahramanmaraş’ın kütüphane konusunda pek çok büyük şehrin önünde olduğunu belirten Sofioğlu, bu konuda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin ödülü olduğunu ve Türkiye’de ilk 3’te olduklarını söyledi. Kahramanmaraş’ın okur – yazar konusunda zengin bir şehir olduğunu vurgulayan Sofioğlu, Kahramanmaraş’ın ‘Yeni Güzel Adamlar’ı olduğunu ifade etti. Bu yıl ki Kütüphanecilik Haftası etkinliklerine değinen Sofioğlu, Kütüphanecilik Haftası vesilesiyle bu yıl 12 bin 396 kişiye ulaştıklarını söyledi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN KÜTÜPHANELERİNDE 120 BİN ADET KİTAP VAR

Sofioğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de kütüphane sayısı anlamında ödülü olan bir belediyedir. Bu konuda Türkiye’de ilk 3’teyiz. 30 adet kütüphanemiz var. 30 tanenin üstüne bir de gezici kütüphanemiz var. İlçelerimizde de millet konakları içerisinde kütüphanelerimiz var. Açılışa hazır 4 kütüphanemiz var. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kütüphanelerde 120 bin adet kitabımız var. Genel anlamda bağış, satın alma, Belediye Kültür Yayınları’ndan ekleme ve yerli şair ve yazarlarımızdan yayın ekleme şeklinde koleksiyonlarımızı oluşturuyoruz. İlk kütüphanemiz 1992 yılında Saçaklızade Vakfı’nın belediyeye tahsis ettiği bir bina üzerinden yapılıyor.  Belediye olarak ilk kütüphane 1992 yılında açılıyor. 2004 yılından itibaren de çeşitli semtlere kütüphane açarak kitaba ulaşımı oldukça kolaylaştırıyor. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi Kütüphanemiz Ramazan dolayısıyla sabah saat 08.00, gece 03.00 şeklinde çalışıyor. Ramazan önce sabah saat 08.00, akşam 08.00 şeklinde çalışıyordu. Pandemi sürecinde 08.00-17.00 şeklinde çalışıyordu. İlçelerdeki kütüphanelerimiz de akşam saat 22.00’a kadar açık oluyor. Şehir merkezindeki diğer kütüphanelerimizin de çalışma saatleri değişiyor. Pandemi boyunca kütüphanelerimizde her kurala uyduk. Hiç vakaya rastlamadık. Bu bizim için çok önemliydi.

KÜTÜPHANELERİMİZDE BİRÇOK HİZMETİMİZ VAR

Bizim kütüphanelerimiz daha çok okuma salonu, etüt salonu formatında çalışıyor. Her kütüphanemizde ortalama 5 bin adet kitap bulunuyor. Kütüphanelerimizde masaüstü bilgisayarımız,  dizüstü bilgisayar, webcam, projeksiyon cihazı, renki yazıcı, 3 boyutlu yazıcı ve öğrencilerimize her türlü çıktı alma fotokopi imkanı sunuyoruz. Sıcak su servisimiz var. Pandemi dolayısıyla birtakım kısıtlamalar olmuştu. Artık yavaş yavaş eski duruma dönüyoruz. 2021 yılı rakamlarına göre, kütüphanelerimizin 57 bin 851 üyesi var. Yine 2021 yılında kütüphanelerimizin 800 bin kişi ziyaretçisi oldu. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi Kütüphanesi günde ortalama Bin kişiyi ağırlıyor. Ziyaretçi defteri tuttuğumuz için verilere kolaylıkla ulaşıyoruz.

KAHRAMANMARAŞ’IN ‘YENİ GÜZEL ADAMLARI’ VAR

2 buçuk yıl önce göreve geldim ve eğitimciyim. O zamanlarda kitap okuma sıralamasıyla ilgili olarak birtakım hatalar yapıldığını gördüm. Verileri hazırlarken ciddi araştırmalar yapmamışız. Buradan yola çıkarak il okuma haritası çıkarmaya karar verdik. Kahramanmaraş ilçeleriyle birlikte Bir milyon 150 bin nüfusa sahip. Biz ciddi bir araştırma yaparak, hatta şehirdeki iyi okurlarında kitaplarını ekleyerek Kahramanmaraş’ta Bir milyon 200 bin kitap olduğu verisine ulaştık. Kahramanmaraş’ta evinde 10 bin, 15 bin kitabı olan kitap kurdu insanlarımız var. Yazarlık ve çizerlik bakımından baya zengin olan bir şehiriz. Kahramanmaraş’ın 7 Güzel Adam’ı var ama ‘Yeni Güzel Adamları’ da var. Evinin 4 katının tamamının kitaplarla dolu olan insanlar var. Kahramanmaraş bu tip birçok insana ev sahipliği yapan bir şehir. Biz onlardan da sayı alarak böylelikle bu verileri elde ettik. Kahramanmaraş gerçekten kitaba değer veren bir şehirdir.

YAPILAN ÜYELİK BÜTÜN KÜTÜPHANELERİMİZDE GEÇERLİ OLUYOR

Kütüphanelerimize ücretsiz bir şekilde üye olunabiliyor. Bir kart veriliyor ve o üyelik kartıyla birlikte Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bütün kütüphanelerden faydalanabiliyor. Sistemimiz bütün kütüphanelerimizde birbirine açık durumda. Herhangi bir kütüphanedeki görevlimiz okuyucumuzun istediği kitabın hangi kütüphanemizde olduğunu görebiliyor. Örnek olarak Saçaklızade Kütüphanesi’nde bir kitap yoksa oluşturduğumuz sistemden hangi kütüphanede olduğu görülebiliyor.

KÜTÜPHANECİLİK HAFTASINDA 12 BİN 396 KİŞİYE ULAŞTIK

Yenilikçi kütüphanecilik alanında birçok yenilik gerçekleştirdik. Kütüphane denilince akla sessiz kitapların olduğu bir ortam akla gelir. Ancak biz birçok faaliyet yaptık. Sırf Kütüphanecilik Haftası nedeniyle bir haftada 12 bin 396 kişiye ulaştık. Üniversite öğrencilerine ‘Hayatım Kitap’ isimli konferans verdik. En çok kitap okuyan okuyucularımıza gezi ödülü verdik. Ödül töreninde katılımcılara kitap dağıtarak kitap okuma etkinliği yaptık. Geçen yıl Nuri Pakdil’i okutmuştuk. Bu yıl Sezai Karakoç’u okuttuk. Ardından okul öncesi öğretmenliği ve çocuk gelişimi okuyan gönüllü gençlerle bütün kütüphane salonlarında çok keyifli çocuk programları yaptık. Keloğlanlar, Nasreddin Hocalar kostümleriyle güzel etkinlik oldu. Kitap ayraçları hazırladık. Çocuklar için boyama kitapları hazırladık. Benim için gençlerin gönüllü bir şekilde başkalarının çocukları için emek sarf edebilmesi çok önemliydi. Diğer türlü çeşitli organizasyon şirketlerini buraya getirip bu etkinlikleri yine yapabilirdik. Biz üniversite öğrencilerinin çocuklarla buluşmasını istedik. Farklı gruplarla bu etkinlikleri yaptık. Farklı köylerde bir araya geldik. Yine Kütüphanecilik Haftasında her gün her kütüphanemizde bir salon dolusu genç kitap okuma etkinliği yaptı. Diğer kütüphane kullanıcılarının haklarına girmemek için en sakin olan salonumuzu seçerek bu etkinliği yapıyoruz. 2-3 yıldır devam ettirdiğimiz günün kitap önerisi etkinliği yapıyoruz. Her gün bir çocuk, bir yetişkin kitap önerisinde bulunuyoruz. 23 çocuk, 23 yetişkin olmak üzere 46 kişiye kitap hediye edeceğiz. 5 gün için yaklaşık 230 kitap etmiş olacağız.

GEZİCİ KÜTÜPHANE VE FOKSİYONLARI

Gezici kütüphanemiz köy köy dolaşarak oralarda çocuklarla buluşuyor. Gezici kütüphanemizin içerisinde projeksiyon sayesinde çizgi film ve animasyon yayınlıyoruz. İçerisindeki kitaplarımızın dışında masal dinletisi yapıyoruz. Soru – cevap, bilmeceler gibi değişik etkinliklerimiz oluyor. Gittiğimiz yerlerde çocuklara hediyeler takdim ediyoruz. Bütün bunları gönüllü öğrencilerimiz yapıyor. Geleneklerimizden kalma çocuk oyunlarıyla hoş vakitler geçirtmeye çalışıyoruz. Oralardaki çocuklara ulaşamadıkları birtakım şeylere ulaştırarak harika vakit geçirmelerini amaçlıyoruz. Gezici kütüphanemizi kırsallarda değerlendirmeyi daha çok tercih ediyoruz. Otobüsümüzü de yenileyeceğiz.  Gezici kütüphanelerimizde de gönüllü gençler oluyor. İstersek o kütüphanede görevlendirebileceğimiz ekibimiz var. Ancak biz gençlerimizde karşılıksız bir şeyler yapabilme güdüsünü oluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü biz bir takım gelenekleri kaybediyoruz. Geleneksel çocuk oyunları konusu en hassas olduğumuz konudur. Ayrıca Kahramanmaraşlı yeni güzel adamlarımızla bağlantı kurduk. Tüm kütüphanelerimizde yazar – okur buluşmaları yaptık. Okullarımızı konuk ettik. Ayrıca kütüphanelerimizin üyeleri de iştirak ettiler. Bunları gezici kütüphanemizde de yaptık. Yazarlarımızda hiçbir karşılık beklemeden öğrencilerimizle buluşup söyleşi yaptılar.

ALO KİTAP UYGULAMASI SAYESİNDE İSTEYENİN EVİNE KADAR KİTAP GÖTÜRÜYORUZ

Profesyonel isimlerden masal dinletilerimiz var. Dijital ortamda sürekli sesli öykü koleksiyonumuz var. Tıklayan herkes ücretsiz faydalanabiliyor. Ayrıca ‘Alo Kitap’ çalışmamız var. Kitaba ulaşamayan; engel durumu olan, evde çocuğu olup evden çıkamayanların hepsine telefon ettikleri takdirde okumak istedikleri kitapları evlerine getiriyoruz. Çay-simit söyleşilerimiz var. Gençler en çok kimsenin onları dinlememesinden muzdarip oluyor. Bizde TRT’de yayınlanan vapurda simit- çay programından esinlenerek 2 yıldır böyle bir etkinlik düzenliyoruz. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi Kütüphanesi’nde her hafta bir gruba oluyor. Diğer kütüphanelerimizde aşağı – yukarı bir buçuk ayda bir yapıyoruz. Çay – simit söyleşileri çok keyifli ve anlamlı oluyor. Gençlerden çok özel öneriler geliyor. Bizde onları hayata geçirmeye çalışıyoruz.

4 YENİ KÜTÜPHANE AÇACAĞIZ

4 kütüphanemiz için 30 bin kitap alımı yaptık. Açacağımız kütüphanelerin ikisi şehir merkezinde, ikisi ilçelerde yer alıyor. Şehir merkezinde Kanuni Mahallesi’ne ve Üngüt tarafına yapacağız. Bu kütüphaneleri yenilikçi kütüphane mantığı ile açıyoruz. Dekorasyonu renkli, sosyal donatıları zengin, çocukların kütüphane dışındaki alanlarda güzel vakitler geçirmesini sağlamak adına bir şeyler yapıyoruz.

YAPILACAK KÜLTÜR VE KONGRE MERKEZİNİN İÇERİSİNDE DEVASAL KÜTÜPHANE OLACAK

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi Kütüphanemizin 2 yıldır tadilatı ile ilgileniyorduk. Çocuk kütüphanesini arka tarafına taşımak istiyorduk. Bunu da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa projelendirip beraber yapmak için 2 yıldır uğraşıyoruz. Şu anda bakanlıkla birlikte aldığımız karar Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nin yerine devasa bir kültür ve kongre merkezi yapmak olacak. İşlemleri tamamlandı. Sözü alındı. Görüşmeler yapıldı. Yazışmalar tamamlandı. Devasa birçok fonksiyonlu bir devasa bir kongre ve kültür merkezi yapacağız. Tadilatımızı kütüphaneyi kullanan mimarlara yaptırmıştık. Çok güzel çizimler ortaya çıkmıştı. Ancak yıkılıp devasa bir şey yapılınca çok daha güzel olacak. Arazi gibi bir problemimiz de olmayacak. Elimizde devasa bir kamu arazisi var. Eski TEMA Vakfı binasından başlayıp, sosyete pazarına kadar çok büyük bir alanımız var. Bu kültür ve kongre merkezinin içerisinde devasa bir kütüphane olacak.

KÜTÜPHANELERE ALANLA DOĞRU ORANTILI KİŞİLERİ ENTEGRE ETMEK İSTİYORUZ

Kütüphanelerimizdeki personellere birçok eğitim veriyoruz. Onları kütüphaneci olması ve kütüphaneye uygun çalışan olması için birçok eğitimi veriyoruz. Belediyelerde personel alımları doğrudan alanla alakalı olmayabiliyor. Bir personel grubunu bize verip, kütüphanecilik konusunda ehil hale getirmemizi istiyorlar. Çeşitli üniversitelerden öğretim görevlileri getirerek çalışma arkadaşlarımıza birçok eğitimi aldırdık. Şu anda Büyükşehir Belediyemizin ortaya çıkardığı harika bir otomasyon sistemi var. Hazır olarak gelenlerden bile daha bilgili olduklarını söyleyebilirim. Yeni yönetimimiz alana doğru orantılı kişileri entegre etmek istiyor.

KULLANICIDAN ZİYADE OKUYUCU KİTLESİNİ ÖNEMSİYORUZ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak 4 tane de dergi çıkarıyoruz. Bu da bence çok özel bir şeydir. Evvel Ahir, Yitik Söz, Müşterek ve yeni çıkardığımız Berdücesi dergilerini çıkarıyoruz. Artık Yitik Söz Dergisi ulusal manada da çok ağırlığı olan bir dergi oldu. Duran Boz Hoca bu dergiyle ilgileniyor. Kendisi iyi bir edebiyatçıdır. Yitik Söz için elinden geleni ardında koymuyor. Evvel Ahir ile Ömer Yalçınova Hoca ilgileniyor. O da yerelde gayet iyi işler yapıyor. Müşterek Dergisi’ne Kahramanmaraş’taki mültecilere hitap eden Türkçe- Arapça harman bir dergidir. Berdücesi Dergisi’de kadınların kaleminden kadın – erkek herkese hitap eden bir dergidir. Bilge Doğan Hoca onunla ilgileniyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak çok yoğun bir Kültür – Sanat etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Hakikaten belediyemizin kültürel etkinlikleri çok iyi durumdadır. Güzel yol alıyor. Kütüphanelerimizde trendi yakaladı. Daha yeni büyük şehirliğe atmış bir kent olarak ama nüfusa oranla kütüphane sayısında Türkiye’de ilk 3’teyiz. Birçok semtimizde kütüphane var. Vatandaşlarımız, gençlerimiz ve çocuklarımız rahat bir şekilde ulaşabiliyorlar. Büyükşehir Belediyesi’nin yanındaki Milli İrade Kütüphanemizle ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Orası gençlik merkezi formatında olacak. Şu anda tadilatını yapıyoruz. Çok ciddi bir okuyucu kitlemiz var. Kullanıcıdan ziyade okuyucu kitlesini daha çok önemsiyoruz. Binanın şartlarına rağmen çok fazla sayıda kitap sirkülasyonu oluyor. Okuyucu olarak Necip Fazıl Kısakürek Kütüphanemiz ile yarışıyor.”

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz