Birtakım sivil toplum örgütleri, kurban bağışı adı altında vatandaşlardan para topluyor. Kamuoyunda bu STK’ların güvenilmez olduğu belirtilirken, bazı vatandaşlar ise bu konuda duygularıyla hareket ederek STK’lar bu bağışta bulunuyor. Bu durum en çok yerli üreticileri vuruyor. Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Kırmızı Üreticileri Birliği Başkanı Yunus Ceren, kurban bağışı toplayan STK’ların büyük bölümünün vatandaşı kandırdığını ve ayakta duramayan, rahatsızlığı olan kurbanları kestiklerini söyledi. Devletin bu STK’ları denetlemesi gerektiğinin altını çizen Ceren, toplanan kurban bağışı paralarının ranta gittiğini söyledi.

KAHRAMANMARAŞ’TA KURBANLIK SORUNU YOK

Kahramanmaraş’ta kurbanlık sorunu olmadığını kaydeden Ceren, “Kahramanmaraş’ta kurbanlık sorunumuz yok. Türkiye genelinde de yok. Üreticimiz, bilhassa Kahramanmaraş’ta kurbanlık konusunda çok hassaslar. Yeterince hayvanı elinde bulunduruyor. Allah, herkese kesmeyi nasip eylesin. Şu anda Dünya genelinde bir ekonomik sıkıntı var. Bizim üreticimizin sıkıntısı daha fazla. Yem konusunda tahıl fiyatlarının artması maalesef üreticimizi zorda bıraktı. Üreticimiz, maalesef fiyatları artırmak zorunda kaldı” şeklinde konuştu.

5-6 KİLO ET PARASINA KURBANLIK OLMAZ

Kurban bağışı toplayan STK’ların 5-6 kilo et parası aldığını belirten Ceren, “Halkımızdan şunu rica ediyorum; “ Kurbanı birebir alıp, kessinler. Bazı dernekler, sivil toplum örgütleri, kuruluşlar vatandaşı aldatıyor.” 5-6 kilo et parasına kurban olmaz. Bunlar milleti kandırıyor. Burada büyük bir sıkıntı var. Yıllar önce biz bunu söyledik. Kimse kaale almadı. Kesilen kurbanlar zaten kurban değil; ayakta duramayan, hasta inekleri 7 hisse yazıp kesiyorlar. Sözde kurban kesiliyor. Vatandaşlarımızın buna dikkat etmesi gerekiyor. Dinimiz diyor ki; “ Kurban alırken, güzelini iyisini alacaksın. Ne aldığını araştıracaksın.” Bin TL, bin 200 TL yatırılıp kurbandan kurtulma olmaz. Çocuklarımız birebir bu kurbanlıkları görecek, sevecek ve alışacak. Aynı marketten alışveriş yapıyormuş gibi STK’lara para yatırıp kurban almayın. Diyanete buradan sesleniyorum, din görevlilerine de sesleniyorum. Bu bir yanlıştır. Toplanan paraların yüzde 90’ı boşa gidiyor. İçlerinde istisna iyi kurumlar olabilir ama çoğunluk rant için toplanan paraları kullanıyor” ifadelerini kullandı.

KURBAN BAĞIŞI BUNLARIN RANT KAPISI

Ceren, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Kurbanlık rant kapısı olmuş. Bu bahsettiğim STK’lar, dernekler vatandaştan topladıkları parayla aldıkları kurbanların; derisini ve sakatatlarını satıyorlar. Geçen yıl bir dernek 80 TL’den inek kellesi sattı. Halkımızdan tekrar rica ediyorum. Kurbanı birebir görerek alsınlar. Eşiyle, dostuyla, fakiriyle paylaşarak yesinler. Bu yapılan yanlış. Halkımız üreticimize destek çıksınlar. 3 torba yem parasına kurbanlık satıyorlar. 3 torba yem bin 200 TL, bu STK’ların sattığı kurbanlık bin 200 TL. Ne kadar güvenilir olacağı tartışılır.

ZOR ŞARTLAR ALTINDA ET ÜRETİYORUZ

Bugün üreticiye destek çıkmayan kurumlar ne zaman destek çıkacak? Biz, halk yesin diye zor şartlar altında et üretiyoruz. Devletimizin bu kurban bağışı toplayan STK’ları incelemesi gerekiyor. Halkımızın her şeyi dijitale dönüştürmemesi gerekiyor. Yarın bir gün dijital üreticiyi nasıl bulacaklar?  Atamız, dedemizden ne gördüysek o şekilde kurbanı alıp çocuğumuza da öğreteceğiz.

ÜRETİCİMİZ FEDAKARLIK YAPTI

Kahramanmaraş’ta kurbanlık fiyatları ortalama 50 TL ile 60 TL arasında değişiyor. Vatandaşlarımızın alım gücü olmadığı için  üreticimiz fedakarlık yaptı. Şu anda maliyetinin altına hayvan satıyoruz. Yem borcumuz var, kredi borcumuz var. Hayvanları satarak ödeyeceğiz. Halkımız da üreticimize destek çıksın. Ne olduğu belirsiz derneklere kurban bağışı yapmasın. Bu STK’lara verdikleri paralar heba olacak. 3 torba yem parasına, 5-6 kilo et parasına kurbanlık olmaz. Bunların sattıkları hasta hayvanlar. Bizim isteğimiz sağlıklı bir şekilde her sofraya et girmesidir. Benim çocuklarım et yiyorsa; halkımızın da dar gelirlilerinde çocukları et yesin.”

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz