Sahaflığın ne olduğunu ve sahafın neler yaptığını gazetemize aktaran Ömer Faruk Günay, ‘sahaf’ kelimesinin kökeni hakkında bilgiler verdi. Günay, “Arapçadaki Sahife ile aynı kökten gelir, sayfa ile uğraşana denir, sayfanın olduğu her şey sahafı alakadar eder, sahaflık ise bu işle uğraşana denir. Edebi değer taşıyan tüm eserler sahafı ilgilendirir” dedi. Sahaflık mesleğine nasıl başladığını da anlatan Günay,‘’Kitaplara olan ilgim ve sevgim Lisede yıllarında kitap biriktirme, bir konu da bezer kitapları toplama biriktirme ile başladı. Bu da beni yavaş yavaş sahaflığı itti, bu iş için bir fırsat arıyordum önce çarşıdaki muhtelif yerlerde tezgâhta, kitap satmaya başladım. Sonra 2 yıl öncesine kadar bir arkadaşımla burayı açmaya karar verdik, arkadaşım daha sonrasında farklı bir işe yöneldi ben ise tek kaldım. Kitaplara ve sayfalara olan ilgim ve sevgim devam ediyor, devam da edecektir” dedi.

İNTERNET ESKİ KİTAPLARA İLGİYİ AZALTTI

Kahramanmaraş’ta eski kitaplara rağbetin olmadığını ve bu durumun sebeplerinden birisinin de internetin yaygınlaşmasının olduğunu iddia eden Günay, ‘’Kahramanmaraş’ta eski kitaplara rağbet yok maalesef. Artık kütüphane kütüphane dolaşıp kitap arama devri bitti, teknoloji çağında insanlar ulaşmak istedikleri her şeye internet üzerinden ulaşabiliyor. Bizde Dijitalleşen dünyaya ayak uydurduk ve internet üzerinden satışlar yapmaya başladık, bu pencere Türkiye geneline açılan bir pencere olduğu için orada kitaplarımız müşterisini rahatlıkla bulabiliyor.’’

Son yıllarda kitaplara olan ilginin azalmasını kendi nazarında Edebi eserlerin üretilmemesine bağlayan Günay ‘’Kitaplara ilginin azalmasının birçok nedeni var. Teknolojiden tutun, okuma alışkanlığının olmamasından tutun birçok şey sayabiliriz, ama bana göre bir neden de şu son yıllarda edebi eserlerin üretilmemesidir. İnsanlar öğrenmeye merak saldığından bu yana sahaflık var olmuştur. Bundan sonra da kabuk değiştirebilir ama devam eder, yani sahaflık bitmez.”şeklinde konuştu.

BİR ŞEHİRDEKİ SAHAF SAYISI O ŞEHRİN KÜLTÜRÜNÜ BELİRLER

Sahaflık konusunda Kahramanmaraş’ın geride olduğunu vurgulayan  Günay, “Normalde her 50 bin kişiye bir sahaf düşmesi gerekiyor. Kahramanmaraş’ın merkez nüfusu 650 bine yakın ve Kahramanmaraş’ta üç tane sahaf var. Bir şehirdeki sahaf sayısı o şehrin kitap okuma oranını gösterir, o şehrin kültürünü belirler. Bazı müşterilerimiz gelip kitap almak istiyorlar ama fiyatları pahalı buluyorlar. Bunları geri çevirmemeye çalışıyorum. Çünkü herkesin kitap okumasını istiyorum, belki edineceği bir bilgiye vesile olacağım bu da beni mutlu edecek.  Kültür hizmeti şairlerimizin isimlerini tünellere vererek, ölüm yıldönümlerinde onları anarak, konferans yaparak olmaz, yani kültür hizmetleri sadece belediye eliyle olmaz. Devlet olarak sahaflara değer verilmeli, onlara destek olunmalı. Sahafların sayılarının artmasını destekleyecek politikalar uygulanmalı. Belediye ise şehrin birçok noktasında halka açık, herkesin her kitaba ulaşabileceği şekilde kütüphanelerin ve okuma alanlarının sayıları arttırmalı. Ayrıca Kahramanmaraş için kitap konusunda uluslararası konferanslar ve festivaller yapılabilir. Böylelikle şehrimizin kültürüne ve edebiyatına sahip çıkıp koruyabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Editör: Mahmut Beyaz