Kentte bulunan bir restoranda düzenlenen eğitim seminerinde kasaplara eğitimi Dulkadiroğlu Mesleki Eğitim Merkezi’ndeki eğitmenler verdi. Seminere Kahramanmaraş Esnaf Sanatkar Odaları Birliği(KMESOB) Başkanı Ahmet Kuybu, Pastaneciler ve Tatlıcılar Odası Başkanı Erdal Kanbur, Mahrukatçılar Odası Başkanı Mehmet Dilipak, Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran katıldı. Seminerde konuşma yapan İMEP İl Koordinatörü Gülayşe Yetmez, mesleğin en iyi şekilde bir ustanın yanında öğrenileceğini belirtti. Bu programın bütçesinin 30 milyon Euro olduğunu ifade eden Yetmez, Kahramanmaraş’taki kasapların bu paradan faydalanmaları için her türlü gayreti göstereceklerini söyledi.

HEDEFİMİZ MUTLU BİR GENÇ NESİL YETİŞTİRMEK

Hedeflerinin meslek sahibi mutlu bir genç nesil yetiştirmek olduğuna vurgu yapan Yetmez, “Bugün faaliyetlerimizden biri olan usta usta öğretici ve işverenlere yönelik Çıraklık ve Z kuşağını anlamak eğitimini gerçekleştirdik ve diğer faaliyetlerimiz devam etmektedir. İlgilerinden dolayı tüm katılımcılara teşekkür ederim. Yeri gelmişken mesleki eğitimin ilimiz ve ülkemiz adına önemine de değinmek isterim. Uzun yılların tecrübesi bizlere bir mesleğin en iyi işbaşında bir ustanın yanında öğrenildiğini göstermiştir. Bizlerin gençlerimizi akademik başarı gerektiren mesleklerin yanında mutlaka pratik zeka gerektiren ve deneyimini çok rahat kazanca çevirebilecek gençlere de ihtiyacı vardır. Lise mezuniyetinin yanına ustalık belgesini de koymak isteyen her gencimizi mesleki eğitim programlarına kayıt olmaya çağırıyorum. Yapılması gereken tek şey usta öğreticilik belgesi olan bir ustanın yanına çırak olarak yerleşmek ve okula kayıt yaptırmak. Hedefimiz illa bizim istediğimiz meslekleri seçen gençler değil mutlu olan bir genç nesil yetiştirmek olmalıdır” şeklinde konuştu.

ÇIRAK BAŞI 20 BİN TL

Kasapların yanlarında bulunduracağı çırak sayısına göre hibe desteği alacağını ifade eden Yetmez, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “  Bu program 12 ilde yapılacak ve mümkün mertebe verilecek bütçeyi şehrimize getirip esnaflarımızla paylaşmak istiyoruz. Kasap deyince yalnızca kırmızı et akla gelmesin. Beyaz eti, balığı da içine katıyoruz. Bu nedenle sizin bu imkanlardan en iyi şekilde faydalanmanızı istiyorum. Bugün burada belgesiz hiçbir usta kalmayacak. Hepinizi belgelendirmek istiyoruz. Her kasap dükkanında, her tavuk dükkanında, her balık dükkanında çırak yetiştirmenizi istiyoruz. Eğer dükkanlarınızda en az bir tane Suriyeli çırak bulundurursanız, programın ilerleyen bölümlerinde dükkanlarınıza 20 bin TL’den 80 bin TL’ye kadar karşılıksız hibe vermeyi düşünüyoruz. Bu kısmı tek tek gelip sizinle görüşeceğiz. Yanında çırak yetiştiren her usta 20 bin TL’den 80 bin TL’ye kadar bu hibeden faydalanabilecek. Kasaplar Odası ile bizim faaliyetlerimiz devam edecek.”

BU TARZ ORGANİZASYONLARI YAPMAK BİZLERİ MUTLU EDİYOR

Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran ise kasap esnafına bu seminere katıldığı için teşekkür etti. Uyduran, “Bugün kasaplar camiasının bir arada oluşunu sergilememiz, Esnaf Odaları Birliği Başkanımız Ahmet Kuybu’nun yanımızda olması bizleri mutlu etti. Bu tarz eğitim organizasyonları yapmak bizleri mutlu ediyor. Bu gece mesleğinde 40 yılı doldurmuş kasaplarımıza plaket vereceğiz. Beni hiçbir zaman yalnız bırakmadınız. Federasyon seçimlerini 2 oyla kaybettik. Kasaplar Odası Federasyonu’nda Kahramanmaraş’ın hiç adı yokken sizlerin desteği ile oraya gittik. Hepinize bu programa katıldığı için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

KASAPLAR ODASI İTİBAR OLARAK ÇOK ÜST SEVİYEYE ÇIKTI

KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu ise Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran’ın icraatlarından övgüyle bahsetti. Kuybu, “Bir önceki dönemde kasapların, Kasaplar Odası’nın desteğinden yoksun olduğunu söylemiştim. Bu eksiklikleri Mehmet Başkanla birlikte kapattık. Esnaf Odaları Birliği’nin bütün imkanlarıyla bu hizmetlere devam edeceğiz. Sizlerden tek ricam bu ahengi bozmayın. Kasaplar Odası, itibar olarak çok üst seviyeye çıktı. Bunlar sizlerin destekleriyle oldu. Mehmet Uyduran Başkanıma sahip çıktığınız sürece bütün imkanlarla emrinizde olacaktır” diye konuştu.

Editör: Mahmut Beyaz