Kahramanmaraş’ta etkisini geçtiğimiz haftadan itibaren gösteren kar yağışı, kent genelinde aralıklı olarak devam ediyor. Yoğun kar yağışı, barajlardaki su seviyesinin yükselmesine, kış turizminde sezonun uzamasına katkı sağlarken, bazı olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. Bunlardan biri de yolların kayganlaşmasıyla oluşan maddi hasarlı kazalar. Araçları zarar gören vatandaşlar tamir için sanayideki tamircilere getirmeleri oto kaporta, motor ve elektrikçilerin yanı sıra yedek parça satan sanayi esnafının da yüzü güldürdü. Araç sahiplerini üzen, tamircileri de mutlu eden durumu değerlendiren Küçük Sanayi Sitesi esnaflarından, oto tamirci Fatih Karcılar, “Kaza yapan kişilerin araçlarını kardan dolayı hala getirememesinden dolayı şu anda işlerimizde çok bir yoğunluk yok. İnsanlar havanın açılmasını bekliyor. Hava açıldıktan sonra yoğunluk olacak” diye konuştu.

“TAMİR İŞLERİMİZ ARTTI”

Karcılar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Vatandaşların araçlarında antifriz, kar lastiği veya zincir gibi koruyucu malzemeler bulundurmamaları nedeniyle çoğu ya dondu yada kayarak kaza yaptı. İnsanlar tedbir almayarak hayatlarını tehlikeye soktu. İnsanlar ihmalkarlığından ve umursamazlıklarından dolayı araçlarını kendi elleriyle pert ettiler. Tedbir almayan vatandaşlar şu anda bunun cezasını hem maddi hem de manevi olarak çekiyor. Kaza yapan kişilerin araçlarını kardan dolayı hala getirememesinden dolayı şu anda işlerimizde çok bir yoğunluk yok. İnsanlar havanın açılmasını bekliyor. Hava açıldıktan sonra yoğunluk olacak.”

TAMİR FİYATLARI NE DURUMDA?

Fiyatlarla ilgili konuşan Karcılar, “Doların yükselmesiyle parça fiyatları arttı. Cep yakıyor. Allah insanlarımıza yardım eylesin. Gerçekten çok zor. En ufak bir bakım bile bin TL’den aşağıya çıkmıyor. Normal periyodik bakım 5-10 bin TL. El emeğimiz yerinde sayıyor ama parça yurt dışından geldiği için fiyatı ikiye katladı. Ondan dolayı biz esnaf olarak işçiliğimizde fedakarlık yapıp vatandaşlarımızı üzmemeye gayret gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

BU UYARILARA DİKKAT!

Vatandaşa uyarılarda da bulunan Karcılar, “Arabaya binerken aracı bir müddet ısıtıp cam sileceklerini ve camlarını komple temizleyip öyle çıkmalarını tavsiye ederim. Bir de tedbir amaçlı araçlarda antifrizdi, kar lastiği, zincir bunları da bulundurmaları iyi olacaktır. Gerektiğinde takılır, gerektiğinde çıkarılır” şeklinde konuştu.

“ZARAR GÖRMÜŞ ARAÇLARDAN FOTO ATIYORLAR”

Kaportacı Kürşat Kılıç ise, “Şu anda durmuyoruz, çalışıyoruz ama öyle aşırı bir yoğunluk yok. Araçları hasar alan insanlar daha gelemediler. Şimdilik insanlar zarar görmüş araçlarının fotoğrafını bize atmakla yetiniyor. Karlar eridikten yollar açıldıktan sonra bayağı bir yoğunluk olacağını düşünüyoruz” dedi.

“HASARA GÖRE VE ARABAYA GÖRE FİYATLARIMIZ DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR”

Kaporta tamir fiyatlarında değişikliğin olmadığını kaydeden Karcılar, sözlerine şu şekilde devam etti, “Kaporta tamir fiyatlarımız aynı, hiçbir değişiklik yok. Hasara göre ve arabaya göre fiyatlarımız değişiklik gösteriyor. Vatandaşlara buradan seslenmek istiyorum: Şu anda evinizde oturun bir yere çıkmayın havalar yollar düzeldikten sonra gelirsiniz arabanızdaki sıkıntıyı hallederiz. Şu anda en iyi yapılacak şey evde oturmak. Dışarı çıkacaksınız da zincirsiz, kar lastiksiz, tedbirsiz bir şekilde yola çıkmayın. Toplu taşımayı kullanmaya özen gösterin” dedi.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz