Manşet Gazetesi Köşe Yazarı, Tarihçi-Yazar İbrahim Kanadıkırık, Mahmut Beyaz’ın sunumuyla her cuma canlı olarak yayınlanan “Manşet’le Açık Oturum” programının bu haftaki konuğu oldu. Radyo Fresh 99,1 frekansından da yayınlanan programda kentin tarihi hakkında yaptığı araştırmaları ve çalışmaları anlatan Kanadıkırık, kentin saklı tarihinin daha ön plana çıkartılması için yetkililere çağrıda bulundu. Tarihi Maraş Kalesi’nin günümüzdeki halinin daha iyi noktalara taşınmasını isteyen Kanadıkırık, Sultan Süleyman Cami’nin Tarihi Kaleye yeniden inşa edilmesini talep etti. Bunun yanında kaleye küçük bedesten çarşısı kazandırılabileceğini ifade eden Kanadıkırık, ulaşım noktasında da hasta ve yaşlılar için kaleye çıkan bir asansör sisteminin kurulabileceğini önerdi. Öte yandan Kanadıkırık, Şeyh Adil Mezarlığı’nda önemli şahsiyetlerin kabrinin olduğunu ve bunlara sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi.
 

SULTAN SÜLEYMAN CAMİ 100 KİŞİLİK BUTİK BİR CAMİİ OLARAK İNŞA EDİLMELİ

Kanadıkırık, Tarihi Kahramanmaraş Kalesi için şunları söyledi: “Kahramanmaraş Tarihi Kalesi’nin tarihi Hititlere kadar gidiyor. Yani günümüzden en az 2 bin 500 yılla 3 bin yıl arası döneme tekabül ediyor. Tabii Kahramanmaraş çeşitli Fatihler tarafından el değiştirdikten sonra doğal olarak kalede çeşitli değişiklikler olmuş. Kale şu an itibariyle şimdikinden daha canlı hale getirilebilir. Bunun için irade meydana gelmesi gerekiyor. Bir kere Sultan Süleyman Cami’ni hem Sultan Süleyman’ın hatırasına hem de kalenin hatırasına, o tarihini yaşatma adına yeniden kalenin kuzey kesiminde 100 kişilik butik bir camii olarak, Osmanlı, Dulkadiroğlu hatta Cumhuriyet dönemi mimari tarzı karışımı bir şekilde Sultan Süleyman Cami’ni yeniden kalemize inşa edebiliriz. Bu zor bir şey değil. Bu hem vakit namazlarının kılınması açısından hem de cuma, bayram namazlarının kılınması açısından önemli. Çünkü kalenin bizim tarihimizde çok önemli yeri var. Hele hele yakın zamandaki Maraş İstiklal Harbi’ndeki durumunu düşündüğümüz zaman o hatıraların canlı tutulması açısından öncelikle Sultan Süleyman Cami’nin kalemize yeniden inşa edilmesi, Maraş tarihinin canlandırılması açısından çok önemli görsel, bir kullanım mekânı olacaktır. Ayrıca, Kahramanmaraş el sanatlarının sergilendiği ve satıldığı küçük bir bedesten tarzı bir çarşı yaptığınız zaman burası tahminimce canlanır.”

KONFERANS SALONU VESAİRE YAPILIP ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER OLUŞTURULABİLİR

Kanadıkırık; “Bunun yanında ne yapılabilir? Zaten yaşı ve sağlığı müsait olan için yürüyüş mesafesi olarak sıkıntı değil ama yaşı ve sağlığı itibariyle yürüyemeyecek insanlarımız için de postanenin olduğu yerden veya Çukur Hamamı’nın olduğu yerden asansör sistemi olabilir. Onikişubat Belediyesi hizmet binasında olduğu gibi. Bunun nasıl olacağını teknik olarak mühendisler bunu daha iyi bilirler. Yapıldığı zaman kalemiz, Kahramanmaraş’ın tam merkezinde her yerinden yürüyüş mesafesinde hem yerel hem de dışarıdan gelen turisttik ziyaretler için çok güzel bir yer olur. Tabii orada bir konferans salonu vesaire yapılıp çeşitli etkinlikler oluşturulabilir. Sanatsal ve spor etkinlikleri de kalede bu şekilde gerçekleştirildiği zaman günün 24 saati olmasa da herhalde sabah 8.00’den gece 22.00’ye kadar canlı bir kale insanımıza hizmet vermeye başlar” diye konuştu.

ÖNEMLİ ŞAHSİYETLERİN MEZARLARINA SAHİP ÇIKILMALI

Konuşmasının devamında önemli şahsiyetlerin mezarlarına sahip çıkılmasını isteyen Kanadıkırık, “Şeyh Adil Mezarlığı’nda Kahramanmaraş’ın geçmişine ait insanımıza çok sayıda mezarlar var. İstiklal Harbi kahramanlarının mezarları var, İstiklal Harbi şehitlerimizin mezarları var. Şimdi öyle olunca burası biraz ihmale uğramış durumda. Aslanbey’in mezarı hakeza. Yerini bilmeyen insanın Aslanbey’in mezarını bulması mümkün değil. Şeyh Adil Mezarlığı’nda olduğunu bilmesi de mümkün değil. Bakın Arslanbey olsun, Zeki Karakız olsun, daha birçok Çerkez Yahya Hoca’dan tutun da Batumlu Muhacir Ali Efendiye ve Fatmalılı Devriş Ağaya varıncaya kadar çok sayıda Maraş İstiklal Harbi Gazi ve Şehidinin orada mezarları var. Bunlar bakımsız. Ali Sezai Efendi’nin bile mezarının biliniyor olmasının sebebi büyük oranda ailenin mezara bakım vesaire yaparak sahip çıkmış olması. Ben Arslanbey’in mezarının daha bir görsel, bakımlı, etrafı yapılmış ve Şeyh Adil Mezarlığı’na girdiğiniz zaman levhalarla yerini gösteren ve başında da ‘Arslanbey kimdir’i anlatan bir kitabesinin olması gerekiyor. Bunlar yapılabilir, yapılmayacak şeyler değil ancak bu konuda bir gerekli iradenin gösterilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz