Stantta madde bağımlılığı ile ilgili bilgiler veren dernek üyeleri, çocukları ve gençleri madde bağımlılığından nasıl korunacağı yönünde bilgiler içeren broşürler dağıttı. Stant başında gazetemize açıklamalarda bulunan KAMED Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu, madde bağımlılığıyla mücadele görevinin sadece kamu kurum ve kuruluşlarının değil, bütün halkın görevi olduğunu söyledi. İnsanların mahallelerinde uyuşturucu kullanan veya satan gördüğü zaman şikayet etmekten çekinmemeleri gerektiğini belirten Hacıbebekoğlu, yetkililerden tıpkı Isparta ve Kırıkkale’de olduğu gibi Kahramanmaraş’a da madde bağımlılığı rehabilitasyon ve tedavi merkezi kurulmasını istedi.

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE SADECE KAMU KURULUŞLARININ DEĞİLDİR

Hacıbebekoğlu, şunları kaydetti: “26 Haziran Uluslarası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü sebebiyle bu standı açtık. Bugünün öneminin toplumumuza anlatmak adına bu standı açtık. Ülkemizde ve ilimizde her geçen gün sayımız artıyor. Bugün bir kişiydik, yarın 10 oluyoruz, sonraki gün 100 oluyoruz. Her geçen gün sayımız çoğalıyor. Uyuşturucu kullanımı ve uyuşturucu madde bağımlılığını önleme çalışmaları sadece kamu kurumlarının ve STK’ların işi değildir. Biz toplum olarak bu mücadeleye katılmazsak bu mücadelede başarısız oluruz. Madde kullanım yaşı her geçen gün biraz daha düşmektedir. Madde kullanıcı sayılarımız her geçen gün biraz daha çoğalmaktadır. Emniyet ve jandarma kuvvetlerimizin çalışmalarına rağmen, özellikle Gaziantep ilinden sentetik ve uyuşturucu madde ilimize çok yüksek miktarlarda girmektedir. Biz buradan toplumumuza sesleniyorum; ben uyuşturucu madde bağımlısı çocuğun babasıyım. Derneğimizin üyeleri ve yönetimindeki kişiler tamamen uyuşturucu madde bağımlısı çocukların aileleri. Bakanlık ve Valilikten gelen talimat ile 2017 yılında kurulan bir STK’yız. 2017 yılından bu yana biz dernek olarak, İç İşleri Bakanlığı’na 4 proje, Gençlik ve Spor Bakanlığımıza bir proje onaylattık. İlimizde de Uyuşturucu ile Mücadele Çalıştayını biz yaptık. 1. Uluslararası Akdeniz Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı ve Seminerleri projesi kapsamında böyle bir çalıştay yaptık. Çalıştayın sonucunda aldığımız raporları biz dönemin Valiliğine sunduk. Birçok konuda kamunun geri kaldığı ve sokakta gördüğümüz şeyleri çalıştay sonuç raporuna yazdık ve ilettik. Umarım iyi sonuçlar alırız. Umarım daha başarılı oluruz.

ŞİKÂYET ETMEKTEN VE İHBAR ETMEKTEN ÇEKİNMEYELİM

Bağımlı bireyle uğraşıyoruz. Yerel yönetimdeki arkadaşlarımıza, sağlık sektöründe çalışan arkadaşlara şunu söylemek istiyorum; biz sokakta doğrudan kanayan yaraya müdahale ediyoruz. Gelin birlikte olalım, birlikte çalışalım. Şöyle bir laf vardır, herkes kendi kapısını temizlese belediyede temizlik personeli çalıştırmaya gerek kalmaz. Herkes kendi kapısının önünü temizlesin, sonra mahallesini temizlesin. Şikâyet etmekten, ihbar etmekten çekinmeyelim. Metruk binalardan, parklarda, sokak aralarında uyuşturucu kullanan, satanları gördüğümüze lütfen ihbar edelim. Bu da kendi sokağımızı, kendi kapımızın önünü temizlemektir. Başka deyişle ifade edersek; ‘Mahalleni koru, gençliğine sahip çık’ diyorum. Mahalle muhtarlarımıza seslenmek istiyorum; sadece maaş alıp muhtar sıfatınızı kullanmak yerine mahalle sakinlerinize sahip çıkın.

SİVRİSİNEKLERİN ÖLDÜRÜLMESİ YERİNE GÖL KURUTULSUN

Her kullanıcı çok iyi bir satıcıdır. Çünkü madde bağımlısı birey iş gücünü kaybeder, anne ve babadan ekonomik desteğini kaybeder. Çevresindeki kullandığı imkanları kaybeder. Bu çocuk torba tutar. Ortada zararlı bir göl var, gölün üstündeki sivrisinekleri öldürmek yerine gölü kurutalım. Bu çocuklar bağımlı oldukları maddeyi bir şekilde temin etmeye çalışacak. Hırsızlık yapacak veya gasp edecek ya da torba tutacak başka şekilde yok. Bu çocukları yönlendiren kişileri bulup yargılamak gerekiyor. Kanunlarımızda da uyuşturucu madde kullanacağı kadar çıktığında cezası var. Birisinin üzerinde uyuşturucu madde çıkarsa işlem yapılıyor ama bu işlem denetimli serbestliğe gider. İlkinde ayda bir tahlil, 2.sinde 15 günde bir tahlil 3. yakalandığında haftada bir tahlil temiz çıkmazsa 3 yıl ile 5 yıl arasında hapis cezası var.

HER İLDE REHABİLİTASYON MERKEZİ BULUNMALIDIR

Rehabilitasyon merkezi projemizi 2018 yılında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemize sunmuştuk. Bina projemizi ve bina içerisinde nasıl tedavi uygulanacağını raporlarıyla beraber sunmuştuk. Ancak olumlu cevap alamadık. Buradan Cumhurbaşkanımıza rica ediyorum; her ilde Isparta modeli veya Kırıkkale Huzurköy modeli ilaçsız tedavi merkezleri yapılarak STK’lara teslim edilmesi gerekir. İlaçsız tedavi vücudun detoks yapılarak arıtılmasıdır. Uyuşturucu maddenin vücuda bıraktığı bakterileri arındıracak detoks yapılıyor. Isparta’da ki Uyuşturucu, Bağımlılıklarla ve Alkolizmle Mücadele Derneği (UYUMDER) başkanımız ve başkan yardımcımızın çocukları uyuşturucu bağımlısı. Kendi evlatlarını kurtarmak adına bu girişimin içerisine giriyorlar. O dönem Isparta’da görev yapan, Kahramanmaraş’ın da eski Valisi Vahdettin Özkan’ın girişimleriyle yapılıyor. Küçük bir yerde deneme olarak yapılıyor. Daha sonra görev süresi dolmadan İl Özel İdaresi tarafından 52 bin metrekare alana STK’ya teslim ediliyor. Orada atölyeler var. Spor alanları var. Saunada detoks yapılıyor. 6 ay sonra oradan taburcu ettiğimiz çocuklarımızın, yüzde 68’inin uyuşturucuya dönmediğini gördük. Bugün Türkiye genelinde AMATEM’lerdeki başarı oranı yüzde 1,2’dir. AMATEM’e karşı değiliz. Biz AMATEM’deki tedavileri tamamlandıktan sonra dışarı çıkan çocuklarımızı bu merkeze alıp tedavi ettirmek istiyoruz. Hekim arkadaşlarımız bu olayı destekliyor. Hatta 6 ay değil, bu rehabilitasyon merkezlerinde bir yıl tutmamız gerektiğini söylüyorlar. Böyle kompleksler Türkiye’de sayılı sayıda var. Bu da yeterli değil. Bizde keşke her ilde olsa diyoruz. Bu komplekslere de kabul edilecek hastalar arasından başka şehirlerden hastalar alınsa diyoruz. Örneğin, Isparta’dan alınacak 5 kişi buraya, buradan 5 kişi oraya gitse. O şekilde tedavileri yapılsa diyoruz. Bunu aynı arkadaş ortamına sokmamak adına yapalım. O şekilde daha iyi tedavi sonucu alacağımızın kanaatindeyim.”

Editör: Mahmut Beyaz