Yıllardır dişlerinden tırnaklarından arttırdıkları birikimlerini ev almak için kentte faaliyet gösteren bir inşaat firmasına yatıran ancak aradan geçen süre zarfında evleri teslim edilmeyen çok sayıda vatandaş, inşaat firmasının kendilerini dolandırdığını iddia ederek, geçmiş yıllarda eylem yapmış ve Cumhuriyet savcılığına da suç duyurusunda bulunmuşlardı. Yapılan suç duyurusu sonrası başlatılan soruşturma kapsamında yaklaşık 600’e yakın vatandaşı ev vaadiyle dolandırdığı öne sürülen Ali K., Mehmet D., ve Ömer D., polisin operasyonuyla yakalandı. Emniyette işlemleri tamamlanan ve Adliyeye sevk edilen 3 kişinin yargılanması Ağır Ceza Mahkemesinde 3 gündür devam ederken, şüpheli şahıslar duruşmanın ikinci gününde nitelikle dolandırıcılık suçundan tutuklandı.

Öte yandan dolandırılan birçok kişinin halen adliyeye gelerek şikâyette bulunduğu öğrenildi.

PEŞİNAT VEREREK TOPRAKTAN YAZILMIŞLARDI

2017 yılında inşaat firmasına ev almak için topraktan yazılan ve verilen süre içerisinde evleri teslim edilmeyen bir grup mağdur, seslerini duyurmak için basın açıklaması yapmışlardı. Yapılan basın açıklaması sonrası mağdur vatandaşların sayısının giderek arttığı gözlenmiş ve mağdurlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan destek istemişti.

25-30 ÜYEYE AYNI DAİREYİ SATTILAR

O yıllarda mağdurlar tarafından kentte yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verilmişti: “İnşaat firması yaklaşık 25-30 üyeye aynı adresli, aynı daireyi satmıştır. Devletin bunlara vermiş olduğu müteahhit kimliğini kullanarak kanunsuz, usulsüz, izinsiz iş yaptıkları ve yüzlerce üyeyi dolandırdıkları ispatlı ve delillidir. İnşaat yetkililerinin söylemiş olduğu, Royal Park, Döndüoğlu, ve benzeri hayali isimlerle üyelere sundukları projeler için gerekli yasal izinlerin alınmadığı sorumlu belediyelerce tarafımıza resmi yazı ile bildirilmiştir. Hatta gösterdikleri arsaların arsa sahipleri ile anlaşma yapmadan da para topladıkları ispatlı ve delillidir.”

Mağdur vatandaşlar, bu açıklamaları sonrası Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek şikayette bulunmuşlardı. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadesi alınan müteahhitler ise o dönemde serbest bırakılmıştı.

İNŞAAT FİRMASI AÇIKLAMA YAPMIŞTI

2019 yılı Ağustos ayı itibarıyla 1 yıl süreyle konkordato ilan edildiğini açıklayan şirket, bahse konu tarihten sonra şirket üzerinde işlem yapma yetkilerinin kısıtlandığını belirtmişti.  Yapılan açıklama da,  “Ülkemizde yaşanan 15 Temmuz menfur darbe girişimi sonrasında, her sektörde olduğu gibi ,inşaat sektöründe de Türkiye genelinde yaşanan daralma sebebi ile birçok inşaat firması iflas etmiş ve işleri yarım kalmıştır. Bu süreçte artan malzeme fiyatları, ekonomik daralma ve dedikodular karşısında şirketimiz de faaliyetlerine devam etmekte zorlandığından 2019 yılı Ağustos ayı itibarıyla 1 yıl süreyle konkordato ilan etmiştir.Konkordato ilan edildiği tarihten itibaren şirketimizin mal varlıkları üzerinde işlem yapma yetkisi kısıtlanmış olup, üç aylık sürenin dolmasının akabinde şirketimiz imtiyazlı alacaklılar (Bankalar ve Resmi Kurumlar) toplantısı yapmış, 11.12.2019 tarihinde yapılan toplantıda yasanın istediği yeterli çoğunluk sağlanamadığı için toplantı konkordato komiserleri ve toplantıya katılan diğer kurumlar tarafından ileri bir tarihe ertelenmiştir. İmtiyazlı alacaklılar toplantısı tamamlandıktan sonra Sayın Müşterilerimizle de toplantı yapılarak şirketimizin çözüm projeleri ( şirkete ait gayrimenkuller ve dairelerin dağılımı ) hakkında bilgi verilecektir.”

TÜM MÜŞTERİLERİN ALACAKLARI KORUMA ALTINDA

 Şirketimizin kendi bünyesi dışındaki hiçbir kişi veya kuruluşla maddi veya manevi bağı bulunmamaktadır. Şirketimize ve şirket ortaklarına ait bütün mal varlıkları üzerinde konkordato sebebiyle tedbir bulunmaktadır. Dolayısıyla tüm müşterilerimizin alacakları koruma altındadır. Bu hususun aksi yönündeki sosyal medyada yapılan haberlerin hiçbirisi gerçeği yansıtmamaktadır. Bu asılsız haberleri yayan kişiler şirketin iflasından menfaat sağlayacak şirketimizin alacaklı olduğu şahısların güdümündedir. Konkordato komiserlerinin ve Sayın Mahkemenin denetiminde yürütülen bu sürece, bu günlerde bir kısım kişi veya kişilerin yeniden basın yoluyla duyumlara dayalı haber yaptırılması bunu doğrulamaktadır. Aksi takdirde alacakları ve borçları yargıya intikal etmiş, konkordato marifetiyle kendisini ve alacaklılarını korumaya almış iyi niyetini göstermek için çabalayan bir şirketin aleyhine yapılan ve sürekli tekrarlanan haberlerin hiçbir anlamı ve doğruluğu olmayıp ,sürece katkı sağlamak yerine ne yazık ki zarar vermektedir.Bu aşamada değerli müşterilerimizden sabırla süreci takip etmelerini, süreç içerisinde üçüncü kişilerden aldıkları duyumlara-dedikodulara değil yalnızca şirketimiz tarafından ulaştırılacak bilgilere itibar etmelerini ve şirketin iflasına neden olabilecek olumsuzluklardan kaçınmalarını, şirketimizin mevcut ve üzerinde tedbir bulunan mal varlıklarının tüm borçlarını ödemeye yeter miktarda olduğunu, bu sebeple şirketimizin tüm müşterilerinin haklarını sonuna kadar teslim edeceğinden kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini, kamuoyuna saygıyla duyururuz”  denilmişti.

Firmanın, “Bizim mal varlığımız borçlarımızı karşılamaya yeterlidir” demesine karşın gelinen süre zarfında mağdurlara herhangi bir alacaklarına karşılık ödeme yapmadığı ve şikayet dilekçelerinin had safhaya ulaştığı gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığı bir kez daha harekete geçti. Yakalanarak gözaltına alınan 3 kişi yargılandığı Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklandı.

Öte yandan, online şikayet platformu şikayetvar.com üzerinden firmayla alakalı birçok şikayetin olduğu görüldü.

Editör: Mahmut Beyaz