Kahramanmaraş’ta insanlar kiralık ev bulmak konusunda zorlanıyor, bulsalar dahi kira fiyatlarının çok fazla olduğundan şikâyet ediyorlar. Piyasanın neden böyle olduğunu gazetemize değerlendiren Yurdusev Danışmanlık sahibi Gayrimenkul Danışmanı Ali Yurdusev, ileriki dönem piyasasıyla ilgili de tahminlerde bulundu. Yurdusev; “Hayatta her şeyin fiyatının arttığının farkındayız. Genellikle 10 yılda bir olan bu enflasyon artışları tabii ki halkı mağdur ediyor. Genellikle 2. ev sahibi olan insanlarımız kendi gayrimenkullerini 300 bin TL’ye satın aldıktan sonra şu anda yeni devirde 1 milyon olduğu için 3 bin TL’ye kiraya vermek istemiyor. Ne yapıyor? Dairesini satıyor. Sattıktan sonra 1 milyonu altın hesabı, dolar hesabı, mevduat hesabına koyarak oradan yüksek gelirler elde ediyor. Bu gelirleri elde ettiği için kiracı kiralık ev bulma konusunda çok sıkıntı yaşıyor. Bulmaları bayağı bir zor” ifadelerini kullandı.

PİYASANIN İLERİDE NASIL OLACAĞINA DEVLETİMİZ İZİN VERECEK

Yurdusev, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Tabii ki piyasanın ileride nasıl olacağına devletimiz izin verecek. Şu anda devletimizin muslukların çoğunu kesti. Devlet bankalarındaki yüzde 80 oranını yüzde 60’a çekti. Bu da ne demektir? Örnek veriyorum: Bir vatandaşımızın 300 bin TL parası varken 1 milyon kredi çekebiliyordu ama şu anda devlet muslukların önünü kestiği için artık 300 bin TL’si olan ev almasın 500 bin TL’si olan ev alsın yüzde 60’ını da kredi olarak çeksin, bu şekilde alsın ama şu anda ona da orta gelirli halkımızın alması biraz çok zor. Halkımız faizlerin de Ziraat Bankasında 1,29 olmasından dolayı yüksek geldiği için alamıyor. Devlet bazı şeylerde krediyi olumlu şekilde sağladığı takdirde halk alabilecek ama bunun döngüsü de var. Devlet kredileri indirdiği zaman vatandaşımız da kredi indi diyerek evin üzerine fahiş fiyatlar yüklüyor. Nasıl olacağını ben bile tecrübe edemiyorum.    

EV HAZIR OLANA KADAR EVİ OLMAYAN VATANDAŞLAR ORAYI TAKİP EDEREK ARTIK BİR EV SAHİBİ OLABİLİR

Devletimizin açıkladığı bir konu daha var: Belediyeler hazine arazilerini imara açacak, imara açıldıktan ve ev yapma taahhüdü verdikten sonra oradaki arsalarda projeli, imarlı satış olacak. Vatandaşlarımıza onları beklemelerini tavsiye ederim. TOKİ’de 120 ay olan vade 180 aya çıktı. 180 ay ödeme kolaylığı olduğu için önden de yüzde 10 peşinat istiyorlar. Ev hazır olana kadar evi olmayan vatandaşlar orayı takip ederek artık bir ev sahibi olabilir.”

45 GÜNDEN BU YANA HİÇ İŞ YAPAMIYORUZ

Bu arada Yurdusev, insanların alım gücünün olmamasından dolayı işlerindeki durgunluğa da dikkat çekerek, “Hemen hemen 45 iş günü içerisinde şu anda telefonlarıma bile arama gelmiyor. Çünkü insanların alım gücü yok. Enflasyonda artış olduğu için şu anda hiç ticaret olmuyor. Şu anda 45 günden bu yana hiç iş yapamıyoruz” diye konuştu.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz