Endeksa.com isimli internet sitesinin verilerine göre, Kahramanmaraş’ta 4 ayda konut fiyatları metrekare başına yüzde 33 artış gösterdi. Bu artış son bir yıllık süreçte ise yüzde 100’den fazla oldu. 2021 yılındaki Haziran ayı konut metrekare fiyatı 2 bin 607 TL olurken, bu yıl bu rakam 6 bin 416 TL oldu. Bu yılın ilk 6 aylık sürecinde ise yüzde 58’lik artış oldu. 2022 yılının başında Kahramanmaraş’ta konut metrekare fiyatı 4 bin 38 TL idi.

EN PAHALI İLÇELER ONİKİŞUBAT VE PAZARCIK

Kahramanmaraş’ta 11 ilçe değerlendirildiğinde 2022 yılının ilk 6 aylık sürecinde metrekare başına düşen konut fiyatında en pahalı ilçeler Onikişubat ve Pazarcık oldu. Onikişubat İlçe genelinde konut fiyatları metrekare başına 6 bin 909 TL olurken, Pazarcık’ta bu rakam 5 bin 201 TL oldu. Bu ilçeleri  metrekare başına 5 bin 121 TL ile Türkoğlu takip etti. Dulkadiroğlu İlçesi’nde konut fiyatları metrekare başına 4 bin 772 TL oldu. Elbistan’da konut fiyatları metrekare başına 4 bin 841 TL, Göksun’da 4 bin 966 TL, Andırın’da 4 bin 343 TL, Afşin’de 4 bin 13 TL oldu.  Sitede Çağlayancerit, Ekinözü ve Nurhak ile ilgili bu veriler bulunmuyor. Yıllık ortalamalara bakıldığında Haziran 2022 sonu itibarıyla konut için Kahramanmaraş ilinde en fazla değer kazanan ilçeler sırasıyla Onikişubat, Göksun, Elbistan, Pazarcık, Türkoğlu oldu.

EN PAHALI MAHALLELER

Kahramanmaraş’ın en pahalı ilçesi olan Onikişubat’ta en pahalı mahalleler Cumhuriyet, Gedemen,  İstiklal ve Binevler Mahalleleri oldu. Cumhuriyet Mahallesi’nde metrekare başına düşen fiyat 8 bin 377 TL olurken, Gedemen Mahallesi’nde 8 bin 217 TL’ye yükseldi. İstiklal Mahallesi’nde metrekare başına düşen fiyat 8 bin 107 TL olurken, Binevler Mahallesi’nde ise 7 bin 878 TL oldu. Onikişubat’ta en fazla değer kazanan mahalleler sırasıyla Binevler, Gedemen, Üngüt, Yirmikigün ve Yamaçtepe Mahalleleri oldu.  Son bir yılda en fazla düşüş gösteren mahalleler ise Yörükselim, Hacı Bayram Veli, Şazi Bey, Hayrullah ve Osman Gazi Mahalleleri oldu. İlçedeki konut fiyatlarında en ucuz mahalle ise metrekare başına 2 bin 951 TL ile Şehit Evliya Mahallesi oldu. Kentsel dönüşüm yapılarak yıkılması beklenen Yusuflar Mahallesi ise değerlendirilmeye alınmadı. İlçenin kırsal kesiminde yer almasına rağmen turizm bölgesi olduğu için rağbet gören Ilıca Mahallesi ise Haziran ayı sonu itibariyle konut fiyatı metrekare başına 4 bin 78 TL oldu.

DULKADİROĞLU’NDA EN PAHALILAR EGEMENLİK VE MEHMET AKİF MAHALLELERİ

Dulkadiroğlu ilçesinde Haziran 2022 sonu itibarıyla son bir yıl içerisinde satılık konutların fiyatları  yüzde 118.91 arttı. Dulkadiroğlu İlçesi’nde Egemenlik Mahallesi 6 bin 55 TL en pahalı ilçe olurken, Mehmet Akif Mahallesi 5 bin 890 TL ile metrekare başına düşen fiyatta Egemenlik Mahallesi’ni takip etti. Son bir yılda Dulkadiroğlu’nda en fazla değer kazanan mahalleler sırasıyla Sütçü İmam, Menderes, Mehmet Akif, Egemenlik, Bahçelievler Mahalleleri olurken, değeri en az artan mahalleler ise Divanlı, Namık Kemal, Fevzi Paşa, Duraklı ve Pınarbaşı oldu. Dulkadiroğlu İlçesi’nde değeri en az mahalleler ise Divanlı ve Namık Kemal olurken, Dulkadiroğlu, Bağlarbaşı, Sakarya, Şeyh Şamil, Senem Ayşe, Kurtuluş, Ekmekçi, Turan, ve Yeşiltepe Mahallesi değerlendirilmeye alınmadı. Verilerde Divanlı Mahallesi’nin konut metrekare değeri bin 965 TL olurken, Namık Kemal Mahallesi’nin konut metrekare değeri 2 bin 848 TL oldu.

FİYATLAR TALEBİ AZALTMIYOR

Uzmanlar ise Kahramanmaraş’taki bu sert yükselişe rağmen konut satışlarına olan talebin azalmadığını belirtti. Fiyat artışının en büyük sebeplerinden birisinin konut stokunun az olmasından dolayı olduğunu ifade eden Uzmanlar, konuta olan talebin asla azalmadığını vurguladı. Uzmanlar, “Kahramanmaraş’ta emlak piyasasında büyük artış yaşandı. Bu artışların başlangıcı olarak pandeminin başladığı 2020 yılını sayabiliriz. Özellikle lojistik sektörünün aldığı darbe ve genel olarak üretimin azalması inşaat sektörüne de yansıdı. Bunun yanı sıra dövizdeki artış özellikle çimento ve demirin fiyatını artırdı. Bu da özellikle yeni yapılan evlerin fiyatlarını uçurdu. Hali hazırda olan evlerde de buna bağlı olarak fiyat artışı oldu. Normal şartlarda bir malın fiyatı arttığında talep azalır. Ancak Kahramanmaraş’ta gayrimenkul piyasasında böyle bir şeyin olduğunu söyleyemem. Fiyatlar ne kadar artarsa artsın, talep azalmıyor. Aksine artıyor. Fiyat artışının bir diğer sebebi ise konut stokunun gittikçe azalmasından dolayıdır. Yeni yapılan inşaatlarında maliyeti yüksek olunca ev almak isteyenler zorluk çekiyor. Tüm bu sebeplerden ötürü kiralık ev fiyatları da uçuyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Mahmut Beyaz