İstanbul Yenikapı Miting Alanı’nda düzenlenen ve Kahramanmaraş’ı adeta İstanbul’a taşıyacak olan Kahramanmaraş Tanıtım Günleri’nin açılış törenine, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, AK Parti Gurup Başkan Vekili Mahir Ünal, TBMM Başkan Vekili Celal Adan, TBMM İç İşleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, Milletvekilleri Mehmet Cihat Sezal, Habibe Öçal, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel, İlçe Belediye Başkanları, Maraşder Yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta konuşma yapan AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Kahramanmaraş’ı tanmanın irfan ve geleneğimizi tanımak olduğunu söyledi.

KAHRAMANMARAŞ’I TANIMAK İRFAN GELENEĞİMİZİ TANIMAKTIR

İstanbul’da yaşayan Kahramanmaraşlıları yılda bir kere Kahramanmaraş’a vizyon katmak için gelmelerini isteyen Ünal, “Kahramanmaraş sözle ilgili ustalığın olduğu bir şehir olduğu için Kahramanmaraş’ı anlatmakta tanıtmakta zor. Yakın zamanda hayatını kaybeden Mevlana İdris Zengin kardeşimi de buradan rahmetle anıyorum. Şehirlerin ruhları vardır, şehirlerin ruhlarını o şehrin yaşanmışlıkları oluşturur ve bu ruh o şehirde yaşayanların karakterini oluşturur. Ne yaparsanız Kahramanmaraşlının tabiatını, meşrebini, aidiyetini değiştiremezsiniz. 12 Şubat ruhuyla 15 Temmuz ruhu kardeştir. Sütçü İmam ile Ömer Halis Demir aynı ruhun, aynı inancın, aynı inancın, aynı imanın, aynı aidiyetin, aynı kavganın ruh ikizidir. İnsanın ihtiyaç duyduğu en değerli his, aidiyet hissidir, nereye ait olduğunuzdur. Dünya hızla tekilleşirken aidiyet hissi kayboluyor. Aidiyetlerimizi kaybetmemiz aslında özgürlüklerimizi, inançlarımızı ve kimliğimizi kaybetmememiz anlamına gelir. Bu yüzden insan nereye ait olduğunu bilmeli. İnsan ailesine, sevdiklerine ait olduğunu bilmeli, insan şehrine, ülkesine ve vatanına ait olduğu bilmeli. İnsan bu aidiyetini sevgisi, muhabbeti ve kim olduğunu inşa eden büyük kutsalı üzerinden bilmeli. Bir insanın kutsalı yoksa hiçbir şeyi yoktur. Bizi insan yapan bizim kutsal değerlerimizdir. Bizleri insan yapan bu değerlerdir. Kahramanmaraş bu iyiliğin diğerkâmlığın, paylaşmanın yardımlaşmanın komşuluğun adeta kalbi niteliğindedir.  Kahramanmaraş’ta çocuğunuz güvenle sokağa salabilirsiniz çünkü sokaktaki bakkal amcası, o çocuğun babası kadar o çocuğu korur. Bu topraklar irfan geleneğimizin yaşatıldığı topraklardır. Kahramanmaraş’ı tanımak İrfan geleneğimizi tanımaktır. Kahramanmaraş’ı tanımak ve anlamak çok kıymetlidir. İstanbul’da yaşayan Kahramanmaraşlılar yılda en az bir kez gelmelidir ve Kahramanmaraş’ın gelişimine vizyonlarıyla katkı sunmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ KÜLTÜRÜNÜ YENİ NESLE AKTARMAK ZORUNDAYIZ

Kahramanmaraş Kültürünü yeni nesillere aktarmak zorunda olduklarını kaydeden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “İstanbul, en fazla hemşehrimizin yaşadığı şehirdir. Biz Kahramanmaraş’ın kültürünü yeni nesle aktarmak zorundayız. Bu tanıtım günlerini her yıl geleneksel halde düzenlemeyi düşünüyorduk. Fakat bildiğiniz gibi pandemi bütün Dünya’yı etkilediği gibi bizleri de etkiledi. Bu etkinliği 3 yıl gerçekleştiremedik. Hamd olsun bugün güzel bir organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. Kahramanmaraş’ı yalnızca ülkemizde değil, Dünya’nın her bir yanında tanıtım için gayret ediyoruz. Şehrimizin protokolü de Kahramanmaraş’ı uluslararası arenaya taşımak için yoğun bir çaba sarf ediyor. Geçen yıl başlattığımız UNESCO’ya yolculuğumuzu yedek listede kalsakta iddiamızı devam ettiriyoruz. Çünkü var olan potansiyelimizi sadece tescil etmek için uğraşıyoruz. İnşallah 2 yıldır sürdürdüğümüz Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günlerimizi, giderek Dünya’nın her tarafına duyurmak istiyoruz. Kahramanmaraş diyince akla ilk gelen dondurmadır. Bu değerimizi uluslararası arenada daha büyük pay sahibi yapmak için, Uluslararası Dondurma Festivali’mizin çalışmaları devam ediyor. İnşallah bu sene Kahramanmaraş’ımıza yakışır Uluslararası Dondurma Festivali’mizi yaparak bu alandaki iddiamızı devam ettireceğiz. Kahramanmaraş kendi kendine yeten bir şehirdir. Son derece özelliği olan bir şehirdir. Takı tasarımının 2. şehridir. Mutfak eşyasının birinci şehridir. Tekstilde önemli bir yere sahiptir. Birçok alanda ticaretimiz ve sanayimiz gelişerek devam ediyor” şeklinde konuştu.

BÜTÜN İSTANBULLULARI BURAYA DAVET EDİYORUM

Güngör, “Bugün bu tanıtımı sadece İstanbul’daki hemşehrilerimize yapmıyoruz. Bütün İstanbullu hemşehrilerimize Kahramanmaraş’ı tanımaya buraya davet ediyorum. Hiçbir şey bizzat mekanındaki kadar olmaz. Türkiye’deki ve Dünya’daki herkesi en az yılda bir kere Kahramanmaraş’ı görmeye, Kahramanmaraş’ın gastronomisini tatmaya davet ediyorum. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ TÜRKİYE’NİN ÇİMENTOSUDUR

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Celal Adan ise, “Allah bir diyen, ülkemiz bölünmez diyen Milliyetçi Hareket Partimizin çok değerli genel başkanı Sayın Devlet Bahçeli Bey’in her birinize ayrı ayrı sevgilerini saygılarını hürmetlerini getirdim değerli Maraşlılar. Kendileriyle beraber olmaktan onur duyduğum Kahramanmaraş Milletvekilleri her birisi ayrı ayrı konuşmalarında derinlik ve vizyon taşıdıklarına şahitlik yaptım. Geçenlerde rahmete kavuşan Sayın İmran Kılıç, o gün bir kitapçık geldi bir dakikada bir kitap olmuş, ne muhteşem bir şey. Bunu mecliste de ifade etmekten onur duydum. Onun bir dakikası bazen bir saat konuşanlardan daha verimliydi, yetişmiş derinliği olmasa bir dakikası önemli olmazdı. Hepinizi dinledim dinleyince neye vardım, ben bir gazete çıkarmış olsam Maraş’la ilgili bir başlık atmış olsam ne atarız diye düşündüm; Kahramanmaraş gerçekten Türkiye’nin çimentosudur. Ben nerede bir Kahramanmaraşlı gördüysem orda ezanı hür, bayrağı hür Türkiye gördüm. Tam 50 senedir buna şahidim” diye konuştu.

EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Kahramanmaraş Dernekler Federasyonu Başkanı Uğur Yinanç ise, “Federasyonumuzun girişimleri ile İstabul Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Memleket Günleri Kapsamı’nda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, Mahir Ünal Bakanı’mızın destekleriyle, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliğiyle Kahramanmaraşlı firmalarımızın katılımıyla İstanbul Yenikapı’da Kahramanmaraş Tanıtım Günleri’nin gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kahramanmaraş’ı acısıyla, tatlısıyla, tarihiyle, kültürüyle yaşamak için tüm İstanbullu hemşerilerimizi ve komşularımızı 3 gün boyunca bu stantlara bekliyorum. Bu vesileyle tekrar emeği geçen Kahramanmaraş’a gönül vermiş insanlara teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” dedi.

KAHRAMANMARAŞ KADİM MEDENİYETLER ŞEHRİDİR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu adına Sivil Toplum Kuruluşlarından sorumlu başkan danışmanı Hasan Akkuş ise, “Kahramanmaraş kadim medeniyetler şehridir. Anadolu’daki ilk İslam şehri. Büyük Selçuklu Devleti’nin Anadolu’da ilk fethettiği şehir. Hepsinden öte Kahraman şehir. İşte orada Sütçü İmamları, Vezir Hocaları, Ali Sezai Efendi’yi, Avukat Mehmet Ali Bey’i, Rıdvan Hocayı, Doktor Mustafa’yı, Aslanbey’i, Senem Ayşe Hanım’ı ve davulcu Abdal Halil Ağa’yı anmadan geçemem. O Abdal Halil ki; Fransız komutanını karşılamak için teklif ettikleri paraya hayır diyebilmiştir. Bu vesileyle tüm katılımcıları ve protokolü sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Güzellikler şehri Kahramanmaraş’ı İstanbul’da yaşatmak bir görevdir. Sadece Kahramanmaraşlılar değil, İstanbul’da yaşayan tüm insanlar davetlidir. Kahramanmaraş Günleri’nin tüm İstanbul’a hayırlı olmasını dilerken, Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun selam ve saygılarını iletiyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Mahmut Beyaz