Kahramanmaraş’ta ekmeğe yapılan zam tartışmalara neden olurken, Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş ise, bu zammın kaçınılmaz olduğunu ve 81 il içerisinden en geç zam yapan şehrin Kahramanmaraş olduğunu belirtti. Maliyetlerin artarak devam etmesi durumunda ekmeğe yeni zamlarında geleceğini ifade eden Güneş, devlet büyüklerinden fırıncılara destek beklediklerini dile getirdi.

FIRINCILAR GEÇİMİNİ SAĞLAYABİLMEK İÇİN PİYASAYA AYAK UYDURMAK ZORUNDA

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Güneş, fırıncıların geçimlerini sağlayabilmek için piyasaya ayak uydurmak zorunda olduğunu ifade etti. Güneş, “Malum Türkiye genelinde ekonomi biraz farklılaştı. 81 vilayetin hepsi de bu zammı yaptı. Fiyat tarifesinde değişiklik yapmayan bir biz kalmıştık. Bayramdan önce bu kararı almıştık ama bayramdan sonra zammı hayata geçirdik. Bu da çok kaçınılmaz bir şeydi. Biz fiyatta oynamak istemiyoruz. Malum maliyetlerimiz hiç yerinde durmuyor. Doğalgaz, elektrik, un fiyatları, işçi maliyetleri her şey arttı. Şimdi ki fiyatta bizim maliyetleri kurtaracak bir fiyat değil ama idare etmeye çalışıyoruz. Şartlar bu şekilde devam edersek, önümüzdeki günlerde yine zam olacak. Fırıncı, dengeyi sağlayabilmek için, piyasaya ayak uydurabilmek için, geçimini sağlayabilmek için mutlaka piyasaya ayak uydurmak zorunda” diye konuştu.

DEVLET BÜYÜKLERİMİZDEN DESTEK BEKLİYORUZ

Fırıncıların çok zor şartlar altında çalıştıklarını kaydeden Güneş, maliyetlerde yüzde 100’ün üzerinde artış olduğunu söyledi. Devlet büyüklerinden destek isteyen Güneş, “Fırıncılar bu fiyatlardan tabi ki memnun değiller. Maliyetlerimizi hesap edecek olursak yüzde 100’leri buldu. Kendi iş yerime gelen Şubat ayında doğalgaz faturası 41 bin TL, Haziran ayında gelen doğalgaz faturası 89 bin TL. Eski maliyetle, şimdiki maliyeti karşılaştırırsanız arada dünya kadar fark var. Bugün poşete bile güç yetmiyor. Zincir marketler poşete para alıyorlar. Biz poşete de para almıyoruz, öyle bir şansımız öyle bir lüksümüz yok. Bugün poşetin kilosu 35 TL. Bir tane ekmekte alınsa poşete koyup veriyoruz. Yakıt, işçilik, poşet, un bunlar aldı başını gitti. Gelen zam, bizim maliyetlere gelen zamların yarısı bile değil. Ekmeğe fiyat farkı yaptığınız zaman Türkiye’de yer yerinden oynuyor. Yaptığımız fiyat bizim maliyetlerin yarısı bile değil. Fırıncının karı şu anda yok. Ayakta durup, üretimini devam ettirebilirse ne mutlu kendisine. Fırıncılar kredilerle yaşıyor. Fırıncıyı bilmek için, fırıncıların içinde olmak lazım. Mesleğimiz zaten çok ağır bir meslek. Gecemiz yok, gündüzümüz yok. Cenazemiz yok. Bizim fırınlarımızın anahtarları da yok. Gece-gündüz 24 saat açık. Allah korusun cenazemiz olsa bile fırınımız, iş yerimiz çalışıyor. Bugün başka meslek grubunun bir cenazesi olsa 3 gün dükkanı kapatıyor. Tatil yapma şansımız yok. Diğer esnaflar kadar bizimde sorunlarımız var. Deprem olsa çalışırız. Afet olsa çalışırız. Pandemi döneminde herkes durdu, fırınlarımız durmadı. Tüm vatandaşlarımızın kapılarına kadar ekmek poşetleyip götürdük. Bu kadar ağır ve zahmetli meslek yapıyoruz. Devlet büyüklerimizden bir destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN BUĞDAY VE TAHIL SIKINTISI ÇEKTİĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM

Güneş, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Geçmiş yıllara göre buğday rekoltemiz baya düşük gidiyordu. Biz tarım ülkesiyiz, tahıl ülkesiyiz, birçok ülkeye de ihracatlarımız var. Bu yıl rekoltemizin yüksek olduğu, buğday üretimimizin fazla olduğu söyleniyor. Tabi ihracatımız var, bunun yanında ithal getirilen tahıllar var. Devletin ithalat yaptığı kadar ihracat yapma zorunluluğu var. Rusya-Ukrayna Savaşı dünyayı bir çıkmaza soktu. Sağ olsun, Cumhurbaşkanımız bu ülkelerle arasını iyi tutuyor. Türkiye’nin buğday veya tahıl sıkıntısı çektiğini zannetmiyorum. Geçenlerde Toprak Mahsülleri Ofisi’ndeki müdürlerimizle de görüştüm. Buğday sorunumuzun olmadığını söylüyorlar. Buğday sorunu yok ama bugün fiyat daha yüksek. Devletimiz un konusunda değirmencilere destek yaptı. Fabrikalara destek yaptı. Fabrikalara yapılan destek, fırıncılara da yapılsa daha uygun olur diye düşünüyorum.”

Haber: Didem Kayabaş

Editör: Mahmut Beyaz