Üst üste yaşanan depremler dolayısıyla büyük bir panik havasının hâkim olduğu Kahramanmaraş’ta sarsıntılar hala devam ediyor. Bu bağlamda yaşanan depremlere sessiz kalmayan İyi Parti Kahramanmaraş İl Teşkilatı, konuyla ilgili Milli İrade Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplantıda partisi adına konuşan İyi Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Çabukel, Kahramanmaraş’ın depreme hazır olmadığını vurguladı. Bu anlamda yetkililere seslenerek harekete geçilmesini isteyen Çabukel, “Bakın artık deprem kapımızda değil, deprem tam ayaklarımızın altında. Bir an önce Kahramanmaraş’ta imar olarak kentsel dönüşüme ihtiyaç var” ifadelerini kullandı. Kahramanmaraş’taki vatandaşların deprem olduğunda ne yapacağı hususunda bilgisiz durumda olduğuna da dikkat çeken Ahmet Çabukel, Kahramanmaraş’ı yönetenlere şu şekilde teklif sundu: “Hep beraber olup birkaç defa eş zamanlı olarak Kahramanmaraş’ta toplanma alanlarına koşabileceğimiz, gidebileceğimiz antrenmanlar yapmak zorundayız. Çünkü koşarak gitmek zorundayız, dakika saniye bizim için çok önemli.”

BAKIN ARTIK DEPREM KAPIMIZDA DEĞİL, DEPREM TAM AYAKLARIMIZIN ALTINDA

Çabukel, konuşmasında şunları söyledi: “Depremi her gün yaşıyoruz. Her gün hissediyoruz. Her gün daha da korkmaya başladık. Her gün Kahramanmaraşlılar olarak daha da paniklemeye başladık. Bu paniğin karşısında ne yapacağımızı, nasıl bir yol izleyeceğimizi, maalesef bilmiyoruz. Kıymetli yöneticilere buradan sesleniyoruz: Bakın artık deprem kapımızda değil, deprem tam ayaklarımızın altında. Doğu Anadolu Fay hattı ve Kahramanmaraş’ta 2011 yılında keşfedilen iki fay hattı üzerinden iki büyük deprem bekleniyor. Bunu uzmanlar her platformda açık açık söylüyor. Uzmanlar; ‘İki tane büyük fay hattı var. Kahramanmaraş’ta 500 yıldır-600 yıldır bu iki fay hattında deprem olmadı, çok fazla enerji birikti. Bu nedenle 7 şiddetinin üstünde bir deprem bekliyoruz’ diyorlar. Biz de buna istinaden bilim adamlarının söylemiş olduğunu Valimiz başta olmak üzere Kahramanmaraş’ın Büyükşehir Belediye Başkanına, kıymetli belediyelerimize, AFAD Bölge Müdürlüğümüze, AFAD çalışanlarımıza ve Kahramanmaraş’ın alt yapısından sorumlu her kimse onlara, her bir Sivil Toplum Kuruluşuna, her bir siyasi parti mensuplarına buradan sesleniyoruz: Kahramanmaraşlı depreme hazır değil, Kahramanmaraşlı olarak bizler depreme hazır değiliz.

KAHRAMANMARAŞ’IN RİSK ANALİZ PLANI VAR MI, VARSA BUNU KİMLER BİLİYOR?

Daha geçen yıl 5.5 şiddetinde Elazığ depremini yaşadık ve biz o depremde Kahramanmaraş olarak hep beraber aynı anda araçlarımızla sokağa indik. Hiç kimse bir adım ilerleyemedi. Herkes evinin önünde durmak zorunda kaldı. Yanımızdaki koca koca binaların yanında mahsur kaldık. Biz buradan yetkililere sesleniyoruz: Kahramanmaraş’ın bir risk analiz planı var mı, varsa bunu kimler biliyor? Sadece Kahramanmaraş’ta 10-15 kişinin bilmesi yetmez, vatandaş bunu biliyor mu, vatandaş yani Kahramanmaraş’ta yaşayan bizler bir deprem olduğunda ne yapacağımız hususunda gerçekten çaresiz ve bilgisiz durumdayız. Yetkililerin bir an önce Kahramanmaraş’ta imar olarak kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Bir an önce özetle 1999 depreminden önce yapılan binaların tamamının güçlendirilmesi veya kentsel dönüşümle yeniden yapılması gerekmektedir.

DEPREM KONUSUNDA ANTRENMANLAR YAPMAK ZORUNDAYIZ

Kahramanmaraş’ın iç kesimlerinde merkez bölgelerinde toplanma alanları maalesef yok. 8 saatlik toplanma alanı serüveninden sonra asıl yapılması gereken şey: Deprem sonrası yaşam alan merkezleri! Nerededir, kim yapıyor, alt yapısı hazır mı, biz buna hazır mıyız, çadırları kimler kuracak, bize yemekleri kimler getirecek, tuvalet ihtiyacımızı nasıl gidereceğiz, suyumuzu nasıl içeceğiz, banyomuzu nasıl yapacağız. Kardeşlerimize, arkadaşlarımıza, dostlarımıza, insanlarımıza nasıl ulaşacağız, interneti kim sağlayacak, iletişimi nasıl sağlayacağız? Bütün bunlara ilişkin topyekûn bir çalışmaya ihtiyaç var. Maalesef bu çalışma yok. Kahramanmaraş’ı yönetenlere sesleniyorum artık: Hep beraber olup birkaç defa eş zamanlı olarak Kahramanmaraş’ta toplanma alanlarına koşabileceğimiz, gidebileceğimiz antrenmanlar yapmak zorundayız. Çünkü koşarak gitmek zorundayız, dakika saniye bizim için çok önemli.

İYİ PARTİ OLARAK HEPİMİZ İÇİN EN GÜZELİNİ YAPACAĞIZ

Bilim insanları; Kahramanmaraş AFAD Bölge Müdürlüğü, Necip Fazıl Şehir Hastanesi, şu anda yapılmaya çalışılan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, şu anda ihaleye çıkılan onkoloji hastanesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Hastanesi bunların tamamı depremle yerle bir olacağını söylüyor. Artık Kahramanmaraş’ı sahipsiz bırakmayın. Her bir vatandaşımıza sesleniyorum; İyi Parti olarak hepimiz için en güzelini yapacağız. Herkes her şeyden eşit derecede acil derecede faydalanacak. Bunu hep beraber başaracağız.”

Gerçekleştirilen basın açıklamasına, İYİ Parti Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Furkan Kamalak, İyi Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Çabukel, İl Başkan Yardımcıları, Onikişubat İlçe Başkanı Doğan Murat Kılıç, İyi Parti Milletvekili Adayı ve Onikişubat Belediye Başkan Adayı Mustafa Bastırmacı ile partililer katıldı.
 

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz