1876 yılında Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesindeki Hartlap Mahallesi’nden başlayan bıçakçılık mesleğini devam ettiren Çelik ailesi, Hartlap bıçağını önce Kahramanmaraş’a, sonra Türkiye’ye tanıtmaya başladı. Kaliteli ve sağlamlığıyla Türkiye’de bıçak alanında öncü olan Hartlap bıçaklarına rağbet, Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla arttı. Hartlap bıçağında marka olan Ökkeş Çelik Hartlap Bıçakları Satış Temsilcisi Ahmet Bıçak, Kurban Bayramı öncesi geçtiğimiz yıllara göre hareketliliğin az olduğunu belirtti. Ahmet Bıçak, “Kurban Bayramı öncesinde bıçak satışlarında yeni yeni hareketlenmeler başladı. Tabi ki geçmiş yıllara kıyasla şu anda işimiz zayıf ama Ökkeş Çelik markasından dolayı birazcık hareketlilik var. Satışlarımızda var diyebiliriz. Hem bıçak satımı hem de bıçak keskinletme işi istediğimiz şekilde olmasa da iyi bir şekilde devam ediyor” şeklinde konuştu.

BICAK KALİTEMİZİN ARKASINDAYIZ

Satış Temsilcisi Ahmet Bıçak, Kurban Bayramı öncesi bıçak alacak vatandaşlara tavsiyelerde bulunurken, 2017 yılında Hartlap bıçağının patentini aldıklarını ve bıçak çeşitliliğini her geçen arttırdıklarını dile getirdi. Bıçak, “Kurban Bayramı için bıçak alacak kişilere şunu tavsiye ediyorum, marka alsınlar, kaliteli bıçaklar alsınlar, bıçağın garantisini alsınlar, bıçağı alırken kaliteye ve markaya dikkat etsinler. Ökkeş Çelik Bıçakçılık olarak buradayız vatandaşlara hizmet etmek için hazırız bizler Kahramanmaraş’ın en kaliteli bıçak üreticisiyiz. Bizler Hartlap Bıçağının patentini aldık, coğrafi işaret belgesini de aldık. Biz de al sat olayı yok ürettiğimiz bıçakları satıyoruz üretiyoruz ve satıyoruz. Bıçaklarımızın kalitesi kendini belli edecektir, herhangi bir sorunda ise bıçaklarımızın arkasındayız ve garantisini veriyoruz. Beğenilmeyen bıçakları sorgusuz ve sualsiz şekilde iade alıyoruz ve parasını müşterimize iade ediyoruz. Bunu, aslında tüketicinin hakkı olduğu için değil, bıçaklarımıza güvendiğimiz için yapıyoruz. Ökkeş Çelik Bıçakları piyasaya dün çıkmadı, az önce de dediğim gibi, biz 6. kuşağız 1876'dan beri bu işi yapıyoruz. Kaliteli işimizi her geçen gün daha da kaliteli hale getirmek için çabalıyoruz ve getiriyoruz da bunun yanında bıçak çeşitlerimiz de her geçen gün arttırıyoruz. Hartlap bıçağı patentini ve coğrafi işaret tescilini 2017 yılında aldık. Coğrafi işaret tescilini Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Aldık’’ dedi.

HARTLAP BIÇAKLARINI BİZ TANITTIK!

Hartlap Mahallesinin ve Hartlap bıçaklarının çok geçmişten süregelen bir ünü olduğunu ve Ökkeş Çelik Bıçakçılığıyla tanındığını belirten Ahmet Bıçak, “Bıçakçılık konusunda Kahramanmaraş Hartlap çok eskilerden süregelen bir ünü var, bir kalitesi var ama bunu sadece Kahramanmaraşlılar biliyordu. Şimdi Hartlap bıçakları yeni yeni Kahramanmaraş dışında tanınmaya başladı. Önceden Hartlap bıçakları Kahramanmaraş'ta bile tanımıyordu ve bıçakçılığın merkezinin Hartlap olduğunu bilinmiyordu. Bizler Ökkeş Çelik Bıçakçılık olarak Hartlap Bıçaklarını önce Kahramanmaraş’a, sonra Kahramanmaraş dışında tanıtmaya başladık. Şu an amacımız Hartlap Bıçaklarını uluslararası arenaya taşımak ve oralarda tanıtmak. Bizim burada ve dışarıdan gelenler özellikle Hartlap Bıçaklarına rağbet gösteriyor. Hartlap Mahallesi bıçakçılığın merkezidir, Hartlap’ın bıçak merkezi olmasının en büyük etkeni de Ökkeş Çelik’tir. Maraş bıçağının kaliteli olmasının ve tanınmasının en büyük etkeni de Ökkeş çeliktir. En kaliteli bıçak Ökkeş Çelik bıçaklarındadır. Bizler yaklaşık 60 yıldır özel bıçaklar da üretiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

KESKİNLETME İŞİNİ PROFESYONELLERE YAPTIRIN!

Vatandaşlara Kurban Bayramı için bıçak keskinletme işini mahalle aralarındaki bıçak keskinletenlere değil, profesyonellere yaptırmalarını tavsiye eden Ahmet Bıçak, “Bir bıçak keskinletme makinesi almakla bir bile taşı almakla bu iş öğrenilmez. Bu işe bir insanın yıllarını vermesi gerekiyor, demirin tozunu yutması lazım ki bıçak keskinletme işini tam anlamıyla öğrensin. Mahalle aralarında bıçak keskinletme işi yapan kişilere fazla rağbet olmamalı. Mahalle arasındaki bıçak keskinletme işi yapan adamları Bayram ertesinde bulamıyorsunuz karşınızdaki muhatap gidiyor. Bu yüzden bile bu işi meslek edinmiş ve bu işi profesyonel insanlara yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Bıçak keskinletme işi kesinlikle profesyonel insanlara yani ustalara yaptırılması gerekiyor. Çünkü iyi olmazsa karşınıza bir muhatap bulamayabilirsiniz burada ise böyle bir durum söz konusu değil. Bıçak keskinletme işini bayrama yakın zamana bırakmamalarını bu işe çok daha öncesinden halletmelerini öneriyorum. Bizler Kahramanmaraşlılar olarak bir işi Son dakikaya bırakmayı severiz genel olarak böyle bir huyumuz vardır. Bıçak keskinletme işini bayramdan daha öncesinde yaptırılırsa bıçaklar yoğunluğa göre daha özverili şekilde keskinletebilir” diye konuştu.

SERİ ÜRETİME GEÇECEĞİZ

Bıçak, bu zamana kadar insan eliyle üretim yaptıklarını ve yeni fabrika ile seri üretime geçeceklerini dile getirdi. Satış Temsilcisi Bıçak, “Seri üretime geçeceğiz, odun ambarları civarına fabrika kuruyoruz. Bu fabrika tamamlandığında tam anlamıyla seri üretime geçmiş olacağız ve rahat bir şekilde uluslararası Arena’ya çıkabileceğiz. Bizler bu zamana kadar fuarlara katılamamamızın en büyük sebebi seri üretimimizin olmamasıydı bu sorunu da çözüyoruz. Bizler bu zamana kadar bıçaklarımızı makine ile değil insan eliyle ürettik, seri üretime geçtiğimiz takdirde birçok festivale ve birçok fuara katılacağız. Hartlap bıçağını Kahramanmaraş'ta özdeşleştirmeye çalışıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK EKSİĞİMİZ TANITIM

Kahramanmaraş’ın en büyük eksiğinin tanıtım olduğunu dile getiren Bıçak, “Kahramanmaraş sadece dondurma üzerinden tanınan bir şehir, Kahramanmaraş'ta sadece dondurma yok. Kahramanmaraş’ın kendine has biberi var, Bakır işlemeciliği var, ahşap işlemeciliği var, Hartlap Bıçakları var ama tanıtım yok. Kahramanmaraş’ın gün yüzüne çıkmamış birçok ürünü var, bunların tanıtımı yapılmıyor maalesef, bunun nedeni de yetinmektir. Günümüz dünyası küresel köy haline geldi artık yetinmek de kalınmayacağına herkes anladı. Bu zamana kadar tanıtım konusunda çok geride kaldık. Kahramanmaraş ismini neredeyse hiçbir yerde duyamıyoruz göremiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Haber: Ömer Harmankaya

Editör: Mahmut Beyaz