Her yıl Temmuz Ağustos ve Eylül aylarında memleket özlemini gidermek ve akrabalarıyla bir araya gelmek için Kahramanmaraş’a gelen gurbetçi vatandaşlar, kentte görünmeye başlandı. Yurt dışında kazandıkları parayı burada harcayarak kent ve ülke ekonomisine can veren gurbetçiler, geçmiş yıllardan bu yana sadece Kahramanmaraş’ın değil bölgenin en önemli ticaret merkezlerinden birisi olan Tarihi Kapalı Çarşı’sında bu günlerde işleri hareketlendirdi. İlerleyen günlerde işlerinin daha da açılacağından umutlu olan çarşı esnafının ziyaretçiler sayesinde yüzleri gülüyor. Ancak, gurbetçi vatandaşlar, kenti geçen yıla göre pahalı bulduklarını ifade ediyor.

BU YIL DA GELMEYE BAŞLADILAR

Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşısı’nda Baharatçılık yapan Kemal Semerci, gurbetçilerin gelişini şu şekilde değerlendirdi: “Her yıl Temmuz Ağustos ve Eylül aylarının gurbetçi vatandaşlarımız geliyor. Bu yıl da gelmeye başladılar. Orada okulların kapanması burada yoğunluk sağladı. Bu tabii ki işlerimize etki etti. Onların hala dönüş yolunda olmadıklarını düşündüğüm için şu anda alışverişleri rölantide yapılıyor. Yani kendi ihtiyaçlarını alacak şekilde ama 10-15 gün sonra tekrardan geldikleri yere dönerken alışverişlerini yapmaya çalışacaklar. Giderken Kahramanmaraş’a özgü olan kuruluklardan, salçalıklardan, sucuklardan, baharatlardan götürüp orada kışlık ihtiyaçlarını tamamlayacaklardır.”

TARİHİ KAPALI ÇARŞIDA ALIŞVERİŞ YAPMAYI ÇOK SEVİYORUZ

Norveç’ten gelen Sema Demiral ise şunları söyledi: “Norveç’ten geliyoruz. Tatil için buraya geldik. Aslen Adıyaman Gölbaşı’nda ailelerimiz, akrabalarımız Kahramanmaraş’ı da çok sevrdiğimiz için buraları çok beğendiğimiz için alışverişe geldik. 5 yıldır gelemiyorduk bunda pandeminin de etkisi vardı, çok şükür gelebildik. Hemen hemen her gün bir yerlere gitmeye çalışıyoruz, buranın tadını çıkarmaya çalışıyoruz. Burayı 5 yıl öncesine göre değerlendirecek olursak daha bir kalabalıklaştığını gördük. Bu yıl gurbetçi vatandaşlar bayağı var. Özellikle Tarihi Kapalı Çarşıda alışveriş yapmayı çok seviyoruz.”

3 HAFTA OLDU BURADAYIZ

Gurbetçi Musa Bağcı da Hollanda’dan geldiğini belirterek, “Kahramanmaraşlıyım, Hollanda’da yaşıyorum izine geldik. Burada ailemiz var, kardeşlerimiz var onları ziyarete geldik. 3 hafta oldu buradayız, Kahramanmaraş’ı geziyoruz. Memleketimizi güzel bulduk, sıcak, geçen yıla göre biraz pahalı geldi” dedi. 

HER YERİNİ ÖZLEDİM

Hollanda’dan gelen bir başka gurbetçi vatandaş Hilal Bağcı ise “Ben Adıyamanlıyım ama Kahramanmaraş kökenli sayılırım. Kahramanmaraş’ta okuduğum için şehrin her yeri bana güzel. Her yerini özledim. Tatil çok güzel geçiyor, toplamda 5 haftalığına geldik 3 haftası bitti son 2 haftamız kaldı. Şu anda Tarihi Kapalı Çarşıdan kurularımızı almaya geldik, salçalar, ekşiler, baharatlar aşağı yukarı her çeşidinden alıyoruz” diye konuştu.

ORADA KAZANDIĞIMIZ PARAYI BURADA HARCIYORUZ

Gurbetçi Alihan Baysulu: “11 Ay çalışıp memlekete de gelip dolaşıyorum. Orada kazandığımız parayı burada harcıyoruz. Vatan için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Burada çok gezecek yer var.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz