Kahramanmaraş Valiliği koordinasyonunda Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü sekretaryasında, Kamu Kurumları ve Sivil Toplum Kuruluşlarının paydaşlığı ile daha önce 2022-2025 yıllarını kapsayan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı hazırlanarak Kahramanmaraş’ta uygulamaya alınmıştı. Şimdi ise yine Kahramanmaraş Valiliği koordinasyonunda Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü sekretaryasında, Kamu Kurumları ve Sivil Toplum Kuruluşlarının paydaşlığı ile 2022-2024 yıllarını kapsayan “Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele” İl Eylem Planı hazırlandı. Hazırlanan eylem planlarının tanıtım toplantısı yapıldı. Kahramanmaraş Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda yapılan tanıtım toplantısına Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun’un eşi Sevilay Coşkun, Kahramanmaraş İl Nüfus Müdürü Sevgül Zengin, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ayşe Taşkıran,  AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Gül Çitil Okur, Kahramanmaraş’taki kadın odaklı sivil toplum örgütlerinin başkanları ve diğer ilgililer katıldı. Toplantı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Aslıhan Ceren’in ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı’ sunumuyla başladı. Ardından sunum için söz alan İl Müdür Yardımcısı Gözde Cerit, ‘Erken Yaşta Zorla Evlilikleri Önleme İl Eylem Planı’ hakkında sunum yaptı. Yapılan sunumlarda koruyucu ve önleyici hizmet sunumunun güçlendirilmesi, kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi ve zorla evliliklerle ilgili farkındalığın artırılması hedefleri aktarıldı.

“BU EYLEM PLANLARININ HAZIRLANMASINDA BİRÇOK KAMU KURUMUNUN KATKISI OLDU”

Tanıtım toplantısında yaptığı sunum sonrası bir açıklama yapan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür  Yardımcısı Gözde Cerit, eylem planlarını hazırlarken birçok kamu kurum ve kuruluşlarından yardım aldıklarını kaydetti. Cerit, “2022-2024 yıllarını kapsayan Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele İl Eylem Planı Valimiz Ömer Faruk Coşkun’un koordinasyonunda Emniyet Müdürlüğü, Sütçü İmam Üniversitesi, Jandarma Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi, İŞKUR, Kahramanmaraş Barosu, İlçe Kaymakamlıkları, İl Müftülüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü, İl Göç ve İdaresi Müdürlüğümüzün katkılarıyla hazırlandı.  Bu kapsamda 2022 – 2025 yıllarını kapsayan “Kahramanmaraş Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planımızda Aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede etkinliğin en üst noktaya çıkarılması amacıyla, şiddete neden olan ekonomik, sosyal, psikolojik, kültürel gibi risk artırıcı faktörlere karşı çalışmalar zaten yürütülmektedir” şeklinde konuştu.

STK’LARIMIZLA İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ

Bu konularda STK’lar ile iş birliğine hazır olduklarını ifade eden Cerit, “2022 – 2024 yıllarını kapsayan “Erken Yaşta ve Zorla Evlilikler Mücadele İl Eylem Planı”  bugün tanıtımı yapılarak yürürlüğe girmiştir. Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele için kurumsal iletişim kanallarımızı güçlendirmek,  bu mücadeleye erkeklerin katılımını sağlamak, eğitimin tüm kademelerine bu anlayışı yerleştirmek her en büyük hedeflerimiz arasındadır. Geleneklerimiz ve göreneklerimiz bizlere daima sevgi, saygı, sabır, hoşgörü öğütlemiş ve öğretmiştir. Toplumumuz bu değerlerini kaybetmemelidir. Eylem Planlarının yürütülmesi sürecinde, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları dâhil olmak üzere ilgili tüm tarafların katılımı, etkin çalışmaların yürütülmesine katkı sağlayacaktır. Sivil toplum kuruluşlarımızın tecrübelerine kulak vermeye, benzer şekilde sizlerin de bizlerden beklediği yardım ve destekleri hususunda iş birliğine hazır olduğumuzu samimiyetle ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KANUNU BİR AN ÖNCE YAPILMALIDIR

Programda STK’lar adına söz alan Kahraman Kadınlar Kooperatifi Başkanı Kibar Daşçı Özdemir ise, “Hane içi şiddet vakalarının arttığı; pandemi ve ekonomik sıkıntıların yarattığı olumsuzluklar, kadınlara şiddet olarak yansıyor. Kadın yoksulluğu ciddi boyutlarda giderek  derinleşiyor. Çocuk yaşta evlilikler sağlıksız aile yapılanmalarına sebep oluyor. Fiziksel  gelişimlerini tamamlamamış çocukların evliliğe zorlanmaması için anne ve  baba okulları açılmalıdır. Sağlıklı bir toplumun varlığı, sağlıklı bireyler geçer. Öfke kontrolü edile bilinir bir duygudur.  Namus insana özgü bir kavramdır. Cinsiyete göre değişmez. Son bir yılda Kahramanmaraş’ta 8 kadın öldürüldü. Bu konuda çeşitli bahaneler kabul edilemez.  Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Kanunu en etkin şekilde yapmalıdır.  Her kurum üstüne düşeni, sorumluluklar, yükümlülükleri yerine getirmelidir. Bize bu imkanı sağladığı için Valimize ve Aile, Sosyal Hizmetler İl Müdürümüze teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: Mahmut Beyaz