Milyonlarca emekli gözünü Temmuz ayında yapılacak olan enflasyon farkı zammına çevirdi. Bilindiği gibi 6 aylık enflasyon oranın belli olmasının ardından maaşlara yapılacak zam oranı da netleşmiş olacak. Mayıs ayı enflasyon rakamlarının netleşmesinin ardından 5 aylık enflasyon farkı belli olurken gözler Haziran ayı enflasyon oranına çevrildi. Haziran ayı enflasyonun belli olmasının ardından emeklilere yapılacak olan enflasyon farkı zammı da belli olacak. Enflasyon zammı ve Kurban Bayramı’nda ikramiye beklentisi hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan TÜED Kahramanmaraş Şube Başkanı Mehmet Nalbantbaşı, beklentilerinin yüzde 50 zam olduğunu, emeklinin yaşayabilmesi için en az yüzde 40-45 aralığında zam yapılması gerektiğini söyledi.

mehmet nalbantbaşı|| Türkiye Emekliler Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı

EKONOMİYİ AYAKTA TUTAN EN ÖNEMLİ GRUPLARDAN BİRİSİ EMEKLİLER

Emeklilerin ekonomiyi ayakta tutan önemli parçalardan birisi olduğunu belirten Nalbantbaşı, emekliye yapılacak zammın devlete katma değer olarak geri döneceğini söyledi. Nalbantbaşı, “Emeklinin beklentisi Temmuz ayında yüzde 50 enflasyon farkının maaşlara yansımasıdır. Emeklinin yaşayabilmesi için en azından yüzde 45 olması gerekiyor. Ekonomiyi ayakta tutan en önemli gruplardan birisi emeklilerdir. Emekliler, para harcamazsa devlet katma değerde alamaz. Emekli alacağı parayı bankaya koyacak değil. Parayı harcayıp ülke ekonomisinin dönmesini sağlayacak. Ne kadar çok para harcarsa, ne kadar çok para dönüşümünü sağlarsa devlete o kadar katma değer sağlar. Her yıl enflasyon farkı yansısaydı, emeklinin 2 bin 160 TL bayram ikramiyesi alması gerekiyordu. Emeklinin bu konuda talepleri var. Bir kurban alacak ikramiye istiyorlar. Enflasyon farkını yüzde 40’ın üzerinde bekliyoruz. Onun da olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

GIDA FİYATLARI EMEKLİNİN BELİNİ BÜKÜYOR

Gıda fiyatlarının artışının emeklinin belini büktüğünü belirten Nalbantbaşı, bu konuda devletin adım atması gerektiğini belirtti. Nalbantbaşı, “Zamlar bütün ülkelerde var. Kriz bütün ülkelerde var. Şeker bir haftada yüzde 100 zamlanıyor. Gıda fiyatlarının artmasının ardında kim var? Bunların takip edilmesini istiyoruz. Gıda fiyatları emeklinin belini büküyor. Emeklinin aylığı artmıyor. Her şey pahalanıyor. Yaşamını sürdürecek ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Devlet büyüklerimizden beklentilerimiz bunlar. Sorunları bizden daha iyi biliyorlar. Cumhurbaşkanımızda emeklinin, dar gelirlinin geçim sorunlarının farkında olduğunu söyledi” şeklinde konuştu.

MAAŞLAR ARASINDAKİ MAKAS FARKI AÇILMAMALIDIR

Emekli maaşları arasındaki makas farkının kapanması gerektiğini vurgulayan Nalbantbaşı, düşük maaş alan emeklilerin maaşlarına seyyanen zam yapılması gerektiğini ifade etti. Nalbantbaşı, “3 bin TL’nin altında maaş alan emeklilerimiz var. 2 bin 500 TL aylık alanlar var. Yüksek maaş alanlarla, düşük maaş alanların arasındaki makasın açılmaması için az maaş alanlara enflasyon haricinde seyyanen zam istiyoruz. Bu konuda da çalışma bekliyoruz” diye konuştu.

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz