Vücudumuzda iskelet sistemini oluşturan kemiklerin birbirine bağlandığı kısımları eklem olarak tanımlarız. İskelet sistemi düzenli bir şekilde hareket edebilmesi için etrafı bağlar, tendonlar, kaslar ve kıkırdak doku ile korunup sarılarak hareket kabiliyetimizi ve fiziksel aktiviteleri gerçekleştirmiş oluruz. Yoğun bir iş temposu ile hareketli olmayı sağlıklı olmanın bir parçası olarak tam görmemeliyiz. Vücut reaksiyonları, hareket mekanizması üzere kurulu olduğuna göre egzersizde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmalı. Eklem rahatsızlıkları günümüz şartlarında daha çok zihin gücümüzü kullandığımız şu günlerde stres, hafıza problemleri ve konsantrasyon bozuklukları ortaya çıktığı gibi performans ve güç kayıplarına sebep verir. Hareketsiz bir yaşam; eklemlerde ödem ve şişlik, iltihaplanmalara, sinir sıkışmaları el ve ayakta parmak uyuşmalarına, hareket kaybı kısıtlamalarına, sızılara, ağrılara ve eklem romatizmasına kadar yol açar.

Eklem sağlığını nasıl korumalıyız, sağlıklı olmak için hangi egzersizleri yapmalıyız? Eğer profesyonel bir sporcu değilsek önümüzde bir Avrupa, Dünya Şampiyonası yoksa asla kendimizi gereğinden fazla zorlamamalıyız. Egzersizleri kendi fiziksel ve anatomik yapımıza göre en uygun olanı seçmeliyiz. Asla kalbimizi vücudumuzu eklemleri gereğinden fazla zorlamayalım ki vücut dengemizi koruyalım. Yapacağımız egzersizlerle bağışıklık sistemini destekleyip dış ortamdan gelecek hastalıklara karşı vücut direncimizi artırıp vücudumuzu koruma altına almış oluruz. Sporu sert zeminde, beton ve asfaltta, sentetik zeminde asla yapmamaya dikkat edelim. Sporu doğada, temiz havada tercih edersek, kas ve eklem ağrılarından kramplardan stresten aşırı ağrılardan uzaklaşmış olur; ruhen ve bedenen huzur buluruz.

Bazen ‘Spor insanı yorar veya spora gittim yoruldum’ gibi sözleri işitiyoruz. Spor, insanı asla yormaz aksine dinlendirir. Günün yorgunluğunu alır, yorgunluk maddelerini toksinleri atar, yeni hücre yapımına yardımcı olur. Bazal metabolizmayı korur kas ve kemik direncini artırır genç ve zinde kalmayı sağlar. Spordan sonra stretching açma ve germe hareketlerini unutmayalım ki bir sonraki egzersize hazır olalım. Spordan sonraki dengeli beslenme de çok önemlidir. Kolajen takviyeleri eklem rahatsızlıklarını önlediği kadar yaşlanmayı geciktirir. Kolejen en çok hangi gıdalarda bulunur, morina balığı, paça ve bahanakta, kırmızı ette tavukgiller, kırmızı ve mor meyve ve sebzelerde daha çok bulunur. Hareketli bir yaşam bizim tarzımız olsun.

Sağlıkla hoşça kalın.