Son zamanlarda popülerleşen spor salonunda spor yapma konusunda gazetemize açıklamalarda bulunan Vem Body Vücut Eğitim Merkezi antrenörlerinden Mehmet Türkmen, spor salonunda yapılan sporun antrenör eşliğinde yapılmasının daha faydalı olacağını belirtti. Türkmen, “Sosyal medyada bir sporcu görürler. Sporcu 120 kilodur ama kas kütleleri çok yoğundur. Daha düşük kilolu kişiler sosyal medyadan gördüğü bu 120 kiloluk sporcunun beslenme programını olduğu gibi alıyor. Bu yanlış bir hareket. Öncelikle insanın vücudunu tanıması gerekiyor. Hangi besini aldığında kilo alıyor veya zayıflıyor. Bunu bilmesi gerekiyor. Sporcunun yapması gereken en iyi şeylerden birisi kendi vücudunu tanımasıdır. Bu süre bir sene olur, 2 sene olur, 3 sene olur ama bir şekilde kendi vücudunu tanıması gerekir. Bunu da antrenörle yapması gerekiyor. Bunu bilen bir kişiyle yani antrenörle yapması gerekir. Doğru spor antrenör gözetimde yapılır. Bu en sağlıklısı ve en faydalısıdır.Hangi dal olursa olsun fark etmez, bir programı vardır. Antrenör, sporcusuna bir yıllık programlar yapmak zorundadır. Nasıl başladı ve bir yıl sonra nasıl olacak?  Bu soruların yanıtını arar. Tüm spor dallarının içinde fitness vardır, kaslara ihtiyaç vardır” ifadelerini kullandı.

SPOR SALONU KÜLTÜRÜ YENİ YENİ ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI

Ülkemizde spor salonu kültürünün son dönemlerde yaygınlaşmaya başladığını vurgulayan Antrenör Türkmen, “Spor salonu kültürü, lüks spor salonların kültürü farklı, orta sınıf spor salonların kültürleri farklıdır. Bir de en düşük kaliteye sahip spor salonların kültürü vardır bu da farklıdır. Genel anlamda ülkemizde spor salonu kültürü yeni yeni ortaya çıkmaya başladı. Spor salonlarının belirli kuralları vardır, başlıca kuralları söyleyecek olursak kimseye rahatsız etmeden, kullanılan spor aletlerine zarar vermeden girmeden çalışılmalıdır. Bu kurallara uyulması gerek” şeklinde konuştu.

DÜNYA ŞAMPİYONLARI ÇIKARDIK

Mehmet Türkmen, Vücut Eğitim Merkezi olmanın yanı sıra aynı zamanda spor kulübü faaliyeti gösterdiklerini, spor kulübüne bağlı sporculardan dünya şampiyonlukları çıkardıklarını belirtti. Türkmen, “Spor salonunda bildiklerimizi sporcularımıza, sporcu adaylarına aktarmaya ve insanlara spor yaptırmaya çalışıyoruz. Yarışmacı adaylarını da yarışmaya hazırlamaya çalışıyoruz. Spor salonumuz aynı zamanda spor kulübüdür, kulüp başkanımız var. Başkanımızın yönlendirmeleri ile halter dalında wushu dalında sporcular çıkarmaya çalışıyoruz. Wushu dalında son iki senede Türkiye, Avrupa ve Dünya Şampiyonları çıkardık. Bu başarılar medyaya yansımadı, kendi çapımızda bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Şuanda da wushu ve halter dalında yarışmacı sporcular çıkarmayı amaçlıyoruz.”

SPORUN HANGİ AMAÇLA YAPILDIĞI BELİRLENMELİ

Spor salonunda öncelikle, sporun hangi amaçladığının belirlenmesi gerektiğini belirten Antrenör Türkmen, “Sporcunun spor salonunda sporu hangi amaçla yapacağını belirliyoruz. Spor salonuna yazılmanın spor salonunda spor yapmanın amacı vardır. Kilo vermek istiyorsa, kilo almak istiyorsa, kas kütlelerini geliştirmek istiyorsa veya sağlık için spor yapmak istiyorsa bu amaçlara göre program yapıyoruz ona göre çalışmalara yönlendiriyoruz. Takip ediyoruz en başından en sonuna kadar. Biz zaten antrenör olarak, insanları ilk gördüğümüzde vücut analizini yapıyor. Onların boy-kilo endeksini belirliyoruz. Ona göre de yol haritası çiziyoruz’’ dedi.

SPOR DİSİPLİN İSTER

Tüm spor dallarında disiplinin gerektiğinin altını çizen Antrenör Mehmet Türkmen, “16-17 yaşında genç biri arkadaşımız geliyor. Ona ilk bir ay boyunca belirli ölçülerde kademe kademe ağırlık çalıştırarak kas hücrelerini açmayı amaçlıyoruz. Bu süreçte genç arkadaşımızın kilo alması gerekiyorsa kilo alıyor, kilo vermesi gerekiyorsa kilo veriyor. Bizim, sporcularımızı için aylık çizelgelerimiz oluyor. Sporcu arkadaşımız 2-3 aylık süreçte belirli bir aşamaya geldiğinde, vücutta bölgesel olarak çalışmaya başlıyoruz. Spor konusunda A’dan Z’ye sporcularımıza her şeyi öğretmeye çalışıyoruz. Bu süreçte de tabi ki sporcularımızı beslenme konusunda da yönlendiriyoruz. Spor disiplin ister, hangi spor dalı olursa olsun spor demek disiplin demektir. Tüm sporcuların disipline ihtiyacı vardır. Spor, disiplinin yanında zeka da ister” ifadelerini kullandı.

VÜCUDA UYGUN HAREKETLER YAPILMALI

Antrenör Mehmet Türkmen konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Birisi sosyal medyaya videoyu atıyor, bu videoyu yükleyen kişi kendince bir kas kütlesine uygun şekilde spor yapıyor, ağırlık çalışıyordur. Bu videoyu izleyenler ise bu adamın yaptığı sporu ve ağırlığı çalışmaya çalışıyor. Kendi kası, o hareket uygun değil. Bunu yaparak kendine hamallık yapmış oluyor hatta sakatlanmasına neden oluyor. Bu tip hatalar sporcuların gelişimini de etkiliyor.  O videoda izlediği hareket, o hareketi yapan adam için uygundur. Bu tip spor faaliyetleri çok meşakkatli bir iştir. Yapılan hareketlerin bir düzeni olması gerekir. Hayatında ilk defa spor yapmaya başlayanlar, hangi hareketi nasıl ve ne kadar yapman gerektiğini bir sporcu kendi başına bilemez.  Antrenör eşliğinde bunu yapması gerek. Yapılan hareketin amacının ne olduğunun bilinmesi lazım. Yapmak istediği hareket kendi vücudu için uygun mudur değil midir, bunu bilmesi lazım” diye konuştu.

SAĞLIK İÇİN SPOR YAPIN

Antrenör Türkmen, konuşmasını şöyle tamamladı: “Her saatte 25 kişi geliyor. Biz 3 kişi 25 kişiye aynı anda bakamayız. Bu nedenle yazdığım spor programını bir haftada öğrenmesi gerekiyor. Buraya spor yapmaya gelenlerin yaptığı en büyük hata “Ben biliyorum” demesidir. Tecrübe her zaman önemlidir. Hocanda kas veya vücut olmayabilir. Hocanın bilgisini bilmeyebilirsin ama ilk başta hocana soracaksın. Hocanın söylediği şeyleri doğru bulmadınız, o zaman araştırma yapmalısınız. Makaleler okumalısınız. Sonra tekrar hocaya sormalısınız. Bunları araştırarak öğrenebilirsiniz. Hocanız sizi bir seviyeye getirmişse, daha ilerisine de götürür. Bir antrenörün spor salonu varsa o sizi yarışmaya bile sokar. 20-25 senesini vermiş, başarılı, tecrübeli hocalar var. Bunların bazıları şampiyonluklar kazanmış. Hoca, salona spor yapmaya gelenden daha iyi biliyordur. Hocanız size bir yıllık program yapmışsa onu tamamlayıp, ondan sonra sonuçlara bakacaksınız. Hoca zaten program bittiğinde “Benden bu kadar” der. Kendisinin döneminde verimli sonuç ortaya çıkmazsa bildiği hocalara yönlendirebilir. Her şeyin en iyisini bizde bilemeyiz. Yanıldığımız olabilir. Kafa dalgınlığımız olabilir ama bir spor yaparken antrenöre danışmanız gerekiyor. Burada 200’e yakın kişinin programını takip ediyorum. Buraya gelen kişi tek kendisininkini takip eder. Herkese spor salonlarına gitmeyi öneririm, spor salonlarına gitmeseler bile spor yapsınlar. Yürüyüş, koşu yapsınlar. Sağlıkları için spor yapsınlar. İnsan para kazanıyor, sağlığını kaybediyor. Daha sonra kazandığı parayı sağlığına harcıyor.”

Haber: Ömer Harmankaya

Editör: Mahmut Beyaz