Yurdun bazı kesimlerinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da aralıklarla devam eden kar yağışı etkisini sürdürüyor. Soğuk havalara karşı doğalgaz kullanan vatandaşlar kombinin derecesini yükseltirken son aylarda doğalgaz fiyatlarına yapılan zamlarla birlikte fatura tedirginliği yaşıyor. Peki, bütün vatandaşlar için problem haline dönüşen doğalgaz faturalarında nasıl tasarruf yapılır? Doğalgaz faturasını azaltmanın yolları nelerdir? Kombi bakımı ve petek temizliğinin faydaları nelerdir? Kombi bakımı yaptırmanın faturalara etkisi nedir? İşte tüm bu sorularımızı Kahramanmaraş’ta 35 yıldır kombi ve klima ustası olarak hizmet veren Mustafa Demir, siz okurlarımız için yanıtladı. Konuşmasında doğru kombi kullanımının önemine vurgu yapan Demir, Kombi bakımının her yıl yapılmasının şart olduğunu dile getirdi.

“KOMBİ BAKIMININ HEM ISI HEM DE MADDİ AÇIDAN FAYDALI”

Mustafa Demir, kombi bakımının hem ısı hem de maddi açıdan faydalı olduğunu belirterek, “Maddi açıdan da insanları önemli derecede rahatlatır bakımların yapılması. Örneğin bakımları yapılmayan bir cihazda kombi için konuşursak, atık gaz olayı çok fazla olur. Yani cihaz yakamadığı çiğ gazı bacadan olduğu gibi mecburen dışarı atacak. Bakım yapıldığında parametreler dediğimiz gaz ayarları sağlıklı yapılırsa cihaz yakma esnasında çiğ gazı atamayacak. Yani paramızın karşılığı ısı olarak dönecek. Ama diğer türlü hem paramız yanacak, hem de evimiz ısınmayacak. Bu da kesemize zarar verecek ister istemez” şeklinde konuştu.

“FAYDALARINI ANLATTIĞIMIZ ZAMAN MÜŞTERİ ‘MADEM ÖYLEYSE YAPTIRALIM’ DİYOR”

Demir, “Birçok müşterimiz bakımları yaptırıyor ama bazı müşterilerimizin de maddi açıdan müsait olmama durumu oluyor. Biz durumun vahametini anlatınca, hem güvenlik hem de maddi açıdan faydalarını anlattığımız zaman müşteri ‘madem öyleyse yaptıralım’ diyor. Zaten bir defa yaptırdığı zaman diğer sene kendisinden arıyor, ben bunu yaptım çok da faydasını gördüm diyor. Mutlaka kış gelmeden bakımları yaptırmam gerekiyor diye kendileri söylüyor” diye konuştu.

“BAKIM YAPILDIĞI AYDAN İTİBAREN TÜKETİCİ ÇOK DİKKAT EDİYOR”

Evdeki Kapalı sistemin de bakımının yapılması gerektiğini söyleyen Mustafa Demir, “Mesela peteklerde dolaşan suyun da mutlaka belli aralıklarla temizlenmesi gerekiyor. O sistemlerin temizliği yapılmalı ki bu yine ısı kaybını engelleyecektir. Mesela kombilerde en büyük olaylardan bir tanesi düşük derecede mi yakalım, 30’da mı, 40’da mı yakalım olayı var. Biz bunu müşteriye her zaman şöyle söyleriz, sizin konfor sıcaklığınız neyse yani bu kişiye göre değişir. Bazıları ben ‘23 derece oda ısısında rahat oturabilirim’ diyor, diğeri ise ‘ben 21’de daha rahat olurum’ diyor. Bununla ilgili bize çok sık soru geliyor. Bir de en sık sorulanlardan bir tanesi de kombim çok gaz yakıyor diyorlar. Yani bu yıl ki faturam çok yüksek geldi, geçen ay bu zamana göre ben bu kadar yakmıştım, bu ay fazla geldi. İş nihayetinde dönüyor dolaşıyor bakıma geliyor. Bakım yapıldığı aydan itibaren tüketici çok dikkat ediyor. Tüketimi bizzat kendisini kontrol ediyor, diyor ki günlük şu kadar metreküp harcadım, aylık bu kadar diyebiliyor. Geçen ay daha fazlaymış, demek ki ‘bakımın faydası olmuş’ diyerek kendiler söylüyorlar durumu” dedi.

“SABİT ÇALIŞAN BİR KOMBİ, DAİMA FATURA DOSTUDUR”
Kombinin açıp kapatılmasıyla ilgili de konuşan Demir, “Soğuk havada vatandaşlarımız evden çıkarken, eve geldiklerinde kombiyi aç kapat yaptıklarını ve bu nedenle yüksek doğalgaz faturaları ödediklerini aktarıyorlar. Bu noktada eğer dışarı çıkacaksanız kombinizin sıcaklığını sabit seviyeye alıp, o şekilde gitmeniz yerinde bir davranış olur. Kombiyi tamamen kapatmak yerine belirli bir ısı seviyesinde bırakmak, kombiyi tekrar açmaktan daha karlı. Kombi eğer kapatılmaz sabit ısıda kalırsa, tekrar yüksek sıcaklıklara çıkmak için sıfırdan başlamayacak ve belirli bir tasarruf sağlanacaktır. Üstelik kombilerin ilk açılış anlarındaki doğalgaz kullanımı da oldukça fazladır. Sabit çalışan bir kombi, daima fatura dostudur” ifadelerini kullandı.

“PERDELERİN UZUNLUKLARINA DİKKAT EDEREK, DOĞALGAZ FATURALARINDA RAHATLAMA YAPILABİLİR”

Perde kullanımının faturaya etkisine de değinen Demir, “Hepimiz evimizin perdelerinin şık, kullanışlı olmasını isteriz. Bu nedenle bazılarımız oldukça uzun perdeler tercih ederken, bazılarımız da kısa perdeler tercih eder. Perdelerin uzunluklarına dikkat ederek, doğalgaz faturalarında rahatlama yapılabilir. Perdelerin peteklerin biraz üstünde kalacak, peteği kapatmayacak şekilde kullanılmasını öneriyoruz. Öyle ki perdeleri soğuk kış günlerinde camlar kapalı halde iken peteğe değmeyecek şekilde kullanmanın, camdan yansıyacak soğuk etkinin azaltılmasında da etkin rol oynar. Eğer evinizde sıcaklığı dengelemek ve doğalgaz faturanıza katkı sağlamak istiyorsanız, perdelerinizin petekleri kapatmasını engellemelisiniz” uyarısında bulundu.
 

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz