Yüksek nem oranı ve bunaltıcı sıcakların hâkim olduğu bugünlerde sıcak havanın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak önemli hale geldi. Bu nedenle vatandaşların sıcak havalara bağlı olumsuz durumlardan korunmaları hususunda gazetemize faydalı bilgiler veren KSÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji alanında Öğretim Görevlisi olan Doç. Dr. Ekrem Aksu, Sıcak havalar sağlığımız için önemli midir? Sıcak havalar sağlığımız üzerine ne gibi tehditler oluşturmaktadır? Aşırı sıcaklardan korunmada nelere dikkat etmeliyiz? Gibi birçok sorumuzu yanıtladı. Verdiği demeçte sıcak havaların vazgeçilmezi olan Maraş dondurmasına da değinen Doç. Dr. Aksu, “Süt oranının yüksek olması, içerdiği yüksek salep miktarı ve koruyucu katkı madde ihtiva etmemesi nedeniyle de yöremizde üretilen Maraş Dondurmasının diğer fabrikasyon ürünlerine tercih edilmesine neden olabilmektedir” dedi.

VATANDAŞLARIMIZIN ALACAKLARI TEDBİRLERLE SICAKLARA BAĞLI OLUMSUZLUKLARI EN AZA İNDİRMELERİ MÜMKÜNDÜR

Aksu, “Özellikle yaşadığımız coğrafya itibariyle Kahramanmaraş yöresi yaz mevsiminde sıcaklığın ve nem oranının oldukça yüksek sevilere çıkabildiği bir şehrimizdir. Aşırı sıcak havanın kalp krizi, kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu gibi birçok kalp hastalığını tetikleyen sebeplerden birisi olduğu bilinmektedir. Herhangi bir sağlık sorunu bulunmayanlarda dahi önemli sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Yurttaşlarımızın alacakları tedbirlerle sıcaklara bağlı olumsuzlukları en aza indirmeleri mümkündür. Bu nedenle aşırı sıcaklar, neden olduğu sağlık sorunları ve alınabilecek önlemler konusunda bilinçli davranmaları halkımızın sağlığı açısından önemlidir.

AŞIRI SICAK HAVALAR VE YÜKSEK NEMLİ DURUMLARDA KALP KRİZİ RİSKİ DE ARTMAKTADIR

Sıcak hava ve yüksek nemli ortamda vücudumuzdan oldukça fazla su ve tuz kaybı olmaktadır. Ayrıca sıcak hava damarlarımızda genişlemeye neden olmaktadır. Tüm bu nedenler kan volümünde azalmaya ve kalbin iş yükünde de artmaya neden olmaktadır. Özellikle de kalp damarlarında sıkıntısı olanlarda ve kalp yetmezliği olanlarda bu etkiler daha belirgin hale gelmektedir. Ayrıca biliyoruz ki aşırı sıcak havalar ve yüksek nemli durumlarda kalp krizi riski de artmaktadır.

BUNALTICI SICAKLARIN OLDUĞU GÜNLERDE GÜNDE 1-2 KEZ ILIK DUŞ ALMALARINI ÖNERİYORUZ

Sıcak havalarda dikkat edeceğimiz bazı hususlar sıcaklığa bağlı riskleri oldukça azaltabilmektedir. Özellikle günlük sıcaklığın çok arttığı saat 10.00 ile 16.00 aralığında güneşli alanlara çıkmamalarını, çıkmaları durumunda kendilerini güneş ışıklarından muhafaza etmelerini, açık renkli kıyafet tercih etmelerini, günde ortalama 2-2.5 litre su tüketmelerini, mevsime özel meyve ve sebzelerden günde 3-4 porsiyon olacak şekilde tüketmelerini, aşırı yağlı ve ağır yemeklerden kaçınmalarını, aşırı alkol tüketiminden kaçınmalarını hatta aşırı sıcaklarda alkol tüketiminden uzak durmalarını öneriyoruz. Bunaltıcı sıcakların olduğu günlerde günde 1-2 kez ılık duş almalarını öneriyoruz. Özellikle klima kullanımı konusunda uyarmak isterim. Klimalı ortamlarda ortam sıcaklığının çok düşük seviyelere düşürmemelerini, mümkün olduğunca 25 derecenin üzerinde olasını ve klima havalandırmasının direk vücutlarına vurmamasını öneriyoruz. Kalp hastalığı ve hipertansiyon hastalığı olanlarda yaz dönemine girmeden önce doktorlarının kontrollerinden geçmelerini ve tedavilerinin gözden geçirilmesinin sağlamalarını özellikle öneriyoruz.

MARAŞ DONDURMASI HASTALARIMIZA ÖNERDİĞİMİZ GIDALARDAN BİRİSİDİR

Maraş dondurması yöremizde üretilen ve sağlığımız içinde oldukça yararlı içreğiyle hastalarımıza önerdiğimiz gıdalardan birisidir. Özellikle bunaltıcı sıcakların arttığı ortamlarda vücut sıcaklığının azaltılmasındaki faydasının yanında aşırı şeker ihtiva etmemesi, hafif bir süt ürünü olması ve birçok vitamin ihtiva etmesi de önerilen besin olmasını sağlıyor. Süt oranının yüksek olması, içerdiği yüksek salep miktarı ve koruyucu katkı madde ihtiva etmemesi nedeniyle de yöremizde üretilen Maraş Dondurmasının diğer fabrikasyon ürünlerine tercih edilmesine neden olabilmektedir.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz